Expremiér z ODS o premiérce Němcové a aféře Nagyová

20.06.2013 6:48

ROZHOVOR Bývalý československý premiér a dlouholetý politik ODS a později Unie svobody Jan Stráský se v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz vyjádřil nejen k výběru kandidátky na premiéra Miroslavě Němcové, která je podle něj pro veřejnost „dobrou zprávou“, ale i ke kauze, která vedla k pádu Nečasovy vlády.

Expremiér z ODS o premiérce Němcové a aféře Nagyová
Foto: hns
Popisek: Jan Stráský

„Připadá mi to ubohé a jsem rád, že už u toho nejsem,“ prohlásil někdejší vlivný politik o skandálu, který dnes hýbe českou politikou.

Co říkáte současné kauze, která vedla k pádu premiéra a celé vlády?

Já si předně myslím, že zdaleka ještě nevíme všechno, o co v téhle kauze jde. Nevěřím, že by odposlechy plus to, že tři poslanci dostali trafiky, samo o sobě vyvolalo tak velikou policejní akci. Já si myslím, že jsou za tím skrytá ještě nějaká další obvinění, která se časem dozvíme. Tím jsem dal najevo, že ten případ, který se týká tří poslanců, považuji za plevel v politice, ale plevel trvalý.

Takže přidělení trafik poslancům ODS v podobě míst v dozorčích radách státních podniků za to, že rezignovali na své mandáty a umožnili tak  pokračování Nečasovy vlády, nepovažujete za trestný čin?

Já nejsem právník, ale jsem přesvědčený, že to není trestný čin. Nevrhá to na politiku dobré světlo, ale myslím si, že tohle lidi nepřekvapuje. Ale lidi jsou teď tak naštvaní, že čekají nějakou krev a jsou rádi za každého, koho odvedou. To je teď zvláštní česká atmosféra.

A co druhá kauza vrchní ředitelky premiérova kabinetu Jany Nagyové a zneužití Vojenského zpravodajství?

Ten druhý případ je osobně tragický. Určitě je špatné zneužívat Vojenské zpravodajství, ale nedá se to stavět jako něco, co by ohrozilo stát. To je jako když si  nějakého odborníka podplatíte, aby pro vás udělal něco, co dělá. Ale tím nic nepokazí z toho, co dělat má. Jsem zvědav, jak se to bude posuzovat, v této chvíli není vůbec jasné, jak, kdy a kdo o tom věděl nebo nevěděl, určitě je to špatná věc, ale proto se  nesebere tři sta policajtů v kuklách, aby  šli zavírat. Já v tom cítím ještě něco dalšího, koneckonců třeba to zabavené zlato a peníze, které se jen tak uvádí, že s tím souvisí, ale ještě vůbec nevíme jak. Stejně pořád nevíme, jak s tím souvisí ti dva známí kmotři a plno dalších kmotrů. Časem se teprve ukáže, jestli to ze strany policie byla odůvodněná akce. Je jistě chvályhodné, že se něco děje, protože lidé jsou naštvaní. Ale málokdo uvěří, že to, co nám zatím policie předvedla, je cílová podoba toho, co se sledovalo.

Kde vy jako zkušený dlouholetý politik vidíte hranici mezi tím, co je politický obchod, trafika a co už je trestný čin uplácení?

Samozřejmě, že nemá cenu zastírat, že okolnosti tohoto případu jsou hodně na hraně. Když si vezmeme standardní situaci, kdy  nějaký politik končí v nějaké funkci z nějakého důvodu, který nemá nic společného s trestným činem, a když nemá žádný škraloup,  je úplně přirozené, že se mu strana snaží něco najít. Když si vzpomenu na svůj konec v politice v roce 1998, a to jsem nic nehledal ani nepotřeboval, tak mi tenkrát dokonce nabídli skoro jako povinnost, že jsem šel chvilku dělat do dozorčí rady Fondu národního majetku. Bylo to pro mne věcně blízké, mohl jsem být partaji ještě užitečný. Skončil jsem v politice, nechtěl  jsem už kandidovat ani na poslance a chvíli jsem dělal tohle. Ale je pravda, že v případě tří poslanců to bylo spojeno s účelovým chováním, hlavním cílem bylo dosáhnout něčeho jiného než využít uvolněné síly nějakého člena partaje.

Myslíte si, že v situaci, kdy by každá podobná politická trafika mohla být kriminalizována, může politika fungovat?

Já si myslím, jak jsme na ni za dvacet let zvyklí, by fungovat nemohla. To je součást každodenních jednání. Dobře, tady ty ustoupíš, a bude to takhle. Ne, nemohla by fungovat.

Co si myslíte o tom, že strany jako třeba ČSSD, které se chovají v politice léta stejně,  občanské demokraty dnes za udělování trafik kritizují?

Vždyť vy novináři jste udělali celé tabulky, kde je vidět, jak to bylo s jednotlivými předsedy vlád a na jaké posty přešli jednotliví funkcionáři. To je zrcadlo  skutečného stavu.

Není  pokrytecké kritizovat politického soupeře za to, co dělám sám?

Pokrytecké to je. Ale pokrytectví také patří do politiky.

Ale podobně se chovají i politici v zahraničí. Kritizují nás, kam až jsme klesli, ale třeba ve Spojených státech je běžné, že prezident rozdává posty velvyslanců třeba sponzorům, kteří ho finančně podporovali v kampani.

