Ekonomka nevěří, že vyšší DPH pomůže rozpočtu. Zanedbatelně

15.06.2011 15:07

Dnešek je dnem daňové svobody. Představuje pomyslnou čáru mezi dny, kdy vše, co vyprodukujeme, už neodvádíme státu, ale vyděláváme sami na sebe. Podle ekonomů se dá čekat, že v příštích letech se bude tato hranice posouvat stále více blíž konci roku. "Celá Evropa je po krizi předlužená, bude se to nadále projevovat," uvedla pro ParlamentníListy.cz ekonomka Markéta Šichtařová.

Ekonomka nevěří, že vyšší DPH pomůže rozpočtu. Zanedbatelně

"Daňová zátěž poroste v Česku i v dalších evropských zemích i v příštích letech. Kvůli hospodářské krizi jsou země Evropské unie totiž značně předlužené," myslí si ekonomka Markéta Šichtařová.

SLEDUJEME téma: vládní reformy

Podle ní nepomůže výrazněji české ekonomice a rozpočtu ani to, že se vládě podaří uvést do praxe plánované reformy. "Je to o hraní si se sazbami, ale příliš to neovlivní výnos daně. Bude to skutečně zanedbatelná částka. Dle mého osobního názoru by bylo v zemi lepší mít stabilnější daně, to ze zkušeností jiných zemí vede i ke stabilitě země i rozpočtu daleko snáz," doplnila dále pro ParlamentníListy.cz Šichtařová.

SLEDUJEME téma: DPH

Čtěte také:

Podle informací ministerstva financí, přitom Česko očekává na konci roku deficit státního rozpočtu ve výši 135 miliard korun, což je 4,2 procenta hrubého domácího produktu. Od reforem si ministerstvo i vláda slibuje nikoli menší deficit v korunách, ale v přepočtu na podíl na hrubém domácím produktu. Ten by měl do dvou let tvořit něco kolem 2,9 procent.

166 dnů se letos v Česku pracuje pro státní pokladnu

Den daňové svobody je přitom sledovaným ukazatelem především kritiků byrokracie. Dává  určitý mezník mezi tím, kdy vše, co vyprodukujeme už neodvádíme státu, ale vyděláváme sami na sebe.

V Česku výpočet tohoto dne provádí Liberální institut. Ten vychází z odhadů Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj.

Na dni daňové svobody se odrazila i v Česku ekonomická krize, přesto za použití nejnovějších odhadů vývoje HDP vypočetl Liberální institut letošní den daňové svobody na 15. červen. A to je o tři dny dříve, než tomu bylo vloni. Češi tak letos budou na stát pracovat 165 dní, což je o tři dny méně než loni. 

Ševčík doufá, že příští rok bude lepší

Ekonom z Liberálního institutu Miroslav Ševčík i nadále, na rozdíl od Markéty Šichtařové, doufá, že se den daňové svobody v Česku bude přibližovat naopak spíše směrem k počátku roku.

"Pevně věřím, že dojde ke změnám, reformy vlády uspějí a příští rok se bude tento den opět pohybovat kolem 15. června a v dalších letech se bude přibližovat spíše k 10. červnu," uvedl Ševčík v ČT.

Čtěte také:

Podle něj je v Česku velký problém v tom, že je daňová soustava zaplevelená stovkami výjimek, které ne každý Finanční úřad uplatňuje a praktikuje. "V tom jsme horší než průměr Evropské unie a musí se to tu zlepšit," uzavřel Miroslav Ševčík.

Nejpozději přitom oslaví den daňové svobody Dánové, bude to až 2. srpna. Následují je Francouzi a Finové 23. července. Naopak nejdříve, již 14. dubna, nastal den daňové svobody v Jižní Koreji. Švýcaři přestali vydělávat na stát 2. května a Australané 7. května. Slováci oslavili daňovou svobodu 22. května, USA ji oslaví 1. června. Průměr zemí Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) připadá na 10. června. 

Kdo je tady jednička? Zahrajte si na Kalouska a zjistěte to

Internetový portál peníze.cz vedle informací o tom, že má český stát tak vysoké výdaje, že na ně pracuje občan 166 dnů v roce, vyzývá, aby si lidé zahráli v interaktivní hře na ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09).

"
Zkuste, kolik peněz během 166 dnů dokážete vytáhnout z peněženek občanů. Stačí našemu ministrovi ukázat myší, kde jsou nějaké peníze nebo peněženka a klikat. Na konci uvidíte, zda jste lepší než Kalousek či nikoli," uvádí se v návodu hry.

 Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …