Duka požehnal České televizi. Ocenil její pracovníky i Večerníček

05.05.2013 16:32

Pracovníky veřejnoprávní televize, kteří dokázali v kritických dobách oslovit a sjednotit národ a nebáli se stát na straně pravdy, vyzdvihl při dnešní bohoslužbě za sdělovací prostředky ve svatovítské katedrále kardinál Dominik Duka. Mše se konala k 60. výročí vysílání Československé televize.

Duka požehnal České televizi. Ocenil její pracovníky i Večerníček
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kardinál Dominik Duka

"Patří dík těm pracovníkům televize, kteří měli odvahu stát na straně pravdy a spravedlnosti v zápase o svobodu. Díky nim se mohl národ sjednotit, díky nim jsme mohli také prožít ony nádherné chvíle svobody," řekl kardinál. Připomenul přitom roky 1968, 1969 a také události 17. listopadu 1989.

Média jsou podle Duky velmocí a zároveň citlivým nástrojem a mohou být mocensky zneužita. Mohou se tak někdy v dobré vůli pomoci stát "obětí určitých intrik, nejenom politických, ale i nejrůznějších skupin, které se v zemi snaží prosadit své zájmy", poznamenal Duka. Žádný konkrétní příklad ale neuvedl. Varoval ale před nebezpečím udělat z pravdy ideologický nástroj a nutit lidi k tomu, "aby tu mou či naši pravdu přijali".

Duka ocenil Večerníček

Duka požádal televizi, aby byla pravdivá, jako jsou některé její pořady. Poznamenal, že dětský pořad Večerníček byl "i v nejtěžších dobách komunistické normalizace pravdivý, dokázal oslovit a věděl, kde je budoucnost člověka". Kardinál poté přijal dary připomínající právě dětské pořady České televize.

V rámci bohoslužby pronesli přímluvy také například moderátoři České televize Daniela Drtinová a Jiří Václavek. Na závěr pak generální ředitel ČT Petr Dvořák přijal "požehnání pro další práci do všech budoucích dnů".

Bohoslužba souvisela s letošními celoročními oslavami, jimiž si veřejnoprávní televize připomíná svůj začátek. Česká televize své výročí připomíná i ve vysílání prostřednictvím děl ze zlatého fondu zábavných pořadů i nových filmů. Vedle toho připravila také den otevřených dveří ve všech třech televizních studiích, které navštívilo přes 21.000 lidí.

Československá televize začala své pravidelné zkušební vysílání 1. května 1953.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

reklama

autor: jno, čtk

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

13:15 Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

Zkratka KB je v Česku už léta spojená s Komerční bankou. Ale vzhledem k tomu, jaké „inspirace“ má Ko…