Já nevím, jak to v zahraničí komentují, já jsem těch zpráv viděl jen pár.  Zahraničního politika může vyděsit, jestli v nějaké zemi může nějaká prakticky sekretářka úkolovat Vojenské zpravodajství. Já jako předseda vlády jsem měl  podřízeny čtyři zpravodajské služby, ale nedovedu si představit, že by s nimi jednal někdo jiný než já.  Já to jen snižuju tím, když víme zhruba, o co šlo, že to, proč ke zneužití služby došlo, není žádné politikum a není vůbec nebezpečné pro Vojenské zpravodajství. Ale nemá to tak být. To může 'Západ' reflektovat silněji.

Je pravda, že nešlo o ohrožení státních zájmů, ale o soukromý zájem milenky politika. Jenže kde je záruka, že když šéf tajné služby  poruší zákon kvůli nějaké „prakticky sekretářce“ jednou, že ho neporuší kdykoli,  když ho o službičku požádá někdo jiný, navíc třeba mnohem významnější?

Já vám říkám, že za mě by se to nemohlo stát. Nikdo, kromě mne, nemluvil se šéfem Vojenského zpravodajství než já jednou za čtrnáct dní.

Některé lidi zaráží, proč policie, když věděla z odposlechů o porušení zákona o zpravodajských službách, na to neupozornila premiéra, aby z toho mohl vyvodit závěry? Musela kvůli tomu padnout celá vláda? Zdá se vám to adekvátní?

To se mi tedy adekvátní nezdá, to už jsem říkal. Proto čekáme, jaké budou další body této frašky.

Objevily se i další úvahy, například advokát Kolja Kubíček prohlásil, že jde o politický puč, že hlavním cílem bylo svrhnout vládu a poškodit ODS ve chvíli, kdy jí začaly růst volební preference. Co si o takovém podezření myslíte?

To neumím ze Šumavy posoudit. Nabízí se to kvůli tomu načasování, dokonce ještě v době, kdy Petr Nečas oznámil rozvod, ale jestli to souvisí, to už je trochu spekulace.  Ale to se určitě časem ukáže.

Komu to prospěje? TOP 09, která se touží stát lídrem na pravici, nebo sociální demokracii, která už je vyhladovělá z osmileté opozice po vládnutí a která má pocit, že jí současná vládní koalice ukradla po volbách, které ČSSD vyhrála,  místo ve Strakově akademii?

ODS to neprospěje určitě, ale myslím, že TOP 09 to také neprospěje, protože se mluví i o Miroslavu Kalouskovi, že se na přidělování trafik rebelům z ODS podílel. Nevíme, kteří politici ještě budou obviněni.

Myslíte si, že nás tato kauza poškozuje v zahraničí? Ztratíme kredit, pokud jsme tedy ještě vůbec nějaký měli?

Já myslím, že to zase takový problém není, že to je něco, co za chvíli vyšumí. Ale určitě není dobré, jakmile se začne mluvit o tom, že do zpravodajství se může plést někdo, kdo vůbec nemá. Oni jsou na to na 'Západě' velmi hákliví, protože jim jde o to, aby jejich jména nebyla známá. Jsou tady pádné důvody pro to, aby o zpravodajství vědělo hodně málo lidí. A ne aby tady byli dokonce nějací nekompetentní lidé, kteří je mohou úkolovat.

Musíme působit v cizině opravdu jako nějací Švejci z Kocourkova. Když atentát, tak plastovými kuličkami, když pád vlády, tak kvůli milence premiéra, když zneužití tajných služeb, tak se nesledují opoziční politici, ale manželka premiéra kvůli rozvodu. Není to takové přízemní a ubohé?

Připadá mi to tak hodně a jsem rád, že už u toho nejsem.

Co by podle vás bylo teď nejlepší řešení? Pokračování staronové vlády s novým premiérem, úřednická vláda nebo opět předčasné volby?

Tahle vláda, ať je jaká chce, rozjela plno kroků, které je třeba dokončit. Ve sněmovně  leží řada důležitých zákonů, které by s předčasnými volbami spadly pod stůl.  Pokud přijde nová vláda, tak se bude znovu rozkoukávat. K tomu ještě byly povodně, čeká příprava státního rozpočtu, to je hrozná kombinace. Vládní krize přichází v nejnevhodnější dobu, proto se zdá, že to někomu vyhovuje. Ale to se nedá dokázat.

ODS nominovala na funkci premiérky současnou předsedkyni Poslanecké sněmovny Miroslavu Němcovou, zkušenou a dlouholetou političku s vysokým morálním kreditem. Překvapilo vás, že nominaci získala žena ?

Myslel jsem si, že ji do toho namočí. Zdá se, že je nejpřijatelnější pro partaj, ale jestli je nejpřijatelnější i pro tu funkci? Morálně určitě, ale jinak si nejsem jistý. Ale pro veřejnost to je určitě dobrá zpráva.

Myslíte si, že pokud se podaří ODS dovládnout s novou premiérkou, že by si mohla trochu do řádných voleb napravit reputaci?

Těžko říci. Miloš Zeman přece začal ve svém prezidentském úřadu tím, že by měla přijít nová vláda. Je sice hezké, že teď váhá a nezačne hned uplatňovat svůj názor. Je to asi taktické, čeká, k čemu politické strany  dospějí, a teprve pak to rozsekne. Ale myslím, že je na ty předčasné volby zralý.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …