Exhibice politiků kolem R6: šéf Senátu si krátí cestu majákem

03.12.2011 22:24

Nádech absurdní frašky získávají politické exhibice, týkající se dostavby rychlostní komunikace R6. Ta je nejen evergreenem předvolebních kampaní, ale i siláckých prohlášení všech politiků, kteří přijedou navštívit Západní Čechy. Předseda senátu Milan Štěch se dokonce vymlouval, že kvůli stavu silnice z Prahy do Karlových Varů musel použít maják (!), jinak by mu prý cesta trvala čtyři hodiny.

Exhibice politiků kolem R6: šéf Senátu si krátí cestu majákem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Milan Štěch

Řada zdejších řidičů si ale myslí, že to je výmluva, trasu do Prahy a zpět jezdí z Karlových Varů několikrát týdně a jen výjimečně se stane, že trvá déle než hodinu a půl. Například autobusy jezdí na minutu přesně, stejně tak i auta: „Díky části dálnice před Prahou je to pohoda," řekl ParlamentnímListům.cz Pavel Buchta z Chodova. Myslím, že jsou na tom jinde hůř." Stejného názoru je i člen Strany zelených Radan Večerka, jemuž jsou již populistické fráze většiny politiků na téma R6 k smíchu: "Posledních dvacet let u nás slyšíme, hlavně před volbami, o nutnosti postavit dálnici do Prahy. Politici napříč stranami se chovají, jako by to byla pro nás ta nejdůležitější věc na světě, jako by náš kraj bez toho zanikl. Je snad ta dálnice samospasitelná?" uvedl pobaveně pro ParlamentníListy.cz

Úředníci nejsou tak hloupí!

Večerka nám také popsal své zkušenosti a vysvětlil, proč je dostavba dálnice stále v nedohlednu: "Cestuji často a dobře vím, že jsou na tom jiné kraje hůře a že potřebují čtyřproudovou dálnici více. A na to se ve finále vždy narazí. Oni ti úředníci zase nejsou tak hloupí, na ministerstvu dopravy to dobře vědí, proto je vždy dostavba R6 ve finále vyškrtnuta ze seznamu prioritních dálničních staveb." Večerka se také obává, že plánem na přímé napojení z Prahy na Německo by se z kraje, jemuž vévodí lázeňství, stala průmyslová výrobna. Řešení vidí spíše v tom, že by se silnice z Karlových Varů na Prahu postupně zkvalitňovala a rozšiřovala a budovaly se důležité obchvaty kolem obcí.

Více zpráv z Karlovarského kraje ZDE

Naštvaný řidič i hejtman

Jak je vidět, různá prohlášení politiků už v kraji nebere nikdo moc vážně. Za ta léta politických „slibotechen" už jsou lidem lhostejná. Jediné, co zdejší občany na téma R 6 v poslední době zaujalo, respektive vytočilo, bylo oznámení, že úsek dálnice, vedoucí z Chebu do Karlových Varů má být příští rok zpoplatněn: "Tak tam zkrátka nebudu jezdit, cesta je tak blbě vymyšlená a špatně značená, že se na ní akorát tak ztratím, radši jezdím po staré komunikaci", řekl nám Ivan Mališka z Karlových Varů. Stejně si počíná i při cestě do Prahy a kus dálnice nevyužívá.

Možnost zpoplatnění části nedokončené dálnice na úseku naštvala také hejtmana kraje Josefa Novotného (ČSSD), který by to pochopil, kdyby byla dálnice již dokončena. Také on ale používá stejnou mantru jako ostatní a nikdy si nezapomene postesknout: „Svým rozhodnutím nepokračovat ve výstavbě R6 nás ministerstvo dopravy odřízlo od okolního světa."

Další zbytečná petice?

Chvályhodné ovšem je, že kvůli dostavbě R 6 dokázali spojit své síly někteří politici, například senátoři Pavel Čáslava (ODS), Jan Horník (STAN) nebo Miroslav Nenutil (ČSSD). Ti dokonce niciovali petici Chceme silnici R6. K dnešnímu dni ji podpořila přibližně tisícovka signatářů, i když iniciátoři při jejím startu vyjádřili přání, aby jí podepsalo nejméně třicet tisíc lidí. Sám Čáslava ale uznává, že dostavba R 6 je léta nedodržovaným slibem jednotlivých vlád. Poslanci parlamentu Jana Suchá (VV), Rudolf Chlad (TOP 09), Josef Novotný(ČSSD), Jan Bureš (ODS) a Pavel Hojda (KSČM) zase vytvořili tzv. Koalici R6. Vůdčí silou se logicky stala Jana Suchá, vzhledem k tomu, že resort dopravy patří pod křídla Věcí veřejných. Na jejích webových stránkách však o R 6 najdeme jednu větu. Ostatně, guru Věcí veřejných Vít Bára ještě coby ministr dopravy svoje kolegy instruoval že „slibovat dostavbu R 6 do 120 let není mravné".

Související: V Karlových Varech koalice skomírá. Vítr v ní chtějí udělat zástupci ODS


Čtěte také:

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Hana Čechová

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…