Eektronická evidence tržeb (EET) se od 1. března 2018 bude týkat většiny lékařů

11.01.2017 0:00

Nový modul v ambulantních informačních systémech umožní lékařům elektronicky evidovat tržby. Na trh ho přináší společnost CompuGroup Medical

Eektronická evidence tržeb (EET) se od 1. března 2018 bude týkat většiny lékařů
Foto: dodavatel TZ
Popisek: lékař

Elektronická evidence tržeb (EET) se od 1. března 2018 bude pravděpodobně týkat většiny lékařů. Společnost CompuGroup Medical (CGM), která vyvíjí a dodává zdravotnický software, proto pracuje na jednoduchém řešení EET přímo v ambulantním systému lékaře. Lékařům bude modul s novým systémem pomáhat, aby bylo přijetí snadné a v souladu s legislativou.

Lékaři, kteří využívají některý ze softwaru společnosti CGM, budou mít řešení EET jednoduše dostupné přímo ve svém počítači.  Celkové náklady na pořízení modulu a na zahájení elektronické evidence tržen nejsou drastické a navíc může v souvislosti se zahájením elektronické evidence tržeb, téměř každý ambulantní lékař, který je poplatníkem daně z příjmu fyzických osob, využít jednorázové slevy na dani 5 000 Kč. Obecné doporučení lékařům je, aby alespoň několik týdnů před zahájením povinností plynoucích z EET měli svá zařízení zaevidovaná, aby mohli zahájit zkušební režim.

„Chceme lékařům ušetřit práci a starosti a také pomoci s přechodem na elektronickou evidenci tržeb. Propojení našich služeb a EET je logickým krokem. Evidování tržeb totiž v případě lékařů souvisí s ambulantním systémem, kde lékař zaznamenává informace pacienta včetně plateb různých poplatků,“ říká Jan Hlaváček, General Manager AIS společnosti CompuGroup Medical České republika.

Přestože pro většinu lékařů by mělo platit zavedení EET od 1. března 2018, někteří se musí zapojit již o rok dříve. Do dřívější fáze spadají ti, kteří vedle své hlavní činnosti realizují doprovodný prodej ve výši přesahující 175 tisíc Kč, případně dosahují obrat za doprovodný prodej vyšší než 49% obratu ordinace. V ordinaci stomatologie by se v praxi jednalo například o prodej zubních kartáčků, ústní vody či zubních past.  V ordinaci praktického lékaře by to znamenalo například prodej doplňků stravy, u očního lékaře zase prodej očních čoček nebo brýlí.

Elektronická evidence tržeb má zajistit správný výběr daní, přičemž tržby podnikatelů a dalších subjektů eviduje Ministerstvo financí ČR. Každý subjekt resp. provozovna dostane své registrační číslo, pod kterým ministerstvo tržby eviduje.

Na stránkách www.cgmsvet.cz naleznou lékaři krátký dotazník, kde si mohou ověřit, kdy se právě jejich ordinace začne týkat EET.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: MaB

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…