Exprimátor Svoboda platil za poradenství pro ODS penězi z magistrátu. Problém v tom nevidí

26.09.2014 12:25

Lídr ODS do pražského zastupitelstva a exprimátor Bohuslav Svoboda si v době, kdy vedl hlavní město, nechal z peněz magistrátu proplácet mediální poradenství od publicisty Jefima Fištejna. Přitom šlo například o přípravy na stranická jednání ODS. Sám docent Svoboda na tom nevidí nic špatného.

Exprimátor Svoboda platil za poradenství pro ODS penězi z magistrátu. Problém v tom nevidí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanec ODS Bohuslav Svoboda

„Pravidelné strategické porady (celkem 4) v širším okruhu účastníků v osobním styku související s nadcházejícím lednovým sněmem regionální organizace ODS“ nebo „příprava lednového rozhovoru do podnikového časopisu Pražské plynárenské“.

Takové služby si u publicisty a komentátora Jefima Fištejna objednával odbor komunikace Magistrátu hlavního města Prahy. Služby byly objednány pro tehdejšího primátora české metropole Bohuslava Svobodu z ODS.

Na mediálním poradenství či konzultacích by nemuselo být nic špatného, je jasné, že hlava víc než milionového města musí v médiích i před lidmi vystupovat profesionálně. Jenže, jak vyplývá z výše definované objednávky služeb, publicista Fištejn tehdejšímu primátorovi radil i ve věcech týkajících se ODS, nikoli magistrátu nebo hlavního města samotného.

Desítky tisíc z peněz magistrátu na přípavu zasedání ODS

Z dokumentů, které má redakce k dispozici, tak vyplývá, že se jednalo o poradenství či přípravy na stranické akce pražských občanských demokratů, přestože odběratelem těchto služeb a tedy i plátcem byl pražský magistrát, nikoli ODS. ParlamentníListy.cz mají k dispozici fakturu z ledna 2012 za služby, které v tomto směru Jefim Fištejn poskytl Svobodovi během prosince 2011 za částku 25 tisíc korun.

Redakce se snažila sehnat vyjádření Bohuslava Svobody už během čtvrtečního odpoledne. K zastižení ale nebyl nejen Svoboda, ale ani jeho asistent Marek Hanč a telefon měl vypnutý také šéf pražské ODS Filip Humplík.

Jak se to slučuje s heslem „Praha si zaslouží poctivého primátora"?

Vyjádření exprimátora a současného pražského lídra nakonec zprostředkovala až tisková mluvčí ODS Jana Havelková.

ParlamentníListy.cz zaslaly tiskové mluvčí občanských demokratů následující dotazy. ODS v Praze na billboardech uvádí, že si Praha zaslouží poctivého primátora a tedy Bohuslava Svobodu. Je v pořádku, že si Bohuslav Svoboda nechal magistrátem platit mediální poradenství určené ke své stranické činnosti? Jak se k tomu staví vedení ODS? A jak se toto slučuje se zmíněným předvolebním heslem?

Podle docenta Svobody asi nikoho nepřekvapí, že funkce primátora hl. m. Prahy je úzce spjata s politickou prací. „Většina úkonů, které pan Fištejn vykonával, se týkala mediálního poradenství. To, že mi v některých případech radil i s vnitrostranickou politikou, je pravda, ale vždy se to týkalo otázek spojených s hlavním městem Prahou,“ uvedl exprimátor.

„Radil mi například v otázkách spojených s jednáním klubu zastupitelů hl. m. Prahy zvolených za ODS. Klub často rozhodoval o otázkách chodu a řízení města. Tyto otázky jsem s ním tedy konzultoval. Nevidím v tom nic špatného, protože, jak už jsem uvedl, výše politická práce je bytostně spojená s funkcí primátora hl. m. Prahy,“ konstatoval Bohuslav Svoboda pro ParlamentníListy.cz.

Jeden z řady dokumentů, který redakce ParlamentníchListů.cz směrem ke Svobodovu působení získala:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

8:31 Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

„Myslím, že Ukrajina postupně směřuje ke katastrofě,“ uvedl vysloužilý francouzský generál Dominique…