Exstarosta Prahy 5 Jančík znovu čelí obvinění. Usnesení si už převzal

07.02.2011 14:25

Protikorupční policie znovu obvinila bývalého starostu Prahy 5 Milana Jančíka (ODS) kvůli údajně neoprávněnému postoupení pohledávek za nájemné Agentuře Praha 5. Začala ho stíhat pro zneužití pravomoci veřejného činitele, za což mu v případě odsouzení hrozí až deset let vězení. Informoval o tom server Novinky.cz.

Exstarosta Prahy 5 Jančík znovu čelí obvinění. Usnesení si už převzal

Policie podezírá Jančíka z toho, že s Agenturou Praha 5 neoprávněně uzavřel smlouvu o postoupení pohledávek za víc než 63 milionů korun. Jednal prý bez předchozího schválení zastupitelstva, jeho souhlas však zákon v podobných případech vyžaduje. Společnost Agentura Praha 5 podle policie získala neoprávněný prospěch ve výši nejméně 4,4 milionu korun.
    

Jančík již dříve uvedl, že považuje obvinění za absurdní. Tvrdil, že k postoupení pohledávek za nájemné v bytech podle zákona o hlavním městě nepotřeboval souhlas zastupitelstva, protože výše jednotlivých pohledávek údajně nepřevyšovala 100 tisíc korun. Přesto podle něj zastupitelé o všech krocích věděli.

"Pan bývalý starosta si dnes převzal usnesení o zahájení trestního stíhání," potvrdil ČTK mluvčí protikorupční policie Roman Skřepek.

Policisté Jančíka obvinili již podruhé, první usnesení však státní zástupce zrušil jako nepřezkoumatelné a nezákonné. "Vzhledem k výši škody bylo nutné skutek překvalifikovat," uvedl Skřepek. Původní obvinění bylo ze zneužití pravomoci úřední osoby.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …