Evropskou kuratelu na Česko, věští topkař Laudát. V ČSSD jsou šílenci

14.12.2011 22:14

Poslanecké projednávání rozpočtu tradičně probíhalo v bouřlivé atmosféře, na níž se intenzivně podílela opozice. Jejich klíčovým slovem bylo progresivní zdanění, které údajně může i bez zvyšování nepřímých daní dorovnat výši příjmové stránky rozpočtu.

Evropskou kuratelu na Česko, věští topkař Laudát. V ČSSD jsou šílenci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka řeční ve sněmovně

„Sociální demokracie je pověstná tím, že není schopná už delší dobu dát dohromady reálná čísla, pokud jde o příjmovou stranou státního rozpočtu“, řekl ParlamentnímListům.cz poslanec za TOP09 a člen rozpočtového výboru František Laudát. Podle něj je zásadní chybou, jíž se ČSSD dopouští představou, že žijeme v izolované zemi.

Progresivní zdanění nevylučuji, ale žádné mimořádné příjmy z toho nečekejme

„Pokud jde o progresivní zdanění, nevylučuji, že k němu může v budoucnu dojít,“ připustil poslanec. Pokud jde ale o příjmy získané z tohoto zdanění, je František Laudát skeptický. Nevěří tomu, že by příjmy z progresivní daně „byly schopny zalátat díry, jak si to představuje ČSSD“.

„Je to tím pádem pouze rétorika ČSSD, která ale otázku rozpočtu neřeší," tvrdí Laudát. „No, a pokud jde o jejich chování vůči rozpočtu, tak opozice se vždy chce zalíbit a „seká“ návrhy jak proplatit kde co, ale už neříká, za cenu kterých škrtů by to mělo být,“ tvrdí poslanec. Laudát je zklamaný, že nedošlo k redukci ve veřejných výdajích. „Naopak došlo ke zřízení dalšího kraje, Libereckého, místo toho, aby došlo k redukci krajů. Ten stát na to prostě nemá,“ zlobí se Laudát.

Topka doufá v evropskou kuratelu proti budoucím krokům ČSSD

„Doufám, že až se oni (ČSSD) dostanou případně k vládě, že už bude taková kuratela z Evropské unie, že tomu zamezí,“ dodává Laudát. Podle něj vyspělé západní země pochopily, že tudy cesta nevede.

„Nechce to pochopit jen česká sociální demokracie." Na dotaz redakce, zda by eventuální kuratelu nemohla vláda sociální demokracie odmítnout Laudát uvedl, že to dost dobře není možné, protože bychom se dostali do izolace. „To by se vlastně rovnalo vystoupení z Evropské unie,“ konstatoval poslanec.

Podle Laudáta není schopná sociální demokracie ani domyslet, co by se stalo, kdyby onu rozpočtovou kuratelu odmítla. „Jsme malá země s malou ekonomikou z globálního hlediska, takže se nemůžeme chovat jinak, než se chová zbytek EU,“ tvrdí Laudát.

Jako malá země budeme muset prý dokonce přijímat tvrdší pravidla. „Naše republika se řídí pravidly mocných,“ tvrdí František Laudát. Odmítnutí kurately by mělo podle něj za následek katastrofální důsledky. „V tom okamžiku platíme mnohonásobně více za dluhy, jde katastrofálně dolů rating. Věřím, že v sociální demokracii přece jen nejsou šílenci,“ konstatoval Laudát.

Věřte této vládě, a na konci jejího období dostanete dvojnásobnou složenku, tvrdí oranžový rebel

"Česká republika je v dost specifické situaci. Máme zvláštní vládu, která nás uzavírá proti našemu okolí,"  tvrdí oranžový poslanec a hejtman David Rath. Stačí se prý podívat na sousední země, Polsko, Německo, a další - všude ekonomika roste. U nás, kteří jsme do jisté míry závislí na těchto ekonomikách, je podle Ratha patrná ekonomická stagnace i pokles a ještě navíc roste zadlužení. Už teď je prý dluh vyšší o 20 procent, než byl v době nechvalně známého rozesílání „kalouskových složenek“. Na konci volebního období bychom prý mohli dostat složenku až v dvojnásobné výši. „A za to už může opravdu jen pan Nečas a pan Kalousek“, říká Rath.

Tahle vláda vybrala daňový systém Rumunska nebo Ukrajiny, vzteká se Rath

Rath je přesvědčen, že bychom se měli skutečně orientovat na vyspělé ekonomiky, ale poněkud v jiném duchu. „Měli bychom se třeba zaměřit na daňové systémy Německa, Rakouska, Dánska, skandinávských zemí, zatímco pan Kalousek u nás aplikuje daňový systém jako na Ukrajině, v Rumunsku, no a podle toho to bohužel také vypadám,“ rozčiluje se Rath.

„Na výroky Davida Ratha rozhodně nemíním reagovat,ů řekl PalramentnímListům.cz ministr financí Miroslav Kalousek. „To po mně nechtějte,“ dodal.

Tento rozpočet jen prohloubí dopady krize, zuří sociální demokracie

„Tento rozpočet vůbec neřeší příjmovou stránku,“ říká poslanec za ČSSD Miroslav Váňa, člen rozpočtového výboru. Podle něj rozpočet řeší pouze tupé výdajové škrty, a to v té nejcitlivější sociální oblasti, aniž by zde byla snaha získat příjmy do rozpočtu. „Mně jako socanovi tam chybí progresivní zdanění. Vyšší míra zdanění těch nejbohatších,“ říká Váňa.

Jak řekl Miroslav Váňa ParlamentnímListům.cz, zavedení progresivní přímé daně by pokrylo ony „díry“ v rozpočtu a nebylo by třeba zvyšovat nepřímé daně. „Stačilo by to,“ tvrdí poslanec. A kdyby se prý zavedla vyšší míra zdanění pro fyzické i pro právnické osoby, nemuselo by se lidem zdvihat ani DPH ani různé další spotřební daně.

Vláda pracuje v žoldu nejbohatších. Mstí se na chudých, tvrdí poslanec Váňa

„Tato vláda dělá chybu v tom, že zdaňuje lidem spotřebu, tj. nepřímé daně, a tím roztáčí inflační spirálu, tím se podkopává koupěschopná poptávka obyvatel. Lidé přestanou utrácet, a když přestanou utrácet, tak se také přestane vyrábět,“ vysvětluje daňový koloběh Miroslav Váňa.

Podle Váni je nově schválený rozpočet to, co České republice nejvíce škodí. „Tento rozpočet dopad krize jenom znásobí,“ rozčiluje se. „Tato vláda prostě pracuje v žoldu těch nejbohatších a hájí zájmy nejbohatších nadnárodních koncernů a také nejbohatších lidí," kritizuje vládu Váňa.

Kabinet se podle něj doslova mstí na chudých a středně příjmových skupinách obyvatel.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radmila Zemanová-Kopecká

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…