Falšujete statistiky, smál se vědec v ČT šéfovi teplárenského sdružení

07.03.2012 21:41

V Hyde Parku vystoupil šéf Teplárenského sdružení ČR Martin Hájek. Dostal se do ostrého sporu s doktorem Radimem Šrámem z AVČR. Vy asi podobně jako Winston Churchill věříte jen těm statistikám, které si sám zfalšujete, smál se Hájkovi vědec.

Falšujete statistiky, smál se vědec v ČT šéfovi teplárenského sdružení
Foto: Repro Foto: ČT24
Popisek: Šéf teplárenského sdružení ČR Martin Hájek v pořadu Hyde park

Jan Bureš z ODS navrhl, že by firmy neplatily zásadní ekologické odvody. Ekologové a odborná veřejnost za tím vidí teplárenské lobby. Podle Vojtěcha Koteckého z Duhy to povede k tomu, že průmyslové podniky přestanou mít motivaci chovat se ekologicky.

Martin Hájek však tvrdí, že tento krok naopak přispěje k ekologičtějšímu topení v ČR, protože budou služby tepláren pro lidi zajímavější. Se zákonem se totiž váže i kontrola soukromých kotlů.

O té má Hájek své pochybnosti. „Kontrola malých topenišť bude problematická, lidé si kontrolory do domu nepustí,“ obává se.

Odměňte naše klienty, žadoní teplárník

„Spotřebitelé teplárenského tepla by měli být odměněni za to, že používají ekologičtější zdroje,“ je přesvědčen Martin Hájek.

Úlevy však pomohou především průmyslovým odvětvím v Ostravsku a dalších smogově znečištěných regionech, kde na rozdíl od zbytku republiky dosahuje průmyslové znečištění ovzduší až 50- a víceprocentního podílu.

Pro samotné teplárny přitom ekologické poplatky nejsou nijak citelnou položkou v rozpočtu. Martin Hájek přiznává, že proti ekologickým limitům a podporám brojí teplárny z principu.

Nejde o to, kolik průměrně, ale jak intenzivně, vyškolil Hájka vědec

„Těch položek, které se do toho nasčítají, je celá řada, je to zbytečná zátěž, která nijak nepomáhá  životnímu prostředí,“ je přesvědčen šéf teplárenského sdružení.

S celoevropskými ekologickými poplatky sice Hájek také nesouhlasí, ale uznává, že ty musí respektovat.

„Chápu, že Evropa chce emise skleníkových plynů snižovat, můžeme se sice bavit o tom, zda globální oteplování je, nebo není, můžeme se bavit, zda, když má Evropa 12,5 procent na celkovém znečištění a chce snížit produkci skleníkových plynů o 20 procent, to má smysl, ale měly by platit stejné podmínky pro všechny,“ vidí stále svou křivdu Hájek.

Doktor Radim Šrám Hájka však upozorňuje, že nejde o to, kdo kolik v absolutních číslech produkuje emisí v průmyslu a kolik automobilisté a domácnosti, jde o to, jak intenzivně. Ostravsko, Havířovsko, Karviná, Mostecko a další regiony se utápí ve smogu právě kvůli průmyslu.

Pane Hájku, neděláte užitečného idiota ocelářům?

„Je tam koncentrace smogu a karcinogenních látek. A za tu mohou právě průmyslové firmy,“ upozorňuje vědec a směje se Hájkovým statistikám: „Vy věříte jen těm koláčům, které si sám zfalšujete.“

Hájek podle Šráma má buď lživé, nebo neaktuální statistiky, když například tvrdí, že Praha je stejně znečištěná jako Ostrava-Poruba. Podle statistik AV ČR je v Ostravě-Porubě až osminásobně vyšší znečištění než v Praze.

Do Hájka se pustil i programový ředitel Hnutí Duha Vojtěch Kotecký. „Neděláte užitečného idiota ocelářům a železárnám, když teplárny nejsou poplatky příliš postiženy?“ ptá se šéf teplárenského sdružení.

Kotecký dodává, že skutečnost, že v ČR průmyslové firmy platí speciální ekologické poplatky, které legislativa EU nenařizuje, má své důvody: „Česká republika je na tom hůř než zbytek EU, proto speciální poplatky.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pal

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…