Evropské myšlení je vyčerpané, tvrdí kníže

11.10.2010 15:02

Podle šéfa české diplomacie Schwarzenberga jsou evropské tradice a myšlenky na ústupu, zatímco roste význam mocností typu Číny nebo Indie.

Evropské myšlení je vyčerpané, tvrdí kníže

V Praze se koná konference Forum 2000, na níž vystupují se svými projevy mnozí zástupci politického i veřejného života.

Nechyběl mezi nimi ani šéf resortu zahraničí Karel Schwarzenberg. Hlavní poselství jeho projevu tkví v jeho domněnce, že evropské myšlenky jsou již na ústupu. Kníže upozornil také na nové velmoci, které jsou na vzestupu - zmínil třeba Čínu a Indii.

Rychle mizející svět 

"To, jak vnímáme svět, je svět, který mizí daleko rychleji, než si myslíme," konstatoval Schwarzenberg. Připomněl, že evropská civilizace vychází z židovsko-křesťanské tradice a z římského práva. Upozornil však, že je to základ světa, který postupně mizí.

"Já se ptám, které myšlenky budou vládnout světu mých dětí a mých vnoučat? Jaké myšlenky povedou k podobným krutostem, jaké přivedla Evropa do 20. století? " tázal se řečnicky šéf diplomacie.

Ten také připomněl, že ekonomický pokrok a rozvoj je možný bez demokracie, bez dodržování lidských práv i tržního hospodářství. Ve svém příspěvku také reflektoval otázku národního socialismu, jehož mutace byly úspěšné na jiných kontinentech, například v Jižní Americe.

Do Prahy zavítal i Bauman 

Na Foru v pondělí vystoupil ale třeba také sociolog Zygmunt Bauman nebo exprezident Václav Havel. Mezi jeho hlavní témata patří diskuze o lidských právech.

Více čtěte:

Bobošíková: Schwarzenberg odporně zkresluje a manipuluje

Foto: top09.cz 

 

reklama

autor: jas

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rusové už Ukrajince opravdu ponížili. Proniklo do tisku

9:03 Rusové už Ukrajince opravdu ponížili. Proniklo do tisku

Washingtonský Institut pro studium války ještě před pár desítkami hodin naznačoval, že by Rusové rád…