Farmáři možná získají zpět možnost kupovat půdu na splátky

03.10.2011 12:31

Čeští zemědělci by mohli získat zpátky možnost nakupovat státní půdu ve splátkovém režimu. Počítá s tím návrh, poslance a místopředsedy sněmovního zemědělského výboru Jiřího Papeže (ODS). Výbor se bude návrhem zabývat na své středeční schůzi. Pozemkový fond ČR přestal koncem června prodávat půdu na bezúročné splátky. Podle Evropské komise tato forma prodeje totiž představovala skrytou veřejnou podporu ze strany státu.

Farmáři možná získají zpět možnost kupovat půdu na splátky

Papež navrhuje, aby splátky zemědělců nově zahrnovaly také úrok vypočtený v souladu s unijními předpisy.

"Svým návrhem chci rychle a účinně řešit obtížnou situaci, v níž se ocitli především drobní zemědělci. Pokud si dnes chtějí koupit půdu, obvykle si ji nemohou bez dostatku finanční hotovosti dovolit," zdůvodnil svoji iniciativu Papež.¨

Sladění s legislativou EU

Drobná právní úprava podle něj sladí národní legislativu s unijními předpisy. Tím napraví dnešní stav, který podle něj poškozuje mnoho českých zemědělců. "Jsem přesvědčen, že naleznu podporu u všech politických stran," poznamenal místopředseda zemědělského výboru. Ten pozměňovací návrhy se zmíněnými úpravami předkládá k vládní novele zákona o podmínkách převodu zemědělských a lesních pozemků z vlastnictví státu na jiné osoby a zákona o Pozemkovém fondu České republiky. Novela primárně řeší podmínky, za nichž mohou v Česku kupovat státní půdu cizinci.

Červnové zastavení splátkového prodeje půdy vzbudilo nevoli zemědělských organizací. Šéf Agrární komory Jan Veleba tehdy podotkl, že většina státní půdy už byla podle doposud platných pravidel prodaná. Omezení prodeje by podle něj vytvářelo nerovnoprávné prostředí. Krok Pozemkového fondu Agrární komora označila za důsledek lobbingu skupin, které se ke zbývající půdě chtějí dostat buď pro sebe, nebo k následnému prodeji cizincům.

Novela zákona o privatizaci státní půdy souvisí s novelou devizového zákona, která zrušila zákonné omezení nákupu zemědělské půdy pro cizince. Podle ministerstva zemědělství do budoucna umožní nákup státní zemědělské půdy občanům EU nebo státním občanům zemí, které jsou smluvní stranou dohody o Evropském hospodářském prostoru, anebo občanům Švýcarska.

Novela má podle MZe rovněž zabezpečit prodej zemědělských pozemků farmářům, kteří na nich již hospodaří. Podmínkou bude, aby plocha pole činila nejméně deset hektarů a zemědělci na ní hospodařili aspoň 36 měsíců.

Související:

Ministr Fuksa: Čeští zemědělci vydělali v loňském roce přes šest miliard korun

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…