Euro přijmeme do roku 2016, říká Paroubek

30.01.2010 11:33

Jiří Paroubek načrtl, co se bude dít, když ČSSD letos vyhraje volby. V roce 2013 by podle šéfa ČSSD měl schodek státního rozpočtu klesnout pod tři procenta HDP. Přijetí eura pak prý na sebe nenechá dlouho čekat.

Euro přijmeme do roku 2016, říká Paroubek

Česká republika by mohla podle předsedy ČSSD Jiřího Paroubka přijmout euro nejpozději do roku 2016. To za podmínky, že květnové volby do sněmovny vyhraje jeho strana. Uvedl to v sobotu na schůzi širšího vedení ČSSD, které projednává volební program strany.

"Budeme hledat cestu k úsporám a hospodářskému růstu. V roce 2013 počítáme s tím, že by schodek státního rozpočtu byl pod úrovní tři procenta HDP. Česká republika by mohla vstoupit do evropské měnové unie v roce 2015 nebo 2016. Může to být i dříve, pokud dojde k hospodářskému oživení," prohlásil Paroubek.

Předseda ČSSD mluvil o přijetí jednotné evorpské měny i před týdnem na mezinárodním ekonomickém fóru v Praze. Tehdy byl ještě o trochu optimističtější. Hovořil o letech 2014 nebo 2015.

Niedermayer: Čím dříve, tím lépe

Odborníci považují Paroubkův plán za realizovatelný, ne všichni mu ale věří. Například David Marek ze společnosti Patria Finance považuje za realistický termín přijetí eura rok 2017.

"ČSSD už jednou měla zavedení eura jako prioritu, když se pak však měla postarat o snížení deficitu, konsolidaci veřejných financí, už to bylo horší," řekl před časem serveru ParlamentníListy.cz Luděk Niedermayer z Deloitte ČR.

Jedním dechem však Niedermayer dodal, že čím dříve Česko euro přijme, tím to bude lepší. "Díky struktuře naší ekonomiky je zavedení eura velmi významné," soudí bývalý viceguvernér ČNB.

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČTK, ol

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Chytré popelnice. Samy hlásí, že jsou plné. Jenže to Pirátům drhne

12:25 Chytré popelnice. Samy hlásí, že jsou plné. Jenže to Pirátům drhne

Pražská firma řešící moderní technologie, která spadá do gesce Pirátů, utratila více než 23 milionů …