Expert na autorské právo: ACTA nic nového nezavádí. Klid

12.02.2012 15:21

Podle odborníka na autorské právo Jiřího Čermáka z advokátní kanceláře Baker McKenzie smlouva ACTA nová represivní ustanovení nazakládá.

Expert na autorské právo: ACTA nic nového nezavádí. Klid
Foto: Hans Štembera
Popisek: Na Staroměstském náměstí se protestovalo proti smlouvě ACTA

Mezinárodní dohoda ACTA, která má omezit pirátské kopírování děl, jež podléhají autorské ochraně a proti které na celém světě protestují především mladí internetoví uživatelé, ve skutečnosti žádnou novou represi nezavádí. Tvrdí to alespoň v rozhovoru pro Hospodářské noviny expert na autorské právo Jiří Čermák z advokátní kanceláře Baker McKenzie. Je ale formulovaná nešťastně, míní.

Vláda Petra Nečase již oznámila, že ratifikaci smlouvy zatím pozastavuje. Čermák k tomu uvedl: "Spíš chtěl (Nečas - pozn. red.) uklidnit vášně, nechat si ještě vypracovat analýzy. A počkat na reakce veřejnosti. ACTA ve skutečnosti pro český právní řád nepřináší nic nového. Takže, že by měl k pozastavení ratifikace nějaký objektivní důvod, že by tam bylo něco, co by bylo gilotinou na svobodu, to si nemyslím."



Je to mediální show

A jak vnímá bouřilové reakce odpůrců proti smlouvě a jejich protesty, které probíhají na celém světě, včetně mnoha měst v ČR? "Je to kombinace více faktorů. Oni se bojí, že by se hypoteticky mohla omezit práva uživatelů internetu, ale ve světle skutečného obsahu oné smlouvy je to spíš mediální show. Na druhou stranu je dokážu pochopit. Na jedné straně je skupina "nositelů autorských práv", nahrávacích společností a podobně. A na straně druhé skupina, která se jimi cítí být poškozována. Takže těmi protesty se možná síly vyváží a může dojít k rozumnému kompromisu. I když to bude těžké, protože problém se posouvá z věcné roviny do politické," dodal Čermák.

"Pozastavení ratifikace smlouvy ACTA považujeme určitě za vítězství, ale nepřeceňujeme ho. Chceme, aby byla dohoda zastavena úplně," řekl nicméně během sobotních protestů místopředseda České pirátské strany Mikuláš Ferjenčík.

reklama

autor: ann

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

8:44 Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

„Co snídáte?“ Právě tuto otázku si položili v uplynulých dnech poslanci Evropského parlamentu (EP) a…