Ekonomka Šichtařová: Svádět Šluknovsko na lichváře je alibismus

12.09.2011 20:56

Mají na nepokojích ve Šluknovském výběžku svůj podíl lichvářské a nebankovní společnosti, které už tak zadluženým sociálně vyloučeným chudým skupinám obyvatelstva poskytují půjčky? Vymáhají je pak v daleko vyšší hodnotě, mnohdy nevybíravými způsoby. Podle různých odborníků na sociální problematiku ano, názor ekonomů, však tak jednoznačný není.

Ekonomka Šichtařová: Svádět Šluknovsko na lichváře je alibismus
Foto: Archiv MŠ
Popisek: Ekonomka a ředitelka společnosti Next Finance Markéta Šichtařová

Podle ekonomky Next Finance Markéty Šichtařové se dá očekávat, že rozvírání nůžek mezi bohatými a chudými Čechy bude v nejbližších pěti šesti letech pokračovat.

"Pak se však zastaví, protože chudí nemohou chudnout donekonečna. To je však dosud spíše dluhodobější výhled, zatím máme před sebou ještě další rozvírání, které se nastartovalo v roce 1990," řekla ekonomka pro ParlamentníListy.cz.

Zdůraznila, že se však nedá slučovat vliv hospodářské krize na tomto rozvírání nůžek. A to i té druhé, na jejímž prahu zřejmě prý opět stojíme.

SLEDUJEME téma: ŠLUKNOVSKO

Jelikož však na navyšujícím se počtu chudých lidí má v posledních letech podle odhadů různých odborníků hlavně nárůst počtu takzvaných lichvářských nebankovních institucí, je určitě na místě se zeptat i v souvislosti s tím, co se nyní děje na severu Čech ve Šluknovském výběžku, jak se na lichváře dívá právě ekonomka.

Čtěte také:

Ta reaguje pro někoho možná poněkud překvapivě.

"To, že někdo tvrdí, že za problémy ve Šluknově a nárůstu počtu chudých mohou lichvářské firmy, je alibismus. Slovo lichva nemám příliš ráda. Abych vysvětlila proč, dovolím si malé přirovnání. V současné době se u nás prohlašuje, že lichva jsou úroky plus mínus kolem dvaceti procent. Řecku se nyní půjčuje u státních dluhopisů na 16 až 18 procent a nikoho to nepohoršuje. Všichni totiž chápou, že když někdo půjčí někomu, kdo je tak vysoce rizikový, že mu může hrozit bankrot, je třeba to nějak zohlednit. Nikdo přece ale nikoho nenutí, aby si půjčoval," uvedla dále pro ParlamentníListy.cz Markéta Šichtařová.

Zakázat půjčky na vysoký úrok? Ne, vedlo by to ke stagnaci

Podle ní, pokud by došlo k jakékoli regulaci tohoto trhu, vedlo by to ke stagnaci, navíc by to nepovažovala ani za morálně správné.

Čtěte také:

"Vezměte si, že by se stanovilo zákonem to, že by všichni museli mít stejné úroky. Banky by si pak nemohly konkurovat, mohlo by to vést k jejich bankrotům. A kdo by je musel podpořit? Stát. Takže by na tom nevydělal, ale spíše naopak. Nelze ani lidem zakázat si půjčovat. Dokonce ani na vysoký úrok. Co jim lze nabídnout je to, aby měli dostatek informací a byli finančně vzdělaní, gramotní. Neuznávám proto význam slova lichva. Regulace nikam nevede, poškozuje práva všech - i těch, kteří jdou do rizika, že vše skončí exekutorem. je to otázkou trhu, a ten by měl nabízet co největší škálu služeb - samozřejmě s tím, aby lidé k nim měli správné informace. A to už by v současnosti měly naše zákony umět ošetřit," dodala Šichtařová.

Lichváři půjčují nejraději těm nejchudším

Na nepokojích ve Šluknovském výběžku mají však podle řady odborníků údajně svůj podíl právě lichvářské a nebankovní společnosti, které už tak zadluženým sociálně vyloučeným chudým skupinám obyvatelstva poskytují půjčky. Ty pak vymáhají v daleko vyšší hodnotě, mnohdy nevybíravými způsoby.

Čtěte také:

ParlamentníListy.cz proto před nedávnem zjišťovaly, zda neplánuje vláda či ministerstvo financí v této oblasti nějaké změny či zpřísnění udělování povolení k tomu, aby podnikatelů v tomto sektoru nepřibývalo. Ukázalo se, že dosud ne. A protože není třeba doložit k podnikání tohoto druhu ani nějakou stanovenou výši kapitálu, je zřejmé, že počty podobných firem mohou narůstat. Boj proti lichvě je přitom jedním z hlavních bodů programu Věcí veřejných. Ty opakovaně upozorňují na to, že již několik let zneužívají bankovní a nebankovní úvěrové společnosti tísně a neznalosti občanů v oblasti finančnictví. Poskytují půjčky, které jsou spojené s nepřiměřenými úroky a dalšími poplatky, které tyto občany přivádějí do neřešitelných životních situací, kdy přicházejí o byty a jsou nuceni vyhlašovat třeba i osobní bankrot.

Podle návrhů Věcí veřejných by za lichvu mělo být označeno vše, co se v kategorii půjček pohybuje nad 18-procentním úrokem.

Čtěte také:

Foto: Archiv Markéty Šichrařové


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …