Dvořák o sobě: Když zmizím ze scény, tak se situace v dopravním podniku stabilizuje

01.12.2011 15:30

Ředitel pražského dopravního podniku Martin Dvořák dnes podal rezignaci na svou funkci v dopravním podniku hlavního města a jak dnes na brífinku řekl primátor Bohuslav Svoboda, jeho rezignaci přijal. Podle něj bude dopravní podnik potřebovat novou koncepci. Dvořák si ale před novináři sypal popel na hlavu. Například řekl, že odstupuje proto, aby prý "neohrožoval" dopravní podnik. „Když zmizím ze scény, tak se situace v dopravním podniku určitě stabilizuje," poznamenal. Nebylo však jasné, do jaké míry myslel tato slova úplně vážně.

Dvořák o sobě: Když zmizím ze scény, tak se situace v dopravním podniku stabilizuje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlak ve stanici metra

Hlavním důvodem odchodu z funkce je podle Dvořáka nedůvěra strany TOP 09, která od minulého čtvrtka vede Prahu v koalici s ODS. Martin Dvořák se cítí oslaben také některými kauzami, jako například předraženou výrobou jízdenek. I to zmínil na dnešním brífinku. Podle něj se mu na hlavu hází vše - od praskání podvozků vozů metra, přes údajně špatný stav tramvajových kolejí až po zmiňované jízdenky, kde se zjistilo, že peníze za jejich tisk jdou do neznámé firmy na Britských Panenských ostrovech.

„Už v minulosti jsem byl opakovaně atakován a to nejde donekonečna, tedy zvládat a unášet. Stále se znevěrohodňuje má role manažera. Já už nedokáži reálně reagovat na fikce, já jsem člověk, který je naprosto racionální a věcný. Některé věci neumím komentovat a neumím permanentně vysvětlovat dokola praskající podvozky metra," řekl Dvořák s tím, že je již unaven. „Když Dvořák zmizí ze scény, tak se situace určitě stabilizuje," poznamenal.

Podle něj kvartál co kvartál se už hovoří o jeho odstoupení, a to celých pět let, co ve funkci je. V těch chvílích si ale nikdy nemyslel, že je jeho mise splněna.

„Rozhodl jsem se, že odstoupím sám, neboť role manažera musí být silná a musí dát něco na stůl. To, co jsem si ale v minulosti (na radnici) dohodli, to vše bylo splněno. Odstupuji proto, abych neohrožoval dopravní podnik," řekl také Dvořák a vyjádřil se i k tomu, že bylo za jeho působení například opraveno až 45 kilometrů tramvajových tratí.

„Prý Dvořák může za předražené jízdné. To jsem málem vyskočil za jízdy, protože to nemáme na starosti. Že prý jsem neopravil ani kilometr tramvajových kolejí, ale my jsme opravili 45 kilometrů... Spekulace jako kdo může za dluhy v oblasti investic, což se těžko vysvětluje, obzvláště mediálně," poznamenal dále Dvořák.

„Po pěti letech si opravdu myslím, že potřebuji, pokud mám řídit takhle velkou a významnou firmu, politickou podporu. Momentálně si myslím, že jeden z akcionářů, to znamená jedna politická struktura, ve mně nemá důvěru a já to vyhodnocuji tak, že je čas odejít," dodal Dvořák.

Svoboda: Řekl, že je unaven, já jsem rezignaci přijal

Primátor Svoboda pak uvedl, že se s Dvořákem dnes sešel a oba muži celou situaci v Dopravním podniku podrobně probrali. 

„Probírali jsme všechny hospodářské výsledky a zvažovali jsme askepty toho, jak obtížný to je úkol od budoucna...a ředitel Dvořák v tu chvíli navrhnul svou rezignaci. Řekl, že se cítí velmi unaven a vnímá to, že tato funkce bude potřebovat jiného manažera. Já jsem tuto nabídku přijal," dodal k tomu primátor. Jeho náměstek Josef Nosek  pak zmínil, že se bude postupně přecházet na nové personální obsazení pražského dopravního podniku.

V úterý pražští radní vyměnili několik členů dozorčí rady dopravního podniku Prahy - z orgánu odvolali tři starosty z ODS Milana Richtra, Dalibora Mlejnského a Marka Ječménka a bývalého náměstka primátora Antonína Weinerta (ČSSD).

V pozici generálního ředitele chce Dvořák skončit příští týden a na postu předsedy představenstva na konci roku nebo v lednu. Kdo se stane novým ředitelem, je podle primátora Bohuslava Svobody ale předčasná otázka.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…