Ekonom našel cestu z krize: Modlete se, šetřete a souložte

16.05.2013 7:29

Ekonom Ladislav Tajovský komentuje nejnovější nelichotivá čísla o české ekonomice. Je podle něj s podivem, jak překvapený úžas mezi odborníky vyvolala. Ve skutečnosti se totiž podobně neveselé statistiky daly docela dobře očekávat.

Ekonom našel cestu z krize: Modlete se, šetřete a souložte
Foto: Petr Kupka
Popisek: Děti dostaly balónky

Především je podle něj třeba říci, že posun statistiky HDP o několik málo desetin má o kondici ekonomiky nulovou vypovídací hodnotu. Než tím, že ekonomika klesla místo očekávaných 1,5 procenta o 1,9, to už se prý spíš můžeme trápit mrtvými v Bangladéši. „Mánie všechno vtěsnat do úhledných tabulek postrádá jakoukoliv logiku,“ myslí si ekonom.

Co však podle něj má smysl sledovat, jsou čísla nezaměstnanosti. „Ta jsou skutečně zoufalá a v mnoha regionech katastrofální,“ upozorňuje Tajovský. Všichni by si podle něj měli uvědomit, že nejcennějším faktorem ekonomiky je potenciál ukrytý v každém člověku. Důkazem současné absurdní politiky je to, jak se s tímto potenciálem mrhá.

Přesto prý nesmíme zapomínat, že uměle podporovaný hospodářský růst jednou narazí na své limity a čím déle tato falešná naděje trvá, tím drsnější je pak očistný proces. Proto jsou úplně mimo nápady na překonání mizérie různými stimuly a pobídkami.

Především je podle ekonoma nezbytné věřit v budoucnost. „Spíše než se stresovat tím, že je desetina procenta v německém HDP jinde, než měla podle předpovědi být, těšme se na dovolenou (nikoliv nutně drahou), šetřeme na ještě horší časy a pořiďme si děti. Nic lepšího pro sebe ani ekonomiku stejně udělat nemůžeme,“ doporučuje ekonom. A nebylo by prý od věci se občas pomodlit - uškodit to nemůže a pozitivní efekt to bude mít asi stejný, jako současné kroky evropských vlád a centrálních bank.   


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Chytré popelnice. Samy hlásí, že jsou plné. Jenže to Pirátům drhne

12:25 Chytré popelnice. Samy hlásí, že jsou plné. Jenže to Pirátům drhne

Pražská firma řešící moderní technologie, která spadá do gesce Pirátů, utratila více než 23 milionů …