Emmerová z ČSSD jde do voleb za Zemanovce. Zaorálek: Absurdní, neomluvitelné

29.05.2012 15:19

Poslankyně ČSSD Milada Emmerová má být volebním lídrem Strany práv občanů - zemanovci (SPOZ) v krajských volbách v Plzeňském kraji. Požádal ji o to čestný předseda strany Miloš Zeman. Jenže to, že chce Emmerová zároveň zůstat členkou ČSSD, dnes rozlítilo místopředsedy oranžových Michala Haška, Lubomíra Zaorálka a Jiřího Dienstbiera.

Emmerová z ČSSD jde do voleb za Zemanovce. Zaorálek: Absurdní, neomluvitelné
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zástupci ČSSD se radují z přijatého zákona

To, že Milada Emmerová se rozhodla kandidovat za zemanovce v krajských volbách a chce být i nadále členkou ČSSD, nevadí ale údajně předsedovi organizace ČSSD v Plzeňském kraji - hejtmanovi Milanu Chovancovi. Ten pro ČTK již řekl, že postoj Emmerové respektuje.

"Nebudu ji nyní rozmlouvat její kandidaturu. Je to její osobní rozhodnutí, které já respektuji a ctím," uvedl hejtman Chovanec dnes pro ČTK s tím, že budoucí kooperaci se zemanovci nevylučuje, protože jde o levicovou stranu. „Jsme připraveni diskutovat s každým, kdo chce, aby se v kraji dělaly rozumné věci, a nevidím důvod, proč se nebavit se SPOZ," dodal.

Emmerová již dala najevo, že její rozhodnutí není v rozporu se stanovami ČSSD. Podle nich totiž "ke zrušení členství v ČSSD může dojít pro aktivní účast na činnosti jiných politických stran nebo politických hnutí bez souhlasu příslušného orgánu ČSSD".  Prý ale vše ještě probere s vedením ČSSD. S předsedou strany Bohuslavem Sobotkou hodlá věc řešit údajně koncem tohoto týdne.

Jenže již nyní se proti jejímu rozhodnutí ozývají straničtí místopředsedové. Tak například místopředseda ČSSD Jiří Dienstbier byl úmyslem Emmerové překvapen. Prý tuto informaci slyší poprvé. „Připadá mi to podivné," řekl Dienstbier pro ČTK.

Hašek: Je pro mne smutné, že se o tom dozvídám z medií

„Nevidím žádný racionální důvod, proč by bývalá hejtmanka a nyní poslankyně ČSSD měla kandidovat za jiný politický subjekt proti kandidátce ČSSD v Plzeňském kraji v čele s jejím nástupcem v úřadě - hejtmanem Milanem Chovancem. Určitě o tom bude nutné s Miladou Emmerovou ještě hovořit. Je ale pro mne smutné a nestandardní, že se dozvídám o celé věci z dotazu medií, nikoliv od kolegyně Emmerové,“ sdělil pak ParlamentnímListům.cz místopředseda ČSSD Michal Hašek.

„Pokud bude kandidovat bez souhlasu ČSSD za SPOZ, měla by ukončit členství v ČSSD a rezignovat na poslanecký mandát, který získala na kandidátce ČSSD,“ dodal Hašek.

Zaorálek: V tom případě musí opustit ČSSD

Na jeho notu se pak přidal i další místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek. Ten také zmínil, že by se Emmerová měla vzdát i poslaneckého mandátu.

„Tohle je absurdní, neboť to je konkurenční strana. Pokud to paní Emmerová myslí vážně, tak by měla vystoupit z ČSSD a samozřejmě že by se měla vzdát i poslaneckého mandátu, protože ona se političkou stala díky tomu, že byla na kandidátce sociální demokracie,“ řekl Zaorálek ParlamentnímListům.cz.

Prý jej informace doslova šokovala. „Překvapuje mě, že někdo něco takového udělá. Ona si nemůže myslet, že je možné ji něco takového pardonovat, nebo připustit, to je úplně vyloučeno,“ podotkl dále Zaorálek.

Pokud se informace o kandidatuře Emmerové v krajských volbách za SPOZ potvrdí, Zaorálek pak k tomu rezolutně zopakoval, že řady sociálních demokratů musí poslankyně neprodleně opustit. „Tady o žádném vyjednávání nemůže být řeč," konstatoval místopředseda a zdůraznil, že stejné stanovisko zaujme pravděpodobně i celá strana.

To, že je něco podobného uvedeno ve stanovách, tím se podle něj myslí na okamžik, kdyby došlo k nějaké stranické fúzi. „Tady jde ale jednoznačně o konkurenční podnik, který nám ubírá hlasy, čili je to proti zájmům sociální demokracie, takže něco takového nemůžeme podpořit,“ dodal Zaorálek.

Myslí si, že tomu tak nebude

Jeho názor pak doplnil i další z místopředsedů ČSSD Zdeněk Škromach. Ani on ale nechtěl zprávě uvěřit. "Věřím, že tomu tak nebude," napsal v sms zprávě Škromach ParlamentnímListům.cz.

Oficiálně se SPOZ ke kandidatuře Emmerové v krajských volbách vyjádří ve čtvrtek na tiskové konferenci. Řekl to pro agenturu Mediafax předseda strany Vratislav Mynář. Na brífinku by podle něj měla být přítomná i sama poslankyně.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová, Ondřej Vaněk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …