Exdetektiv: Teď to začne. Je toho moc, co policie po příchodu Bradáčové vytáhne

01.08.2012 7:00

Vane svěží vítr, který odkryje prach ze skandálních případů, jež zůstaly nepotrestány? To je otázka, o které se změnou na Vrchním státním zastupitelství v Praze v podobě návladní Lenky Bradáčové přemýšlejí dnes všichni.

Exdetektiv: Teď to začne. Je toho moc, co policie po příchodu Bradáčové vytáhne
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

„Teď se začnou otvírat kauzy, kde policisté nezahájili vyšetřování, protože se báli, že budou zameteny pod koberec. Čekali, až dojde ke změně na pražském Vrchním státním zastupitelství,“ řekl ParlamentnímListům.cz bývalý vyšetřovatel hospodářské kriminality, advokát Václav Láska. Ale nepůjde to tak rychle, jak bychom si přáli, protože je podle Lásky policie „limitována“ počtem lidí.

A případů, u nichž by ráda viděla veřejnost potrestané viníky, je celá řada. Především pražští politici a s nimi spjatí lidé by neměli podle Václava Lásky klidně spát. Kauzy, které se podle něj objeví poté, kdy z vrchního státního zastupitelství odcházejí kontroverzní státní zástupci Vlastimil Rampula a Libor Grygárek, považovaní za největší zametače citlivých případů, se podle něj týkají právě hlavního města.

„Nedomnívám se to, já to vím, že policisté mají vlastní operační poznatky, ke kterým se dostali při vyšetřování některých kauz. Jde o případy, kdy se do pozice podezřelých dostali přímo politici a pražští kmotři,“ prohlásil. Jde prý o pražské kauzy, které čekají, až přijde jejich čas. A podle Lásky se začnou postupně vynořovat. „Ale může to trvat týdny i měsíce, protože policie nemá dostatečné kapacity. Měla by co dělat, i kdyby měla třikrát víc lidí. Bude si muset vybírat, do čeho se pustí,“ říká. Ale zároveň dodává, že samozřejmě „policie musí stíhat všechno, co se jí dostane na stůl, ale sama může rozhodnout, na který případ nasadí jednoho vyšetřovatele a kam celý tým“. A podle jakých kritérií vybírají? „Tipuji, že čím víc důkazů, tím víc investují lidí a prostředků,“ soudí Láska.

Podle advokáta ukáže teprve čas, zda nová vrchní státní zástupkyně zlepší práci státního zastupitelství, ale je přesvědčen, že přinese významnou změnu – zmizí strach a obavy z vyšetřování trestných činů, v nichž figurují vlivní lidé. „Je zárukou, že zabrání tomu, aby se dostaly informace z  průběhu vyšetřování do podsvětí, nebo aby bylo vyšetřování brzděno,“ věří Láska.

Zázračné zbohatnutí v politice

Kriminalisté už zahájili trestní stíhání manažerů, kteří jsou spojeni s kauzou privatizace Mostecké uhelné společnosti. Česká policie okolnosti privatizace MUS z konce 90. let prověřovala řadu let pro podezření ze spáchání několika trestných činů, případ ale v roce 2008 odložila. Bývalá nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká nařídila pokračovat. Privatizaci MUS již roky pověřují švýcarské orgány kvůli podezření, že ji provázely finanční machinace. Tamní prokuratura podala žalobu na sedm lidí, bývalých manažerů Mostecké uhelné a Appian Group. Existuje podezření, že několika lidem blízkým expremiérovi a expředsedovi ČSSD Stanislavu Grossovi přitekly ze zahraničí na účty miliony korun v souvislosti s touto privatizací. Spekuluje se také, že souvisí s pohádkovým zbohatnutím Grosse po jeho odchodu z funkce. Laxní postup při vyšetřování kauzy MUS vedl bývalého ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila (ODS) k podání kárných žalob na pražského vrchního státního zástupce Vlastimila Rampulu a další tři žalobce.

Stejně zázračně jako Gross v politice zbohatli i další politici, nebo jejich poradci, jako přítel premiéra Mirka Topolánka – Marek Dalík. Exministr dopravy za ODS a nynější majitel fotbalové Slavie Aleš Řebíček sám přiznal, že svůj podíl ve stavební a dopravní firmě Viamont prodal za 750 milionů korun. Přitom před jeho příchodem do vlády patřila firma k menším stavebním firmám, za jeho éry na ministerstvu ale dostala zakázky za 3,5 miliardy.

Nedávno rozvířila už tak neklidné vody české politiky korupční aféra středočeského exhejtmana a poslance Davida Ratha, kterého policie chytla s krabicí od vína se sedmi miliony korun. Právě díky ní se mediálně zviditelnila současná vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová. Odborníci nepochybují, že právě tento případ má největší naději na řádné vyšetření. „I když jsem jinak hodně velký pesimista, v tomto případě ze 70 procent věřím v odsuzující rozsudek v podobě nepodmíněného trestu,“ prohlásil advokát Václav Láska. Je o tom přesvědčen už proto, že Lenka Bradáčová by nešla do kauzy, kterou by před soudem neustála.

Miliardy utopené v OKD

Rozkol mezi koaličními partnery způsobila i zakázka za půl miliardy korun kvůli firmě ProMoPro, která získala od Vládní sekce pro evropské předsednictví pod vedením tehdejšího vicepremiéra za ODS Alexandra Vondry stamilionovou audiovizuální zakázku v době českého předsednictví EU bez výběrového řízení. Zakázka byla neúměrně předražená, stát zaplatil několikanásobně víc, než bylo dohodnuto. Tok peněz rozklíčoval analytický útvar ministerstva financí, kde šéfuje místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek. V kauze už je obviněno dvanáct lidí, všichni jsou stíháni na svobodě.

Anketa

Vítáte jmenování Lenky Bradáčové?

65%
35%
hlasovalo: 5151 lidí

O pořádný balík přišel stát také v případě prodeje téměř padesátiprocentního státního podílu v podniku OKD. Fond národního majetku podíl prodal za 4,1 miliardy korun firmě Karbon Invest. Tehdejší odhad ale měl být podle policie vyšší o 3,4 miliardy. Policie vyslechla i některé politiky a úředníky Grossovy vlády, která v roce 2004 státní podíl prodala.

Lidé jako Bradáčová jsou ve vedoucích místech klíčoví

Některé případy jsou staré několik let. Jaká je šance, že viníci budou potrestáni? Projektový manažer Transparency International Stanislav Beránek se domnívá, že naděje potrestat starší případy není příliš velká. „Všechny korupční transakce jsou založeny na tom, že lidé si musí vzájemně důvěřovat a že to musí vypadat legálně. Když policie nechytí okamžik, kdy se účastníci domlouvají nebo si předávají peníze, tak je velmi obtížné trestný čin dokázat,“ zdůvodňuje.

Beránek také věří, že Lenka Bradáčová se bude snažit na Vrchním státním zastupitelství v Praze zbavit zkorumpovaných lidí, nebude tolerovat politické zasahování do případů a bude krýt své lidi před pokusy o nátlak. „Stejně jako policejní prezident Petr Lessy, který se zastal policistů před útoky ministra financí Miroslava Kalouska i premiéra Petra Nečase. Takoví lidé ve vedoucích pozicích jsou klíčoví, aby mohly orgány činné v trestním řízení fungovat nezávisle,“ potvrzuje.



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…