Ekologové "přátelsky varovali" ČSSD. Protestním transparentem

13.03.2010 8:59

Ekologové z občanského sdružení Kořeny a Greenpeace přivítali delegáty sjezdu ČSSD v Teplicích protestem proti prolomení limitů těžby v Horním Jiřetíně.

Ekologové "přátelsky varovali" ČSSD. Protestním transparentem

„Nepřišli jsme sem vyčítat panu Paroubkovi jeho nedávný neuvážený výrok o prolomení limitů, ale spíš ČSSD přátelsky varovat, že tudy cesta nevede, řekl pro ParlamentniListy.cz Jan Rovenský z Greenpeace. Ekologové argumentují tím, že na Ústecku je proti prolomení limitů 70 procent občanů. „Pokud se chce pan Paroubek poprat o 11 procent hlasů těch, kdo prolomení podpoří, ztratí většinu těch ostatních," dodal Rovenský.

Společná akce obou hnutí před divadlem probíhá klasicky- Greenpeace mají na čelní zdi budovy čtyři horolezce, kteří jistí plachtu s logem hnutí. Z patřičného odstupu vše sledují policisté a hasiči s plošinou.

Programová konference ČSSD: Sledujeme ONLINE

„Nemůžete argumentovat pracovními příležitostmi lidem, kteří kvůli nim přijdou o domov," vysvětlovala jedna z účastnic akce severočeskému zastupiteli Jaroslavu Foldynovi. Ten jí odvětil, že téma pracovních míst a sociální situace všeobecně je na Severu mnohem důležitější.

Striktně proti prolomení limitů je stínový ministr životního prostředí Petr Petržílek. Ten také ze socialistů s ekology diskutoval nejdéle. „Myslím, že tu došlo k dezinterpretaci výroku pana předsedy, to sem ty lidi přivedlo. Pan Paroubek jasně deklaroval, že limity by prolomil jen na základě výsledku krajského referenda. My ekologové víme, že zde příznivci těžby nepřeváží. Já osobně budu proti prolamovaní limitů vždycky, i v případě mého ministerského angažmá," vysvětlil ParlamentnímListům.cz muž představující zelenou tvář „oranžových."

I ekologie bude jedním z témat programové konference socialistů. Sobota strávená v Teplicích pak přinese definitivní podobu krajských kandidátek, představí se zde i jejich lídři.



Prohlášení ČSSD k nastalé situaci:

Reakce na protest zastánců Greenpeace během programové konference.

ČSSD chce zdravé a čisté životní prostředí nejen v Ústeckém kraji, ale v celé České republice. Udržitelný rozvoj je základním předpokladem dlouhodobého rozvoje naší země i ekonomiky.   O tom, jestli případně dojde k prolomení limitů těžby uhlí, musí rozhodnout v referendu samotní občané Ústeckého kraje. ČSSD bude vždy výsledek tohoto referenda respektovat a bude pro ni závazné.  

Akci Greenpeace vnímáme v zásadě jako akt podpory naší politiky. Jsme rádi, že Greenpeace mají na rozdíl od ODS jasnou představu o cílech, které prosazují. A to například narozdíl od ODS, která žádný pozitivní politický program nemá a životní prostředí dlouhodobě ignoruje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Mašek

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

8:31 Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

„Myslím, že Ukrajina postupně směřuje ke katastrofě,“ uvedl vysloužilý francouzský generál Dominique…