Evangelický farář: Restituce jsou divné. Nám vrací miliardy a nevíme za co

10.08.2012 17:49

Evangelický farář Miloš Rejchrt v diskusním pořadu Dvacet minut Radiožurnálu komentoval bouřlivé události kolem církevních restitucí. Podle kazatele Českobratrské církve evangelické má zákon řadu sympatických ustanovení, ale za některými jeho paragrafy cítí nějakou nepatřičnost. Paradoxní je prý například to, že více než dvě miliardy jsou vraceny jeho církvi, které přitom nebylo téměř nic sebráno.

Evangelický farář: Restituce jsou divné. Nám vrací miliardy a nevíme za co
Foto: red
Popisek: Šéf Rozhlasu Peter Duhan a arcibiskup Dominik Duka

Evangelický farář Miloš Rejchrt v úvodu svého vystoupení řekl, že v prohlášení umělců se mu líbila jen jedna věta: „Nelze vrátit vše,co bylo ukradeno.“ Je to prý realistické vystižení naší neschopnosti vůči minulosti. Obdobně by prý bylo hezké, kdybychom získali zpět námořní flotilu od Viktora Koženého nebo miliardy z H-systému. Jenže to bohužel není možné a stejně bychom měli přistupovat i k vracení majetku církvím.

Rejchrt má navíc obavy, že za velkými slovy, že je třeba vrátit, co bylo ukradeno, se může skrývat nějaká nepatřičnost. Zmínil v této souvislosti zejména paragraf 15 zákona, ve kterém jsou vypočítány částky, které mají být jako náhrada zaplaceny jednotlivým církvím.

Dále farář upozornil, že je stanovena hranice 25. 2. 1948, a přitom se tam mluví o zákoně z roku 1947. Povšiml si rovněž, že práva a povinnosti náboženské matice najednou jednou větou přecházejí na římskokatolickou církev, což nikdy v historii nebylo. Právě tyto kličky by podle něj měly být ze zákona odstraněny.

Máme dostat dvě miliardy, ale nevím, za co

Návrh finančních náhrad pro jednotlivé církve se Rejchrtovi nelíbí a povšiml si v něm jedné zajímavosti. „Naše církev má dostat dvě miliardy jako náhrady a já jako člen této církve nevím za co,“ uvedl evangelík.  Jeho církvi toho prý nebylo příliš odňato a to málo už bylo vráceno. Stejně pochybné je, že jakési náhrady dostávají i církve založené v roce 1989.

Smířlivě se vyjádřil ke kritizované kampani ČSSD proti restitucím, expresivně ukazující preláta, deroucího se k měšci. „V předvolebním boji se užívá strašných prostředků, útočících na naše emoce a naší hloupost. Ten billboard je hloupý, ale ty jiné nejsou o moc chytřejší,“ uzavřel farář.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …