EXKLUZIVNÍ VIDEO Než odletěl na olympiádu, vyřídil si to Miloš Zeman s lidmi z Bruselu: Starejte se o sebe. Jste ve vleku USA

04.08.2016 11:48

„Eurokomisař Oettinger by se měl starat o svoji práci a neplést se do věcí, kterým nerozumí,“ vzkázal německému členu Evropské komise prezident Miloš Zeman. Günther Oettinger totiž Zemana kritizoval za výroky o migrantech a odmítání kvót s tím, že prý oslabuje Evropu. Prezident to řekl v odpovědích pro internetovou TV ParlamentníListy.cz. Navíc je podle něho zahraniční politika Bruselu ve vleku USA.

EXKLUZIVNÍ VIDEO Než odletěl na olympiádu, vyřídil si to Miloš Zeman s lidmi z Bruselu: Starejte se o sebe. Jste ve vleku USA
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Evropský komisař pro digitální ekonomiku a společnost, Němec Günther Oettinger, ve středu zkritizoval českého prezidenta Miloše Zemana za jeho výroky v souvislosti s migrační krizí. Prezident odmítá, aby Česká republika přijímala jakékoli muslimské migranty, a rovněž vyzývá k tomu, aby se Česko odmítlo podílet na přerozdělování běženců.

Oettinger prohlásil, že prezident Zeman svými ostudnými výroky oslabuje Evropu a odmítáním přerozdělení migrantů haní unijní zákonodárství.

„Pan Oettinger, pokud vím, je evropský komisař pro digitalizaci. Podle mého názoru by se měl věnovat tomu, čemu snad rozumí, tj. právě té digitalizaci, a neměl by se plést do věcí, kterým evidentně nerozumí,“ vzkázal Zeman při odpovědi na otázku internetové TV ParlamentníListy.cz.

Prezident Zeman podle svých slov řekl v zásadě totéž, co už delší dobu říká slovenský premiér Fico nebo maďarský premiér Orbán a v poslední době i polský prezident Duda.

Zeman také odmítá, že by narušoval unijní právo. „Mými výroky nebylo narušeno žádné zákonodárství. Nevím o tom, že by Evropský parlament přijal zákony, které by závazně stanovily migrační kvóty, a to, co navrhuje Evropská komise, není zákon,“ dodal prezident.

Proč se premiér Bohuslav Sobotka poslední dobou téměř nevyjadřuje k tématu migrační krize, přestože probíhá ostrá debata, zda máme přijímat i „první várku“ 80 syrských běženců? Na to dlouho upozorňuje hradní mluvčí Jiří Ovčáček s tím, že Sobotka neřekne ani, zda je máme přijmout, nebo naopak nemáme, a pokud něco řekne, jen prý mlží.

Jak na prezidenta republiky působí Sobotkovo mlčení v této věci? „Třeba uvažuje o tom, co má říci. Nechte mu dostatečně dlouhou dobu na úvahu,“ neodpustil si rýpnutí Zeman. On sám prý po předsedovi vlády jasnou odpověď požadovat nebude. „Já si myslím, že ne, protože důležité je, co udělá vláda jako kolektivní orgán,“ upřesnil.

„Zatím jsme slyšeli, že se odkládá příchod 80 syrských uprchlíků, který měl být ještě tento rok, a nebude. O těch 2600 se zřejmě bude diskutovat a já jsem navrhoval, aby se o nich diskutovalo v Parlamentě. Nu, a uvědomte si jednu věc. Velmi mírný odhad procenta džihádistů v celkové mase migrantů je jedno procento. Velmi mírný odhad. Německý odhad je jeden a půl procenta. Přijmete-li zhruba tři tisíce lidí, jedno procento je 30 lidí, 30 potenciální teroristů, 30 potenciálních rizik pro Českou republiku. Proč bychom měli toto riziko dobrovolně přijímat?“ táže se Zeman pro ParlamentníListy.cz.

V té souvislosti Miloš Zeman pohovořil o současných evropských elitách, které jsou čím dál víc kritizovány za nečinnost. „Víte, ve srovnání s otci zakladateli jsou dnešní vedoucí představitelé Evropské unie, když to řeknu s maximální zdvořilostí, váhaví a nerozhodní. Dokázal bych klidně použít i daleko tvrdších výrazů,“ konstatuje Zeman.

„Na jedné straně se soustřeďují na nesmyslné směrnice, které zasahují do pravomocí národních států, a na druhé straně nemají žádnou koncepci zahraniční politiky, obranné politiky a podobně. Čili, nedokázali včas zareagovat na migrační vlnu a jsou tak trochu ve vleku Spojených států v oblasti zahraniční politiky,“ vidí prezident jisté spojení s USA.

Ke kritice evropských špiček použil Miloš Zeman příklad unijní ministryně zahraničí. „Abych dal ParlamentnímListům.cz jakousi exkluzivitu, řeknu vám jeden poněkud provokativní názor. Měl jsem příležitost dvakrát vidět evropskou ministryni zahraniční paní Mogheriniovou, a sice na summitech v Rize a Ulánbátaru, kde, jak víte, byl summit ASEM, to znamená Evropa a Asie. Paní Mogheriniová na těchto dvou- nebo třídenních summitech seděla za předsednickým stolem a celou dobu výmluvně mlčela. Neřekla doslova ani slovo. Tak jsem si skrytě v duchu říkal, co je tohle za evropskou ministryni zahraničí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …