Dvě miliardy lidí jsou obézní. Trend se nedaří zastavit

15.10.2014 0:00

Špatná výživa stále trápí velkou část světové populace, nejedná se však jen o nedostatek potravin, důsledky nesprávného stravování se odráží i na zdravotním stavu jednotlivců. Loni přesáhl počet obézních lidí na planetě 2 miliardy. Vzrůstající tendenci se bohužel nedaří zastavit. 16. říjen připomíná den vzniku Organizace OSN pro výživu a zemědělství FAO (1945) a je zároveň Světovým dnem výživy. Dle OSN je cílem dne výživy podpora ekonomické i technické spolupráce v oblasti zemědělské výroby, zvyšování povědomí o hladu a chudobě ve světě. V České republice se otázkou výživově hodnotných potravin zabývá i iniciativa Vím, co jím a piju.

Dvě miliardy lidí jsou obézní. Trend se nedaří zastavit
Foto: thinkstock - playnet fotobanka
Popisek: ilustrační foto

Nárůst obezity je alarmující

Zahraniční odborný časopis The Lancet publikoval koncem května studii o výskytu nadváhy a obezity ve společnosti. Počet osob s nadváhou a obezitou vzrostl z 857 milionů v roce 1980 na 2,1 miliardy v roce 2013.  Přičemž téměř polovina obézních osob žije pouze v deseti zemích: USA, Číně, Indii, Rusku, Brazílii, Mexiku, Egyptě, Německu, Pákistánu a Indonésii.

Výsledky studie ukazují, že obezita již není výsadou bohatých, ale postihuje osoby všech příjmových kategorií, různého věku ve všech regionech na celém světě. Zhruba dvě třetiny obézních osob žijí nyní v rozvojových zemích. 

Situace v České republice

Zhruba polovina dospělé populace trpí nadváhou a obezitou,  obézních dětí je cca 20 %. Obe´zni´ pacient je cˇasteˇji nemocny´ a cˇasteˇji navsˇteˇvuje le´karˇe. Vyzˇaduje také na´kladneˇjsˇi´ pe´cˇi. Rocˇni´ na´klady na jeho le´cˇbu jsou vi´ce nezˇ 100 000 Kcˇ,“ upozorňuje MUDr. Petr Hlavatý, Ph.D., odborný garant iniciativy Vím, co jím a piju.

Obezita vede k dalším zdravotním komplikacím, je podhoubím pro cukrovku, vysoký tlak, vysokou hladinu cholesterolu a tuků v krvi a to v konečném výsledku může vést až k infarktu nebo mrtvici.

Kde je riziko?

Světová zdravotnická organizace (WHO) definovala čtyři rizikové živiny, které přispívají ke vzniku civilizačních chorob. Mimo jiné i obezity. Mezi tyto živiny patří:

  • trans mastné kyseliny
  • nasycené mastné kyseliny
  • sodík (sůl)
  • cukr

Nadměrnou konzumací těchto potravin vystavujeme organizmus riziku vzniku kardiovaskulárních chorob,  nadváhy a obezity a dalších civilizačních chorob.

Usnadnit výběr potravin pomůže logo Vím, co jím

S výběrem výživově hodnotných potravin poradí spotřebitelům snadno a přehledně logo Vím, co jím. Jediným pohledem na obal zjistíte, že produkt má nízký obsah rizikových živin, jako jsou sodík, jednoduchý přidaný cukr, nasycené a trans mastné kyseliny. Mnohé potraviny, nesoucí logo, mají i vyšší obsah vlákniny, která je pro lidské tělo nedocenitelná. V současné době je označeno přes 350 výrobků a další neustále přibývají.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: MaB

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …