Duka: Smlouva církví a státu byla uzavřena. Očekáváme její dodržení

06.01.2012 17:34

Dohoda o finančním vyrovnání státu s církvemi je historická a je jediné kompromisní řešení. Stát i církev musely při vyjednávání ustoupit ze svých požadavků, uvedl na dotaz novinářů pražský arcibiskup Dominik Duka, kterého papež v pátek jmenoval kardinálem. Vládní strany nyní jednají o podobě církevních restitucí. Věci veřejné přitom chtějí odklad výplaty finančních kompenzací na dobu ekonomického růstu.

Duka: Smlouva církví a státu byla uzavřena. Očekáváme její dodržení
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pražský arcibiskup Dominik Duka

Duka připomněl, že smlouva o vyrovnání byla uzavřena mezi zástupci církví a stranami vládní koalice. "Chceme tuto smlouvu dodržet a očekáváme od vlády, že tato smlouva dodržena bude," řekl na tiskové konferenci v Arcibiskupském paláci Duka.

Smlouva je podle něj "jediným možným kompromisním řešením, které se snaží být ve prospěch všech". Tedy jak státu a církví, tak i zainteresovaných měst a obcí. Smlouva také dává možnost znovunabytí právní jistoty současným majitelům církevního majetku, který byl za komunismu konfiskován," dodal Duka.

SLEDUJEME téma: Miliardy pro církve

Arcibiskup vyjádřil obavu nad tím, pokud by se církve rozhodly domáhat se svých práv soudní cestou. Nebylo by to příjemné ani pro církev, ani pro společnost, vysvětlil Duka.

Je krize, odložme vyrovnání finanční, naléhají Véčka

Vláda o podobě církevních restitucí jednala ve středu, bod ale přerušila kvůli požadavku Věcí veřejných na odložení termínu začátku výplaty finančních kompenzací. Nejmenší vládní straně se nelíbí, že by stát platil vysoké částky v době, kdy musí šetřit vinou ekonomické recese. VV by rády odložily výplatu finančních kompenzací církvím o rok nebo na dobu hospodářského růstu.

Zástupci VV se ve čtvrtek sešli s vedením Ekumenické rady církví, v pátek pak jednali s ekonomem pražského arcibiskupství Karlem Štíchou. Podle zúčastněných byly obě schůzky pouze informativní. "Vysvětlovali jsme zástupcům katolické církve postoje VV a důvody, proč jsme ještě otevřeli jednání na vládě k církevním restitucím s ohledem na ekonomický vývoj a prognózy ministerstva financí," řekla místopředsedkyně VV kateřina Klasnová, která se problematikou restitucí dlouhodobě zabývá.

Podle Štíchy je současný spor kolem odložení finančních náhrad vnitřním problémem vládní koalice a církvím nepřísluší situaci komentovat. Postoj církví k restitucím se nemění, dokud vláda nerozhodne o případných změnách, vysvětlil Štícha.

Třicet let splátek

Podle dosavadní dohody koalice s církvemi bude částka, kterou stát vyplatí, 59 miliard korun. V úvahu má být brána inflace. Celkově by se tak mohla vyšplhat na 78,9 miliardy až 96,24 miliardy korun. Církve také mají dostat zpět 56 procent majetku, o který přišly za minulého režimu. Vyplácení peněz by mělo být rozloženo do 30 let.

Duka v pátek na otázku čtk zmínil i problematiku česko-vatikánské smlouvy. Pražský arcibiskup byl v pátek spolu s dalšími jmenován kardinálem, na konci mše ve Vatikánu to oznámil papež Benedikt XVI. Podle Duky ani jeho jmenování kardinálem neuspíší přijetí smlouvy. "Jednání mezi Vatikánem a Českou republikou ani po mém jmenování kardinálem není v mé kompetenci. Tam mohu být skutečně jenom rádcem," uvedl Duka. Smlouva o postavení katolické církve je ale podle něj potřebná a měla by být dokončena.

reklama

autor: pas, čtk

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

13:15 Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

Zkratka KB je v Česku už léta spojená s Komerční bankou. Ale vzhledem k tomu, jaké „inspirace“ má Ko…