Exministr Tlustý chválí mazáka Zemana, účtuje s Nečasem a směje se ČSSD

27.06.2013 9:26

Bývalý vrcholný politik ODS, exministr financí a někdejší dlouholetý šéf poslaneckého klubu občanských demokratů Vlastimil Tlustý, který je dnes bystrým pozorovatelem a kritickým glosátorem politického dění, říká, že Miloš Zeman a spol. dnes mladým předvádějí, jak se politika dělá mazácky.

Exministr Tlustý chválí mazáka Zemana, účtuje s Nečasem a směje se ČSSD
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Ekonom a exministr financí Vlastimil Tlustý

„Smyslem této vlády odborníků je vytvořit osobnosti, které získají pro Zemanovce tak významnou podporu v příštích sněmovních volbách, že se tato formace velmi pravděpodobně bude schopna podílet na vládnutí i po nich,“ prohlásil v rozhovoru pro Parlamentní listy k nově se tvořící vládě prezidentem jmenovaného premiéra Jiřího Rusnoka. Parlamentní strany mají ale podle něj jednoduchou obranu: rozpustit sněmovnu a bude po problému.

Co říkáte na rozhodnutí Miloše Zemana jmenovat premiérem Jiřího Rusnoka, člověka mimo současnou politickou reprezentaci?

Předpokládal jsem, že žádný kandidát  ODS nedostane příležitost sestavit vládu. To bylo evidentní. Proto jsem se divil, s jakou vehemencí ODS hledala kandidáta v situaci, kdy jí mělo být jasné, že nedostane vůbec žádnou příležitost.

Mohla se o to nepokusit, když byla schopna deklarovat většinu v Poslanecké sněmovně?

Nemusela se o to pokoušet, když se dalo předpovědět, že nedostane žádnou šanci.

Prezident by pak ale mohl tvrdit, že by jim dal příležitost, ale že o ni nestáli. Stejně jako to prohlásil o předsedovi ČSSD Bohumilu Sobotkovi..

To máte pravdu, ale mohli to činit s lehkostí.

Není proti ústavním zvyklostem jmenovat premiéra mimo parlament, když prezidentovi tři parlamentní strany předložily, že jsou schopny vytvořit většinu ve sněmovně?

Ale to, že Zeman příležitost mazácky využije, bylo přece předvídatelné.

Nepovažujete to ale za velmi nestandardní krok v parlamentním systému?

Mně to připadá jako mimořádná metoda v mimořádné situaci. A že ta situace je mimořádná, je evidentní. Po skandálech tohoto typu tak často vlády nepadají. Navíc je pravda, že velká část politického spektra hovořila o nutnosti mimořádných voleb. Všichni ti, kteří tuto úřednickou vládu kritizují, mají strašně jednoduchou obranu – rozpustit sněmovnu - a je po problému.

Divíte se, že teď, v nejhorší situaci bezprostředně po skandálu s šéfkou kabinetu premiéra Petra Nečase a údajným uplácením rebelů z ODS, se nehrnou občanští demokraté do předčasných voleb? Vždyť sociální demokraté před lety po průšvihu svého premiéra Stanislava Grosse s neprůhledným financováním svého bytu dostali od prezidenta Václava Klause šanci, a přitom měli také jen sto jedničkovou většinu. A pak během roku do voleb stihli vytáhnout volební preference.

To je sice pravda, ale kdyby ODS vedl nějaký stratég, tak by pochopil, že to má být on, kdo by měl vyvolat předčasné volby. Už před půl rokem měla ODS říci, že ani s původními Věcmi veřejnými, ani s troskami Věcí veřejných, se spolehlivěji vládnout nedá.

Vy jste už několikrát říkal, že čím déle bude ODS vládnout, tím víc bude ztrácet podporu…

To se přesně stalo. Kdyby před půl rokem sami usoudili, že to má bídný konec a sami iniciovali předčasné volby, tak se mohla ODS pohybovat mezi 15 až 20 procenty. A ne tam, co je dneska. Teď už je pozdě bycha honit. To už je situace beznadějná a je evidentní, že se ODS přiblíží pěti procentům, ale nevím, jestli shora nebo zdola. Pro ODS je to smrtelné ohrožení.

Myslíte si, že kdyby se stala první českou premiérkou současná předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová, uznávaná a oblíbená politička, mohla by přispět ke zlepšení pošramocené pověsti ODS?

Určitě by Mirka Němcová situaci nezhoršila. Odvážil bych se říci, že by ji zlepšila. Jak moc, to je těžké předvídat. ODS už se ocitla ve velkých problémech. Byl to takový pokus o záchranu ve dvanáct pět, ne za pět minut dvanáct. Těžko říci, jestli a jak moc by to zafungovalo. Nevím, jestli by byla tím zázračným obratem.

Aspoň by netrpěla na virózy a určitě by se nezkompromitovala mimomanželským vztahem jako tři předchozí premiéři. Netrpěla by neduhy mužů v politice.

To máte pravdu, že v tomto směru by byla určitě mnohem důvěryhodnější. Ale potíž by byla v tom, že i za ní by zůstala ekonomická prázdnost. Ten antiprogram... To, že za dob sociálního demokrata Petra Nečase ODS realizovala levicový program ve spojení s lidovcem Kalouskem. Ono je to celkem logické. Kdo zná historii ODS dvacet let, ví, že Nečas byl vždycky blízký lidovcům a sociální demokracii. To bylo takové levé křídlo v ODS. Mirka Němcová by měla strašný problém s tím, jak by mohla přijít s návratem k původnímu ekonomickému programu. Já se obávám, že sílu by na to neměla.

Já myslím, že to by asi nebyla během toho necelého roku do řádných voleb priorita vlády. Cílem by bylo vládnutí dotáhnout do konce volebního období se ctí a zvýšit oblíbenost ODS.

