Exministr Svoboda otevřel vzdělávací ústav. Dostal jsem pětku, smál se na úvodní hodině

24.10.2011 19:22

REPORTÁŽ První den existence „svého“ vzdělávacího zařízení si exšéf lidovců zřejmě vryje do paměti. Za své neznalosti českého jazyka si totiž vysloužil symbolickou pětku. Lektorka jej, ani šestici prvních studentů nešetřila. Jejich reakce byly různé. Od nadšení až po otrávenost. „Co jsem se nenaučila za třicet let, těžko doženu za tři hodiny,“ svěřila se ParlamentnímListům.cz jedna z těch, kteří byli přítomni první přednášce v rámci existence Diplomatické akademie.

Exministr Svoboda otevřel vzdělávací ústav. Dostal jsem pětku, smál se na úvodní hodině
Foto: Hans Štembera
Popisek: Cyril Svoboda

Útulná zasedací místnost v sídle ministerstva pro místní rozvoj, usměvavá lektorka a šest studentů. Diplomatická akademie, vzdělávací ústav, který vznikl pod taktovkou bývalého šéfa lidovců Cyrila Svobody, si evidentně vzala příklad ze zahraničí, kde výuka probíhá interaktivně a v komorních skupinkách.

Špek hned na úvod

"Jaký je rozdíl mezi slovy legální a legitimní?" ptá se ve chvíli, kdy ParlamentníListy.cz vchází do učebny, lektorka kurzu češtiny, kterým výuka začala, a vyvolává jednoho ze studentů. Ten tápe.

Radit musí až sám Svoboda, který se na úvodní seminář v rámci projektu diplomatický protokol a etiketa přišel také podívat. A směle se zapojoval. Studentům vysvětluje, že legální činnost je umožněna právem, kdežto legitimní je společensky uznávaná.

Čtěte také:


Svoboda dostal pochvalu. Záhy pětku

"Výborně," chválí Svobodu lektorka. Pro představu studentů, kteří evidentně tápou, uvádí příklad. "Vraždy v koncetračních táborech byly z jistého pohledu legální, ale ne legitimní," vysvětluje  na ilustračním příkladu význam pojmů studentům. Posluchači přitom nejsou žádná "béčka". Pět z nich má vysokoškolský titul, všichni pracují na ministerstvu pro místní rozvoj. Do kurzu se přihlásili dobrovolně, aby zdokonalili své schopnosti diplomatické komunikace i etikety.

Čtěte také: Cyril Svoboda si chce založit vlastní školu 


Za další úkol, k jehož řešení je vyvolán, ale exšéf lidovců dostává černý puntík. Neumí totiž správně používat zájmeno jenž. S podobným problémem se ale potýkají i další studenti. A tak dostanou lapidární radu. "Používejte raději slovo který," uzavírá lektorka školení ohledně zájmen.

Motivace ke studiu? "Chtěla to vedoucí"

A jak rozšiřování znalostí hodnotí oni sami? Většina je spokojená. Najdou se ale i remcalové. "To, co jsem se nenaučila za třicet let, těžko doženu za tři hodiny," sdělila redakci viditelně unavená studentka. Proč že se do kurzu přihlásila? Kvůli vedoucí. 

Kurz totiž pro zaměstnance ministerstva pro místní rozvoj nic nestojí, platí jim jej zaměstnavatel. Pokud by se do podobného projektu chtěli přihlásit běžní "lidé z ulice", zaplatí za dvoudenní kurz osm tisíc. "Nejsme nijak drazí, je to běžná cena za podobné vzdělávací aktivity," řekl ParlamentnímListům.cz Svoboda.

Čtěte také: Svobodova Diplomatická akademie zahajuje svou činnost


Návrat "domů"

Ten má s projektem velké plány. "Pokud se frekventantům bude líbit, budou o něm vyprávět i svým kolegům, a ti se poté třeba přihlásí také. Zároveň ale chceme oslovit širokou veřejnost, nemáme žádné podmínky typu dosaženého vysokoškolského vzdělání," řekl autor nápadu zřídit Diplomatickou akademii. První kurzy v rámci tohoto projektu se uskuteční na půdě ministerstva pro místní rozvoj, další v sídle lidovců, tedy v samotném paláci Charitas.

Jazykovku prý nevykopli

"Je to v podstatě náhoda, jazyková škola, která v prostorách, jež si pro akademii pronajímáme, sídlila, skončila. A tak byly nabídnuty nám," říká Svoboda.

Se "zamini" to zatím nejde

Do budoucna by chtěl spolupracovat i s ministerstvem zahraničí, které provozuje podobný typ kurzu. Ten je ale pouze pro zaměstnance příslušného resortu. "Moje idea je práci zkoordinovat, myslím, že do budoucna je to reálné," řekl redakci bývalý šéf lidovců. On sám se přitom prý už před rokem o spolupráci pokusil. "Nedostalo se mi ale žádné odezvy," řekl Svoboda.


Lektory pro svou akademii vybíral pečlivě. Zařadí se tak mezi ně i někteří z bývalých politických špiček, třeba exministr vlády a sociální demokracie Vladimír Špidla nebo bývalá ministryně resortu spravedlnosti Daniela Kovářová.

Protažené obličeje u Svobody nenajdete

Kromě "politických celebrit" ale na Diplomatické akademii vyučují i "běžní" lektoři. Třeba Petra Stejskalová. "Nabídku jsem přijala hned, láká mě učit dospělé," uvedla žena, která na částečný úvazek učí na gymnáziu a živí se také jako korektorka pro různá česká vydavatelství. A jak se jí se "Svobodovými" studenty pracovalo?

"Výborně. Překvapilo mě, jak jsou aktivní, neviděla jsem žádné protažené obličeje," řekla ParlamentnímListům.cz po odučeném bloku češtiny.  Po jeho ukončení studenti dostali závěrečný test, který měl ověřit jejich během bloku nabyté znalosti.

Známky ne, ceny ano

Právě absolvováním testu skončí každý z kurzů v rámci Svobodova vzdělávacího ústavu. Nebudou ale známkovány - věcnou cenu dostane pouze ten, který jej napíše nejlépe. Na závěr všech kurzů dostanou studenti navíc osvědčení o tom, že je absolvovali.

  • Další reportáže ParlamentníchListů.cz čtěte ZDE


Čtěte také:

Foto: Hans Štembera


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Šulcová

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …