Evropa by se měla více centralizovat, říká Švejnar

16.11.2011 18:32

Hostem pořadu Impulsy Václava Moravce byl dnes ekonom Jan Švejnar, který hovořil o současném stavu ekonomické krize. A podle něj je nejlepším řešením větší evropská centralizace.

Evropa by se měla více centralizovat, říká Švejnar
Foto: Hans Štembera
Popisek: Evropská měna euro. Ilustrační fotografie euromincí

„Největší otázkou je, do jaké míry budou tyto problémy regionální, a do jaké míry budou celosvětové,“ zhodnotil nejistou budoucnost Švejnar. Rozdíly od krize roku 2008 vidí. „Tehdy jsme nebyli v tak špatné fiskální situaci,“ říká.

Evropa má negativní očekávání. Ovlivňuje tím výsledky

Politici dokonce připravují obyvatele na velmi slabých deset let. „Zkušenosti Japonska ukazují, že úspěšná ekonomika může dlouho dobu stagnovat nebo růst velmi pomalu. Teď se jedná o tom, jaká bude konstituce, struktura Evropy a do jaké míry jsme připraveni se na tom podílet,“ myslí si Švejnar.

Problémem je také zvyšování úrokové sazby. „Velkou roli hrají očekávání. Jestliže Evropa očekávání nezmění, bude se to domino posouvat dál a dál,“ uvedl ekonom s tím, že pokud Evropská unie předpovídá negativní vývoj, tak negativní bude.

Podle Švejnara by měla být fiskální centralizace Evropy taková jako například ve Spojených státech amerických. Evropě by to prý dodalo na věrohodnosti, a pokud by nějaký stát zůstal mimo, byl by pro trhy důvěryhodný mnohem méně.

Čtěte:

Podle Bárty by měl být Švejnar v primárkách VV na Hrad

Švejnar o dalším riziku ekonomické recese. Zřejmě i cílená panika

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

8:44 Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

„Co snídáte?“ Právě tuto otázku si položili v uplynulých dnech poslanci Evropského parlamentu (EP) a…