Expert odráží útoky na Zemana: Vzpomeňte, jak se pilo na Hradě za Havla!

03.02.2013 14:53

Deník MF DNES a server iDNES.cz se stále navážejí do Miloše Zemana. Nepřestávají vyzdvihovat jeho údajný alkoholismus. Poslanec Jeroným Tejc ale Zemana nikdy neviděl "mluvit z cesty", narozdíl od některých střízlivých politiků. Mediální expert Petr Žantovský pak vzkazuje:. „Vzpomeňte, kolik se toho vypilo na Hradě za éry Václava Havla."

Expert odráží útoky na Zemana: Vzpomeňte, jak se pilo na Hradě za Havla!
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ve volebním štábu Miloše Zemana. Miloš Zeman se stal novým prezidentem České republiky

Pravicové deníky a zvláště MF DNES dnes vsadily na drsnou linku, v níž v posledních dnech rozvíjejí zejména údajný alkoholismus nastupující hlavy státu Miloše Zemana. Už jenom sobotní titulek serveru iDnes.cz je více než výmluvný. „Autor filmu Hledá se prezident: Po alkoholu Zeman ztrácí sebekontrolu,“ uvedl server k rozhovoru s režisérem Tomáše Kudrnou, který točil v zákulisí kampaně Miloše Zemana, Karla Schwarzenberga či Jana Fischera.

„U Miloše Zemana jsem pozoroval hlavně jeho zálibu v alkoholu, kdy ztrácel určitou sebekontrolu. Když jsme s ním natáčeli třeba třikrát během jednoho dne, tak jsme viděli, jak alkoholovou hladinu neustále udržuje: Dopoledne na diskusi Zlatá koruna vypil dvakrát dvě deci vína, pak přišel třeba do Českého rozhlasu, kde už mu pan ředitel naléval koňáček, a Miloš Zeman mu říká: 'Pokud už je teď za chvíli přímý přenos, já to nemám dopité, takže se sem pak vrátím.' A generální ředitel na to: 'No to já tady ale už bohužel nebudu.' A Zeman: 'To nevadí, ten koňak tady ale bude',“ uvedl pak Kudrna na konto zvoleného prezidenta.

To ale není všechno. Mf DNES také „přiživuje“ příběh ke klopýtajícímu Miloši Zemanovi v České televizi před živým vysíláním. „´Kde máme popelníček?´ Z ČT uniklo video s pádem budoucího prezidenta,“ zněl pak titulek článku uveřejněném 30. ledna na iDnes.cz.

Jenže taková míra mediálního odstřelování Zemana, aniž by stačil usednout na Pražský hrad, mnohé politiky, ale i mediální experty zaráží.

Pište, co pije Kalousek

„Proč se nikdo neptá, jaké druhy nápojů konzumují jiní politici, třeba Miroslav Kalousek? Nebo jaké typy nápojů a v jakém množství se konzumovaly na Pražském hradě za éry Václava Havla? Když už to někdo chce bulvárně zkoumat, tak ať to zkoumá v tomto kontextu,“ reagoval pro ParlamentníListy.cz kupříkladu mediální expert Petr Žantovský.

„Oni teď asi několik měsíců ´pojedou´ kampaň, kde se budou v obsahu držet čehokoliv, neboť volba dopadla jinak, než si většina médií přála, nebo jak předpokládala, neboť k tomu dělala propagandu druhému kandidátovi. Asi nic jiného neumějí. Ono dělat bulvární texty tohoto typu je totiž mnohem jednodušší, neboť to je bezpracné,“ zmínil dále Žantovský.

Pro seriózní list by téma "opilý Zeman" podle něj určitě zajímavé být nemělo. "Kdyby se ovšem Mf DNES tázala na to, jaká bude zahraničně – politická orientace nového prezidenta, jaká bude jeho orientace vůči českým podnikatelům v evropském kontextu, jestli se dívá na fiskální pakt tak či onak, jestli je pro bankovní unii, tak pak to jsou podle mne legitimní otázky,“ uvedl expert.

Podle něj „nějaká sklenička“ pro chlapa, který měří 190 cm a váží 120 kilo, jako Zeman, není až tak podstatná. „Miloš Zeman se nikdy netajil tím, že má rád určité typy vína – suché, moravské apod., že má rád i slivovici, To jsou věci, které on říká explicitně. Já jsem s ním strávil mnoho času, když jsme spolu třeba psali knížku. I tehdy jsme si dali spolu skleničku vína, ale nemá smysl o tom vůbec mluvit. Hřmotný chlap jako je pan Zeman něco vydrží...,“ poznamenal trochu nevážně Žantovský.

„Když si vzpomenete před deseti lety, když nastoupil do prvního mandátu Václav Klaus, tak tam kolem něj také byla určitá negativní kampaň - trvala dokonce od února zhruba do července. Nakonec se ale energie této kampaně úplně vytratila a kdo si na ni dnes vzpomene? Já myslím, že tady to bude mít podobný průběh,“ dodal Žantovský.