Navíc Kalousek jako hlavní konstruktér odcházející vlády by jí to to stejně nedovolil. Já se jen pokouším vydedukovat, jak velký by to byl obrat. Obrat by to byl, ale moc velký ne.

Vy určitě nově jmenovaného premiéra Jiřího Rusnoka z politiky znáte. On ve spoustě názorů nebyl klasický levičák. Co si o něm jako o ekonomovi myslíte? A je podle vás silnou osobností na řízení kabinetu? Nebude to spíš Zemanova než Rusnokova vláda?

Myslím si, že Rusnok je kvalitní nominace. To byla ze strany prezidenta Miloše Zemana šťastná volba, protože je to nepochybně kvalifikovaný člověk. Ve funkci ministra financí prokázal, že je pragmatický. Dokonce bych řekl, že není ani levicový, ani pravicový politik, je to takový středový pragmatický politik, který se tehdy choval na člena levicové vlády překvapivě rozumně. Považuji ho za kvalitního premiéra.

Myslíte si, že by roli premiéra zvládl, i kdyby vládl třeba až do řádných voleb?

Odvážím se předpovědět, že to zvládne. Navíc si myslím, že po Nečasovi s Kalouskem to není těžké zvládnout. Horší, než to bylo, to teď už být nemůže, a každý jen trochu rozumný člověk se bude od těch předchůdců poměrně snadno pozitivně odlišovat.

A co to může znamenat pro politickou scénu?

Určitě se v této vládě zrodí ministři, kteří čirou náhodou budou volebními lídry Zemanovců v předčasných nebo řádných volbách. To je evidentní. A ti získají voliče částečně od sociální demokracie, ale také částečně od TOP 09, protože to není žádná pravicová strana. Já očekávám, že tímhle krokem se Zemanovci dostanou určitě v příštích sněmovních volbách nad deset procent a kdo ví, kam až to vystoupá. To nejsem schopen odhadnout. Navíc ti, kteří teď budou bušit do nové Rusnokovy vlády, se budou v očích veřejnosti diskreditovat, protože když vláda bude přinejmenším mírně úspěšná, tak normální lidi budou říkat, že je jedno, kdo je nominoval, ale že to prostě funguje lépe, než to fungovalo. Tím pádem budou ti, kteří budou zastávat posty ve vládě, bráni jako perspektivní politici. A to se samozřejmě projeví ve volbách. Já myslím, že český volič zoufale hledá někoho, u koho by bylo možné konstatovat, že mu to trochu jde.

Není přece jen mimo roli prezidenta zasahovat tímto způsobem do politického systému? Dosazovat do vlády lidi, kteří by pak kandidovali ve volbách za politickou stranu, jejímž je čestným předsedou a která má jeho jméno ve svém názvu?

Já jsem kdysi říkal, že se musí lidé připravit, že přímo zvolený prezident, navíc přímo zvolený prezident Miloš Zeman, půjde na samou hranu ústavních možností. A tohle řešení situace to přesně ukazuje. Je nepochybně ústavní, co činí. Nikde nedochází k porušení Ústavy. Na druhé straně je to přesně na té hraně, kam až to jde. Je to účelové, cílem je posílit postavení Strany práv občanů – Zemanovců v příštích volbách.

Já předpokládám, že to tak bude fungovat. Všichni ostatní budou křičet, že to je hrůza, ale oni na to budou mít jednoduchou odpověď: my jsme zasáhli uprostřed politické a ekonomické krize a my jsme tu situaci začali zlepšovat. A s tímhle jít do voleb je obrovská výhoda. A že čestný předseda Zemanovců svým lidem tuhle šanci dá, mně to nepřekvapuje, ani neudivuje. Smyslem této vlády odborníků je vytvořit osobnosti, které získají pro Zemanovce tak významnou podporu v příštích volbách, ať už v předčasných nebo řádných, že se tato formace velmi pravděpodobně bude schopna podílet na vládnutí i po nich.

Není tedy krátkozraké, nebo pokrytecké, že se sociální demokraté radují z odchodu Nečasovy vlády, když pro ně bude nástup Rusnokovy vlády mnohem větším ohrožením?

Napadlo mne, jestli se v sociální demokracii najde někdo, kdo připomene svým kolegům jejich svaté nadšení pro přímou volbu prezidenta a stupňující se děs, když se začalo ukazovat silné postavení Miloše Zemana a posléze jeho zvolení. Já myslím, že pro sociální demokracii je to to nejvážnější ohrožení, které přichází v úvahu. Kdo se raduje, může mít dva důvody. Buď jsou to také Zemanovci, nebo jsou to bláhoví pošetilci, kteří nechápou, že tohle je na jejich úkor.

Co Zemanův nestandardní krok znamená pro parlamentní demokracii? Není to ohrožení parlamentního systému?

Je to posouvání českého politického systému směrem k prezidentskému, ale to bylo započato těmi, kteří chtěli přímou volbu prezidenta. Jenom si už asi nemůžou vzpomenout, proč to chtěli. Dnes jim může být úspěšně vyčítáno, že to bylo pošetilé a diletantské. Ale já krok Miloše Zemana vnímám pro českou politickou scénu jako pozitivní oživení. Něco se stát muselo, tak se děje toto. A řídí to ten, kdo v přímé prezidentské volbě uspěl. Všechno je to logické, ústavní, mazácké a předvídatelné. Mne na tom nepřekvapuje vůbec nic. Myslím, že těm mladým Zeman a spol. předvádějí, jak se politika dělá mazácky. Povede to k tomu, že politický šachový turnaj opustí šachoví velmistři, kteří umí myslet na jeden tah dopředu. Ti právě končí a já to považuji za pozitivní.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…