FOTO Jde do tuhého. Jeli jsme ve vlaku se stovkami uprchlíků, který násilím vyklidila policie se psy. A toto nám k tomu policisté řekli...

01.09.2015 14:15

REPORTÁŽ Jde v případě návalu imigrantů na starý kontinent do tuhého? Může o tom svědčit noc z pondělí na úterý, kdy česká policie z mezinárodního rychlíku v Břeclavi vyvedla až na dvě stovky migrantů. Reportér ParlamentníchListů.cz byl u celé akce přítomen. Přinášíme tak jedinečné fotografie a informace včetně neoficiálních sdělení příslušníků policie.

FOTO Jde do tuhého. Jeli jsme ve vlaku se stovkami uprchlíků, který násilím vyklidila policie se psy. A toto nám k tomu policisté řekli...
Foto: Radim Panenka
Popisek: Uprchlíci v mezinárodním vlaku v Břeclavi ještě v klidu sedí, za chvíli je vyvede policie

Anketa

Souhlasíte s myšlenkou, že by stát měl nařídit majitelům prázdných bytů, aby v nich ubytovali uprchlíky?

2%
98%
hlasovalo: 11916 lidí

Přestože ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) veřejně ubezpečuje občany, že žádný masivní nával imigrantů do Česka se nedá očekávat, při cestě vlakem z Bratislavy do Prahy v mezinárodním rychlíku mířícím z Budapešti do Berlína, mohli cestující nabýt zcela opačný dojem.

Mezinárodní vlak z Budapešti do Berlína měl při odjezdu z Bratislavy zpoždění kolem třiceti minut. Už na bratislavském nádraží bylo nástupiště plné slovenských policistů, možná by se jich dalo napočítat i několik desítek.

Po nastoupení do vlaku byl důvod jejich přítomnosti zřejmý okamžitě. Téměř většina kapacity vlaku byla obsazená uprchlíky, dle vzhledu nejspíš ze Sýrie či dalších zemí Blízkého východu. Slovenská policie však migranty ve vlaku nechala a všichni pokračovali k českým hranicím.

Stejně tak i maďarská strana jim umožnila v klidu v Budapešti do vagonů nastoupit a opustit území jejich země. Během úterního rána se už objevila informace, že Maďaři své hlavní vlakové nádraží uzavřeli, neodjíždí z něho žádné vlaky a tamní policie se snažila všechny migranty z nádraží dostat ven.

Migranti se tímto způsobem tzv. balkánskou cestou dostávají z Turecka pres Řecko, Makedonii, Srbsko, Maďarsko, Slovensko a Česko nejspíš většinou do Německa či dál na západ.

Otázka, která se nabízí hned na počátku, zní – jak je možné, že nelegální migranti v klidu cestují vlakem do centrální části EU, přestože i ve vlaku je policie? Jinými slovy, Maďaři i Slováci je nechali v poklidu přes svá území projet, až česká policie je za hranicemi z vlaku vyvedla a připravenými autobusy dopravila do přechodných prostor.

Hned po zastavení vlaku v Břeclavi za slovenskou hranicí průvodčí upozorňovali, že tu budeme stát dlouho. „Vlak je plný uprchlíků a policie všechny hodlá dostat z vlaku a převést je do přistavených autobusů,“ sdělila reportérovi ParlamentníchListů.cz jedna z průvodčích. Ve vlaku jela i bezpečnostní služba najatá Českými drahami.

Přítomná policie si do vysílaček stěžovala, že „na počet migrantů je tu zoufale málo policajtů“. Což skutečně odpovídalo. V případě jakékoli revolty by česká policie byla naprosto bez šance. Tam ale vše probíhalo v klidu. Z nádraží bylo vidět maximálně deset policejních aut a jedna větší dodávka.

Příslušníci policie v místě odmítali cokoli oficiálně sdělit s odkazem, že vyjádření poskytne tisková mluvčí. Bez diktafonu ovšem někteří z nich řekli, že zatím nevědí, co s těmito imigranty bude a kam je povezou.

Jisté prý pouze je, že bude zjištěno, zda mezi nimi jsou celé rodiny a dohlédnuto na to, aby nedošlo k jejich oddělení. „Budou muset zřejmě absolvovat vyšetření na možné infekce, rentgeny a podobně,“ sdělil neoficiálně našemu reportérovi jeden ze zasahujících policistů.

Nikdo však nebyl schopen odpovědět na otázku, jak se mohli uprchlíci dostat vlakem až za české hranice za předpokladu, že jednotlivé státy si své hranice střeží přesně tak, jak je oficiálně deklarováno. Pokud by tomu tak bylo, uprchlíci by z vlaku byli vyvedeni už dříve v některém z několika států, kterými projížděli. Anebo by nebyli do vlaku vůbec vpuštěni.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…