Exministr Pilip k záchraně eura: Raději dát více peněz než méně

30.01.2012 13:16

Bývalý ministr financí Ivan Pilip uvedl pro iHNed.cz, že zapojení Mezinárodního měnového fondu do záchrany eurozóny je důležité, protože se tím zesílí účinky protikrizových opatření. Zároveň je nezbytné pro ni připravit větší val, než se zdá zapotřebí, protože každý další summit ukázal, že síla předchozího byla nedostatečná.

Exministr Pilip k záchraně eura: Raději dát více peněz než méně
Foto: ParlamentníListy.cz
Popisek: Vlajky před Evropským parlamentem v Bruselu

V anketě iHNed.cz o tom, zda se má Mezinárodní měnový fond angažovat v Evropě, upozornil bývalý ministr financí Ivan Pilip, že se MMF už v současné evropské krizi angažuje. „A to poměrně významně – formou podílu na zdrojích Evropského nástroje finanční stability, prostřednictvím půjček Maďarsku, Lotyšsku a dalším zemím,“ poukázal Pilip.

Podle ekonoma tedy nejsou návrhy na posílení zdrojů MMF až o stovky miliard dolarů zejména kvůli problémům Evropy žádným zásadním zlomem. „Jsou především potvrzením toho, že další prohlubování krize v EU může znamenat nejen vážné problémy tohoto kontinentu, ale také silné dopady na celou světovou ekonomiku,“ upozorňuje exministr financí.

Zapojit se musí většina EU i Evropská centrální banka

Má však obavy, že snaha MMF bude málo účinná, pokud se nebude na celkové strategii podílet podstatná většina členů EU a pokud se dalšími kroky nezapojí Evropská centrální banka. „Přehnané obavy z inflace snižují akceschopnost nejen ECB, ale i dalších centrálních bank,“ odmítá Pilip v souvislosti s Německem často zmiňované dramatické důsledky inflace v době Výmarské republiky, protože ekonomická realita je dnes o dost odlišná než před téměř sto lety.

Připomíná přitom sedmdesátá léta, kdy byla ve Spolkové republice Německo inflace přes pět procent a v polovině Evropy dvouciferná. „Žádný rozpad systému se přitom nekonal,“ připomíná Pilip. Pokud jde o ochotu států navyšovat prostředky v ochranných valech a dále integrovat ekonomiky, stále je prý naděje, že převáží vědomí rizik a krize nakonec dotlačí Evropu ke krokům, které oddalovala a bez kterých ekonomická integrace přestává být funkční.

Chce to jednat rychle a pak léčba zabere

„Pokud se to podaří rychle a léčba zabere, oslabí i rostoucí pochyby veřejnosti. Proto může být zapojení MMF důležité – je to další nástroj zesilující účinky protikrizových opatření. A zkušenosti minulých měsíců ukazují, že je lepší připravit větší val, než je potřeba,“ tvrdí Pilip s odůvodněním, že opačná strategie, kdy se týden po téměř každém summitu EU ukázalo, že síla toho předchozího byla nedostatečná, fungovat nebude.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Chytré popelnice. Samy hlásí, že jsou plné. Jenže to Pirátům drhne

12:25 Chytré popelnice. Samy hlásí, že jsou plné. Jenže to Pirátům drhne

Pražská firma řešící moderní technologie, která spadá do gesce Pirátů, utratila více než 23 milionů …