Europoslanec Poc: O problému s koninou věděli Irové už před půl rokem

26.02.2013 12:42

Ač je Pavel Poc europoslancem za sociální demokracii, přesto naplno souhlasí s ministrem zemědělství Petrem Bendlem z ODS. Podle obou se totiž mají nastavit lepší pravidla pro kontrolu potravin v rámci celé EU. Poc tak reagoval na šířící se problém s koňským masem v potravinách.

Europoslanec Poc: O problému s koninou věděli Irové už před půl rokem
Foto: internet
Popisek: potraviny, ilustrační foto

Testy Státní veterinární správy (SVS) již v pondělí potvrdily, že v polském hovězím burgeru a masových kuličkách pro švédský nábytkářský řetězec IKEA bylo koňské maso. Veterinární správa ho našla v prodejně v Olomouci.

Ředitel Státní veterinární správy Bedřich Horyna pak pro média sdělil, že se konina měla prodávat v síti prodejen IKEA po celé republice.

„Lasagne, masové kuličky i hamburgery a další jídla s koninou Česko zlikviduje,“ řekl v Bruselu pak v pondělí Českému rozhlasu ministr zemědělství Petr Bendl. Odmítl tak návrhy některých německých politiků, podle kterých je ničení zmrazených jídel s koninou plýtváním.

S Bendlem pak souhlasí i člen výboru europarlamentu pro životní prostředí, veřejné zdraví a bezpečnost potravin Pavel Poc z ČSSD. Ten jako člen skupiny progresivní aliance socialistů a demokratů v Evropském parlamentu volá po jiném systému kontrol, který by zamezil, aby problémy s potravinami překročily hranice určitého členského státu.

„Především musíme přejít od systému, kdy náhodná kontrola zjistí problém až tehdy, kdy překročí hranice několika členských států, k systému, kdy členské státy budou schopny garantovat občanům, spotřebitelům, kvalitu potravin. Měl by být takový systém kontrol, snad preventivních, který zabrání tomu, aby, pokud už k takovému problému dojde, tak aby překročil hranice členského státu,“ řekl Poc v rozhovoru pro Rádio Česko.

„Je potřeba hodně akcentovat informovanost spotřebitelů, ta se musí prostě zlepšit. Podle některých pramenů věděly kontrolní orgány v Irsku o tom problému už před půl rokem a z nějakých prazvláštních důvodů ho nekomunikovaly a ani nezasáhly,“ dodal europoslanec Poc.

Konina není závadná

Koňské maso není zdravotně nijak závadné, přesto jde o klamání spotřebitelů, podobně jako v případu, který se teď prošetřuje v Německu, kde zřejmě docházelo k vydávání vajec z klasických drůbežáren za vejce v biokvalitě snášená slepicemi z volných chovů, připomněl rozhlas.

O skandálu s výskytem koňského masa v předem připravených potravinách jednali totiž v Bruselu ministři zemědělství členských zemí Evropské unie. Někteří němečtí politici pak na jednání navrhovali, aby zmrazené lasagne nebo hamburgery s výskytem koniny dostali chudší lidé, kteří nemají na nákup jídla. Za tento návrh se postavil třeba i slovenský ministr zemědělství Lubomír Jahnátek, ovšem jak již bylo řečeno, Bendl s tím nesouhlasil.

Naopak Bendl řekl v pondělí Českému rozhlasu, že Česko podpoří povinné označování původu masa ve zpracovaných potravinách. Někteří odborníci ale varují před protekcionismem. Domácí zemědělci by prý povinné označení mohli využít k tomu, aby spotřebitele nabádali ke koupi jen jejich vlastních produktů.

 

 

 

 

 

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…