Euro padne, myslí si téměř polovina Čechů

09.12.2011 19:34

Dluhová krize, s níž se eurozóna dlouhodobě potýká, může, dle mínění téměř poloviny Čechů, vést k pádu eura a krachu eurozóny. Tyto vyhlídky pak v souvislosti s očekávanou recesí domácí ekonomiky vnímá více jak dvě třetiny domácí populace jako znepokojující. Uvádí to průzkum společnosti SANEP.

Euro padne, myslí si téměř polovina Čechů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Evropská měna euro. Ilustrační fotografie euromincí

Možného krachu eurozóny a tedy i pádu eura se v souvislosti s rostoucí dluhovou krizí obává 49,6 procent dotázaných. Více než dvě třetiny dotázaných (72%) však informace o hrozící ekonomické recesi domácí ekonomiky a možného rozpadu eurozóny znepokojují.

Češi jsou euroskeptici

Češi, kteří jsou podle dřívějších průzkumů spíše euroskeptiky, potvrzují postoj vůči EU i v otázce eura, které podle názoru většiny respondentů (50,2%) nemá nadále budoucnost. Názor ministra financí Miroslava Kalouska, který v souvislosti s možným pádem eura prohlásil, že v takovém případě čeká boj o přežití i Českou republiku, sdílí 47,4 procent lidí.

Drtivá většina respondentů (80,7%) se domnívá, že Evropu v případě prohlubujících se ekonomických problémů, čekají masové sociální nepokoje. Nadpoloviční většina dotázaných (52%) se domnívá, že masové sociální nepokoje hrozí i v České republice.

Archiv výzkumů: CVVM , FACTUM INVENIO , SANEP , SC&C , STEM , Médea Research


Psali jsme:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …