FNKV voperovala kardiostimulátor, nevadí mu rezonance

09.06.2010 12:00

Lékaři ve Fakultní nemocnici Královské Vinohrady (FNKV) voperovali jako první v ČR pacientovi kardiostimulátor, se kterým může podstoupit i vyšetření na magnetické rezonanci.

FNKV voperovala kardiostimulátor, nevadí mu rezonance
Foto:
Popisek:

ČTK to řekla mluvčí nemocnice Hana Vránová. U klasického kardiostimulátoru je magnetická rezonance vyloučena, protože ho může zničit, poškodit srdce pacienta, případně přivodit jeho smrt.
   
"Magnetická rezonance je nezastupitelná u diagnostiky a léčby roztroušené sklerózy, nádorů mozku, využívá se při diagnostice onemocnění kloubů, kostí a páteře. Oproti vyšetření na počítačovém tomografu není pacient zatížen radioaktivním zářením, protože využívá magnetické pole," řekl primář třetí interní kardiologické kliniky FNKV Martin Herold.
   
Nový typ kardiostimulátoru byl na český trh uveden 1. června 2010. Zdravotní pojišťovny ho hradí, i když je dražší než klasický kardiostimulátor.
   
Ve FNKV dostane kardiostimulátor zhruba 400 pacientů ročně. Podle Herolda by nový typ měli dostávat pacienti, kteří mají už zjištěnou nemoc, při níž je nutné dělat vyšetření na magnetické rezonanci. Takových projde nemocnicí ročně pět až deset procent. S rozšiřováním diagnóz pro magnetickou rezonanci bude pacientů přibývat.
   
Další velkou skupinou jsou mladí pacienti, i oni mohou mít podle Herolda z nového typu velký užitek. "Využití nových kardiostimulátorů je u nich smysluplné, protože není možné dopředu určit, jakou nemocí mohou v pozdějším věku trpět," uvedl.
   
Pokud mladší pacienti nedostanou celý nový kardiostimulátor, měli by podle Herolda dostat alespoň nové elektrody. Časem elektrody do srdce zarostou a již je nelze tak snadno vyměnit. "Kardiostimulátor za modernější se vymění snadno, elektrody často jen velmi obtížně," dodal lékař.
(mb,ČTK,foto:archiv)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Redakce

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…