Exodus ze sálu: Lékaři Štastnému nepoděkovali a odešli

18.01.2011 14:25

Předseda zdravotního výboru sněmovny Boris Šťastný z ODS rozlítil svým projevem na konferenci Senátu příslušníky lékařských odborů. Ti při jeho řeči začali pískat a po chvilce začali hromadně opouštět jednací sál horní komory.

Exodus ze sálu: Lékaři Štastnému nepoděkovali a odešli

Krizí ve zdravotnictví se zabývala konference svolaná předsedou horní komory Parlamentu Milanem Štěchem, která se konala v úterý v jednacím sále Senátu. K tématu zde promluvili například prezident Lékařské komory Milan Kubek či prezident Lékařského odborového klubu Martin Engel.

Z KONFERENCE:
Kubek a děsivé grafy: Chce se vám zvracet?
Přestaňte z nás dělat strašáka, vyzýval Engel v Senátu
Heger řekl lékařům: Nemůžu přinést peníze v pytli. Budu ale jednat s Nečasem

Šťastný se do odborářů, kteří iniciovali výzvu „Děkujeme, odcházíme," opřel pěkně z ostra. Nakonec na protest odešli včetně svého šéfa Engela ze sálu a Šťastnému ani nepoděkovali.

Žádná vláda nemůže ustoupit vidírání

Šťastný sice v úvodu řekl, že uznává nedostatečnost finančního ohodnocení českých nemocničních lékařů a že je potřeba platy nemocničních lékařů postupně navýšit. Ale zdůraznil, že „cesta ke zlepšení jejich platových poměrů vede jedině prostřednictvím komplexní, razantní a současně sociálně citlivé reformy českého zdravotnictví, nikoli pomocí nátlakových a populistických akcí".

„Prosím, abychom si všichni uvědomili, že akcím typu ´Děkujeme, odcházíme´, nemůže žádná vláda na světě z principu ustoupit a muselo být proto všem od počátku jasné, že jen stěží může ustoupit vláda tato. V tomto ohledu je postoj vlády a pana ministra Leoše Hegera jediný možný, pochopitelný a jednoznačně obhajitelný," řekl v Senátu Šťastný.

Individualismus vs. kolektivismus

„Ve společnosti stavící na svobodném, odpovědném občanovi nemohou mít hromadně organizované nátlakové aktivity profesních skupin žádného zastání. Je to jen a jedině jednotlivec, kdo nese zodpovědnost za svoji budoucnost, v tomto případě budoucnost profesní," pokračoval expert ODS na zdravotnictví. To už začali odboráři nespokojeně hlučet a místy i pískat a vykřikovat.

Šťastný uvedl svůjna osobní příklad, kdy se svobodně rozhodl povolání lékaře opustit a začal pracovat ve zcela odlišném oboru, aby si zlepšil finanční situaci. „Bylo to ale mé individuální rozhodnutí, s veškerými klady a zápory, šancemi a riziky pro mne a stejným, individuálním rozhodnutím, se ke svému původnímu povolání možná v budoucnu vrátím. Mé konání však nebylo a ani by nemohlo z principu být motivováno nátlakovou kampaní dirigovanou PR agenturami," zdůraznil poslanec.

Levicový Lékařský odborový klub

„Lékaři a lékařky, kteří své individuální rozhodnutí, zda pracovat v tom či kterém zdravotnickém zařízení v té či oné zemi, nebo dokonce, zda vůbec takové povolání vykonávat, řeší hromadnou výpovědí a svůj profesní osud dávají do rukou kolektivistické organizaci levicového typu zvané LOK, nevěří sami sobě a svým dovednostem, vzdělání a schopnostem uplatnit se kdykoli a kdekoli. Postoj každého jednotlivého lékaře a lékařky účastnících se této akce tak pokládám za projev krize osobní odpovědnosti za vlastní život vedoucí k jisté ztrátě části svobod a příležitostí zúčastněných ve prospěch rovnostářského kolektivistického hnutí," nebral si servítky poslanec.

To už odborářská srdce nevydržela a příznivci akce „Děkujeme, odcházíme" bez poděkování začali odcházet na protest ze sálu.

Komora je odborářské sdružení

Šťastný se opřel i do České lékařské komory. „Zatímco odboroví předáci LOK ve spolupráci se socialisty a komunisty dělají svou legitimní práci, to samé už neplatí o vedení České lékařské komory. Komora se opět dostala se do pozice, ve které se nikdy ocitnout neměla: stala se nátlakovou organizací současné opozice. Já osobně dnes opět vnímám ČLK jako levicově zpolitizovanou instituci aktivistického, odborářského typu. To je situace nepřirozená a dlouhodobě neudržitelná, proto nikoli jen jako politik, ale i sám jako člen České lékařské komory pokládám za povinnost podpořit v budoucnu statut nepovinného členství českých lékařů a lékařek v ČLK," sdělil Šťastný. 

Šťastný též odmítl, že by tvůrcem zdravotnické reformy měla být lékařská komora. „I když možná mladým a neklidným Věcem veřejným nedisponujícím vlastní zdravotnickou koncepcí, se takový přístup asi zamlouvá," rýpnul si do koaličního partnera Šťastný.

Kritika Hegera

Nevládní organizace a korporace nemají podle Šťastného přímý mandát od voličů a jejich nadvláda by znamenala popření základních principů parlamentní demokracie, čímž zopakoval klausovskou kritiku NGOismu a korporativismu.

Reforma, která by zlepšila finanční ohodnocení lékařů však podle poslance zatím neexistuje. „Sedm měsíců je skoro za námi a reforma na stole stále není. Pane ministře, Vy, prosím, nikam neodcházejte, jen, bude stačit, když na ministerstvu zdravotnictví vzbudíte konečně spícího medvěda a reformu odstartujete. A pokud TOP 09 na ministerstvu zdravotnictví tápe, jsou od toho koaliční partneři, aby vám nabídli pomocnou ruku a pomohli naplnit programové prohlášení naší vlády. ODS je k takové pomoci od začátku připravena svým ideovým i odborným zázemím," vyzval šéf zdravotního výboru k činnosti ministra.

Reakci Milana Kubka a Martina Engela zjišťujeme.

SLEDUJEME téma Exodus lékařů

Kubek řádil na tiskovce. Reakce ODS: Nesmysly a LSD

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…