Eutanazie, interupce, trest smrti...?

05.07.2013 0:00

Zhruba dvě třetiny Čechů souhlasí s tím, že ženy mají právo rozhodnout samy o interrupci, a stejný podíl lidí je i pro uzákonění eutanazie a trestu smrti.

Eutanazie, interupce, trest smrti...?
Foto:
Popisek:

Vyplývá to z květnového průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM). Lidí, kteří podporují svobodné rozhodnutí o umělém přerušení těhotenství a eutanazii, tedy usmrcení na vlastní žádost například smrtelně nemocného, v uplynulých letech přibylo. Naopak podíl příznivců zavedení trestu smrti se o něco zmenšil.
   
Největší podporu české veřejnosti má názor, že ženy mají právo se samy zcela svobodně rozhodnout, že uměle přeruší své těhotenství. S tím souhlasí 69 procent Čechů. Pouze dvě procenta účastníků průzkumu by interrupci zakázala. Asi pětina by umělé přerušení těhotenství povolila s přihlédnutím ke zdravotním a sociálním ohledům na dítě a ženu a sedm procent lidí pouze při ohrožení života matky.
   
S uzákoněním možnosti ukončit život nevyléčitelně nemocného člověka, pokud by o to sám požádal, by souhlasilo 67 procent dotázaných. Proti zavedení eutanazie se staví 26 procent Čechů.
   
Uzákonění trestu smrti podporují méně než dvě třetiny lidí, přesně 62 procent. Že by v českém právním řádu zakotven být neměl, si naopak myslí 32 procent účastníků průzkumu.
   
Podíl stoupenců svobodného rozhodování žen o interrupci a uzákonění eutanazie v minulosti kolísal, ale v dlouhodobější perspektivě roste. Názor Čechů na umělé přerušení těhotenství byl již od roku 1990, kdy CVVM začalo názor lidí na tuto otázku zjišťovat, poměrně liberální. Tehdy souhlasilo, že o interrupci mohou ženy rozhodovat svobodně samy, 60 procent dotázaných, jen o devět procentních bodů méně než nyní. Podíl podporovatelů zavedení eutanazie vzrostl jen od roku 2007 o stejný počet procentních bodů.
   
Naproti tomu podpora uzákonění trestu smrti v minulých letech poklesla. V roce 1992 bylo pro popravy odsouzených 76 procent lidí, kdežto nyní o 14 procentních bodů méně.
   
Interrupce a eutanazie mají nejvíce odpůrců mezi věřícími a staršími lidmi. Naopak lidé bez vyznání a mladší generace se svobodným rozhodováním v těchto otázkách souhlasí. Trest smrti také častěji neschvalují věřící, proti se mnohdy staví také vysokoškolsky vzdělaní lidé.
   
CVVM provádělo průzkumu v období od šestého do 13. května. Zúčastnilo se ho 1062 obyvatel ČR ve věku od 15 let.

(MB,ČTK,foto:archiv)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Redakce

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…