Dvě stě exekucí na jednoho člověka. I to mají na stolech exekutoři

13.03.2013 14:34

Podle Exekutorské komory sice prý počet exekucí stále klesá, ovšem někteří ekonomové tvrdí opak - problémy s exekucí musí totiž řešit stále více lidí. Kde je pravda lze zjistit jen stěží. Exekutorská komora ovšem nejnověji odkrývá, že přibývá těch lidí, o které se vymahači zajímají opakovaně. Není proto výjimkou, když jeden člověk má na krku až dvě stě exekucí.

Dvě stě exekucí na jednoho člověka. I to mají na stolech exekutoři
Foto: Hans Štembera
Popisek: Takhle vypadají exekuční polepky

V loňském roce soudy nařídily 820 tisíc nových exekucí. Přibývá ale těch, o které se exekutoři zajímají opakovaně, sdělila dnes na brífinku Exekutorská komora.

„Jeden dlužník může mít více exekucí, podle toho, kolik věřitelů se rozhodne podat návrh na nařízení exekuce, a podle toho, kolik exekucí soud nařídí. V posledních letech vícečetných exekucí přibývá, a máme i takové rekordmany, kteří mají přes sto exekucí,“ zmínila mluvčí komory Petra Báčová.

"Skutečně se nám množí vícečetné exekuce. Takoví rekordmané – ti, co měli před dvěma roky sto exekucí - tak dnes mají sto padesát i dvě stě exekucí. To znamená, že dochází k nárůstu počtu exekucí na jednotlivé dlužníky,“ upřesnil pak pro Český rozhlas (Čro) překvapivě prezident Exekutorské komory Jiří Prošek.

Jak je ale možné, že počet exekucí klesá, když ekonomové tvrdí opak, to také Prošek vysvětlil. Podle něj jsou nyní lidé prý lépe informovaní o exekucích.

„Lidé ví, co je čeká, když nebudou respektovat rozhodnutí soudu. Dalším důvodem může být to, že se snížily odměny advokátům, to znamená, že věřitelé méně podávají návrhy na exekuci, “ sdělil Prošek.

Podle něj je průměrná vymáhaná částka 85 tisíc korun. „Typickým dlužníkem s exekucí na krku je muž v produktivním věku kolem čtyřiceti let, který neúspěšně podnikal, neplatil mzdy zaměstnancům, neplatil dodavatelům, a pak jej ty dluhy dohání. V některých případech to i hraničí s trestnou činností různého poškozování věřitelů a podobně...Typicky pět jeho věřitelů podalo soudu návrh, aby za ně dluh exekutor vymohl,“ sdělil dále Prošek.

Z některých lidí nevymohou nic

Rozhlas připomněl, že rok od roku exekutorům přibývá nevyřízených spisů. „Počet loni ukončených věcí je poloviční oproti nově zahájeným řízením,“ podotkl k tomu Čro.

„Bohužel nám zůstávají nevymožené, často i nevymahatelné pohledávky z let předchozích, typicky z let 2008 až 2009. Aktuálně máme dva milióny běžících exekucí,“ vysvětlil k tomu prezident Exekutorské komory s tím, že některé exekuce běží dál jen proto, že na tom trvá věřitel. Přitom je ale jasné, že z dlužníka nic nevymůže.

Co se za exekucemi skrývá? To pak pro rozhlas nastínil Patrik Nacher z portálu Bankovní poplatky. Podle něj jde o důsledek minulých let, kdy rostly spotřebitelské úvěry.

„Lidé si půjčovali na nesmysly, vůbec si to nespočítali a byla i menší ochrana spotřebitelů. V aktuálním období se to podle čísel České bankovní asociace zlepšuje, množství lidí, kteří pozdě splácejí, je menší a menší,“ pronesl Nacher.

Prý tak jdou Češi z extrému do extrému. Zatímco v devadesátých letech nebylo možné z dlužníků dostat nic, nyní se kvůli pár korunám dostává člověk do existenčních problémů.

„A živí se na tom přitom celá řada zprostředkovatelů,“ dodal Nacher. Do exekučního kolotoče se podle něj může dostat téměř každý člověk a to třeba i omylem.

 

 

 

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…