Ekonomka varuje vládu před výbušnými tendencemi ve společnosti

25.08.2011 21:33

Česká vláda svými ekonomickými reformami posílá Českou republiku zpět mezi rozvíjející se země. Až tak kritická dokáže být ekonomka Ilona Švihlíková z Vysoké školy mezinárodních a veřejných vztahů.

Ekonomka varuje vládu před výbušnými tendencemi ve společnosti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hnutí ProAlt stávkovalo proti Drábkovým reformám

„Stačí se podívat na daňový systém a o zemi víte skoro všechno," prohlásila ekonomka. Následně zkritizovala český daňový systém za nevyváženost. Upřednostňováním sjednocení sazby DPH před zavedením progresivní daně podle ní kabinet neúměrně straní bohatým na úkor nižších a středních vrstev. Systém by podle ní také měl více využívat zcela opomíjených majetkových daní a dnes příliš nízkých korporátních daní.

„Daňový mix je třeba narovnat, je třeba to vybalancovat. Systém by měl být občany vnímán jako spravedlivý," vysvětluje ekonomka. Sama podporuje zavedení dvou či tří pásem pro progresivní zdanění. Ohrazuje se i proti obavám, že navýšení firemních daní podniky vyžene do daňových rájů. Daňová sazba ale podle ní není jediný faktor, podle kterého firmy rozhodují o místě svého působení. Navíc, jak dodává, existuje spousta úspěšných zemí, které mají firemní daně daleko vyšší než Česká republika a nijak je to nepoškozuje.

Další problémem českého daňového systému je podle Švihlíkové to, že příliš zvýhodňuje živnostníky na úkor zaměstnanců. Neúměrně vysoké daně nutí mnoho zaměstnanců stát se živnostníky. Když se pak jejich podnikání nesetká s úspěchem, skončí na dávkách. Ekonomka dodává, že daně obecně neúměrně zatěžují zaměstnance oproti firmám.

  • SLEDUJEME téma: DPH


Za daně nám stát musí garantovat základní služby

Neoliberální systém, který se vymezuje proti neúměrnému danění, Švihlíková zkritizovala. O peníze vybrané na daních nás stát neobral a měl by za ně zajistit základní služby. „Stát by ale měl být garantem určitých sociálních služeb, namátkou zdravotní péče nebo spravedlivých penzí. Když je pokrývat přestane, začnou se ve společnosti ukazovat výbušné tendence," argumentuje ekonomka. Dodává, že tento systém u nás plně nefunguje, protože velká část vybraných peněz zmizí v kapsách korupčníků.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: qot

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Chytré popelnice. Samy hlásí, že jsou plné. Jenže to Pirátům drhne

12:25 Chytré popelnice. Samy hlásí, že jsou plné. Jenže to Pirátům drhne

Pražská firma řešící moderní technologie, která spadá do gesce Pirátů, utratila více než 23 milionů …