Názory píší v Praze a pak je "vyvážejí" do levicových regionů

Politolog Jan Bureš míní, že média jsou svobodná a mohou také svobodně psát, co chtějí. „Ovšem měla by samozřejmě psát pravdu. Tady primární problém je, že ti politici se mají chovat tak, aby na ně nebylo možné něco nalézt, či zveřejnit,“ řekl ParlamnetnímListům.cz Bureš.

„Je ale pravda, že v této kampani se některá média postavila až příliš na stranu Karla Schwarzenberga, ale nakonec se ukázalo, že mu tím spíše uškodila. V rámci celorepublikových výsledků voleb se pak ukázalo, že určitá část voličů byla tím odrazena, či znechucena. On ten problém je ale zveličen ještě jednou věcí. Totiž drtivá většina médií je vydávána z Prahy, ovšem noviny s těmi jejich články a názory jsou distribuovány do celé republiky, tedy do většiny krajů, které jsou už třeba levicové, kde je sociální úroveň nižší a lidé tam mají i jiné preference a starosti. To samozřejmě působí disproporci a toto by podle mého soudu měla média trošku více zohlednit a více řešit,“ poznamenal Bureš.

Zamyslel se pak nad otázkou, zda v tomto ohledu nemůže mít nějaký zásadnější vliv fakt, že noviny jako MF DNES či Lidové noviny mají německého majitele a vydavatele.

"Tohle moc roli nehraje, neboť vydavatelé podle mých informací nezasahují do obsahu článků. Navíc MF DNES nebo Lidové noviny nepůsobí jako noviny, které by hájily zájmy Německa. Majitelé, kteří je vlastní, jsou přece taky soukromé osoby! Tam jde čistě o obchodní zájmy, proto úvaha, že obsah novin je nějak ovlivňován těmi vlastníky, nefunguje,“ dodal politolog.

On se s nějakou sklenkou přece netají!

Předseda poslaneckého klubu ČSSD Jeroným Tejc otázku, co mohou média psát a jak dalece se pak mohou v určitém problému konkrétního politika pitvat, nijak nerozebíral.

„Já myslím, že každý má právo na svůj názor. Důležité je, jak tyto věci nakonec posoudí čtenáři, zda nebudou na ně působit spíše obráceně, zda nebudou tyto články vnímat jako výraz neschopnosti některých novinářů uznat to, že si tato země vybrala prezidenta, kterého by si oni sami třeba nevybrali. Ale každopádně nevidím nic špatného na tom, když si média píší, co chtějí, pokud to není nepravda a pokud je to otázka názoru,“ zmínil pro ParlamentníListy.cz Tejc.

„Ono se ví, že Miloš Zeman není zcela abstinent, čehož si asi všiml každý, ale na straně druhé, já jsem jej nikdy neviděl mluvit z cesty, na rozdíl od některých střízlivých politiků. Oni jsou střízliví, přesto to, co někdy vypouští z úst, zrovna není nijak moudré. Důležité je, že se ani sám Miloš Zeman netají tím, že občas vypije skleničku vína,“ doplnil Tejc.

Komunistický poslanec a stranický místopředseda Jiří Dolejš vyzdvihnul pro ParlamentníListy.cz to, že celá věc je spíše věcí objektivity média a vkusu čtenáře. „Je to věc objektivity a vkusu – zločin, či trestní čin, urážky majestátu neexistuje a kult osobnosti by také neměl být pěstován. Tahle kampaň byla oboustranně negativní a rozštěpila společnost. Důležitější než to, kdo občas pije, či než kdo občas usne, je zasývání do příkopu nenávisti a sebereflexe vítěze, který není na dobytém území,“ řekl krátce Dolejš.

A co ten spící ministr na mezinárodní konferenci?

Senátor Severočechů.cz Jaroslav Doubrava si ale myslí, že lze nyní jen očekávat, že během následujících pěti let budou média na Zemana útočit ještě více, než tomu bylo za Václava Klause.

„Stačí se podívat, v čích rukách ´naše´ sdělovací prostředky jsou. Myslím, že se budou snažit mu jeho prezidentské období co nejvíc ztěžovat, a určitě to bude horší než za Klause... Média si myslela, že národ zvolí toho, koho budou chtít oni. Ukázalo se ale, že i přes jejich velký vliv, na ně národ kašle. Médiím se teď můžeme jen vysmát,“ pronesl Doubrava pro ParlamentníListy.cz v jiném rozhovoru.

Podle něj je tady ale i horší stav České televize, která by, jako veřejnoprávní médium, měla být nestranná za každou cenu.

„Přitom chrlila vůči Zemanovi jen negativa a naopak vyzdvihovala Schwarzenberga. Ale i oni přece museli vidět, že Schwarzenberg je nemocný člověk, který by měl užívat klidu svých 75 let. Stačí mi ho vidět tady v Senátu, když sem přijde. Ještě nesedí a už spí. A to nemluvím o ostudě, kterou se proslavil ve světě, když jeho fotografie spícího na mezinárodní konferenci plnily světová média,“ snažil se senátor poukázat na negativa druhého z kandidátů.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…