Europoslanec Kohlíček: I v zahraničí je Marxův Kapitál „podpultovka“

28.11.2011 14:39

Kdo by to byl řekl, že dvaadvacet let po svržení vlády komunistické strany se lidé začnou shánět po díle jednoho z největších myslitelů tisíciletí Karla Marxe, tedy po jeho Kapitálu. Český rozhlas totiž v jedné ze svých reportáží uvedl, že se lidé po této čtyřsvazkové knize ptají stále častěji v antikvariátech, ale málokdy uspějí. Ani pod pulty není údajně k sehnání. Podle komunistického europoslance Jaromíra Kohlíčka to je logické, neboť lidi k přemýšlení dohnala krize. Chtějí proto zjistit, zda by fungovalo něco jiného, než jen kapitalismus. Prý dokonce i v Bruselu je Kapitál Marxe docela "žhavé" zboží.

Europoslanec Kohlíček: I v zahraničí je Marxův Kapitál „podpultovka“

Čtou vůbec demonstranti, kteří okupují finanční centra po celém světě, Marxův Kapitál? Otázka je to zcela legitimní, neboť před měsícem, kdy po celém světě demonstrovaly tisíce lidí proti ekonomické nerovnosti v rámci hnutí Occupy Wall Street, se totiž k Marxovi lidé dovolávali. Mladí Američané na transparentech totiž měli napsáno: "Kapitalismus náboženstvím, Marx měl pravdu". Mohou si ale mladí Češi komunismem nezasažení vůbec přečist Kapitál, anebo z knihkupectví a antikvariátů zcela vymizel?

„Čtyřsvazkové dílo, které inspiruje současné protestní hnutí, jde ale v České republice koupit jen s velkými obtížemi. Nikde totiž většinou není k dostání," informoval dnes Český rozhlas.

Pražský antikvář Miroslav Červíček, který prodává staré knihy už od roku 1985, rozhlasu dokonce potvrdil, že o Marxe je mezi nakupujícími velký zájem.

„Dá se říct, že je velký, protože opravdu často se na něj lidi ptají. Kdykoliv, kdy ho máme, tak ho velice brzo i prodáme. Většinou jsou to teda jako mladší, takže možná studium," řekl Červíček rozhlasu.

Před rokem Marx za 600, nyní už za dva tisíce

Podle rádia je ale prakticky stejná situace i v dalších antikvariátech. Prý je na jejich pultech Marx jen občas a protože je poptávka velká, velmi rychle titul zase zmizí.

„Momentálně ho nemáme na skladě, měli jsme ho asi před rokem a velice rychle se nám prodal. Měli jsme komplet a tenkrát jsme ho prodali asi za 600 korun, což mi připadalo jako velká cena, protože před dvaceti lety to bylo neprodejné i za padesátikorunu," zmínil k tomu  antikvář Martin Krajíček.

Podle Krajíčka před lety lidé Marxe dokonce po velkém vyhazovali, a nebylo tedy těžké Kapitál získat.

„Co se týče jiných drobných spisů, tak ty se poměrně objevují, ale Kapitál je poměrně vzácný," dodal Krajíček s tím, že komplet všech čtyř dílů mají pouze v antikvariátě na Lužinách a stojí dva tisíce korun.

Podle dvou oslovených komunistů - europoslance Jaromíra Kohlíčka a poslance Jiřího Dolejše - je ale zmniňovaná poptávka zcela normální. Lidé jsou totiž údajně v době krize zcela hladoví po tom, zda existuje něco, co by zadlužené ekonomiky světa dostalo ze soukolí.

Zmizel i Komunistický manifest

V zahraničí také spisy Marxe vymizely. Pokud vím, tak i v Bruselu se připravují nová vydání a proto je dobře, že kolega Ransdorf připravuje druhý díl Nového čtení Marxe," reagoval pro ParlamentníListy.cz Kohlíček.  

"Po roce 1989 se toho vyházelo tuny a myslím, že zcela zbytečně a nepředjímavě. Bude-li znovu Kapitál vydán, bral bych to jako příznak odeznění iracionálních časů," podotkl „rudý poslanec" Jiří Dolejš. Upozornil ale, že ty, kteří mají zájem o Marxe, četba může i tak trochu rozladit. „ Pozor, je to těžké čtení!" vysvětlil Dolejš.

Možná jste nečetli:

„Já už jsem před třemi lety slyšel, že je velmi populární také Komunistický manifest. Velmi rychle začal i v zahraničí ale mizet i Kapitál. Vysvětlení je nasnadě: Jestliže tento systém ukazuje od roku 2007 pokles a ekonomové mohou hádat, jestli to je jenom velká krize, která přinesla velký počet nezaměstnaných jako krize ve třicátých letech, anebo to je jenom krize pocházející z  neschopnosti tohoto systému, tak je logické, že všichni začali hledat. Jestli člověk začne přemýšlet, proč tohle nefunguje, pak ten Marx je v tomto velmi atraktivní. Je fakt, že v řadě západních zemí se marxismus vyučuje, ale jiná věc je, jak moc u nás bylo populární to, co se člověk musel učit. Avšak lidé začínají hledat a tohle je jedna z možností," konstatoval Kohlíček.

Možná jste nečetli:

KSČM nemá v Bruselu problém

Zatímco ale v Česku se volá po zákazu KSČM, a vláda dokonce připravuje žalobu na pozastavení činnosti české komunistické strany, tak v Bruselu nic takového prý nikoho z evropských politiků ani nenapadne. Proto podle Kohlíčka není KSČM v Evropském parlamentu (EP) nijak „ponižována", anebo dokonce zesměšňována.

„Naopak. Musím říci, že s námi všichni v Evropském parlamentu jednají velice dobře. Píší o nás a hodnotí nás podle toho, jestli něco umíme v daném výboru, anebo jestli jsme nepoužitelní. Za jakou stranu v EP jsme, to tam moc nehodnotí," dodal k otázce Kohlíček.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…