Fejka nepovažuji za vyžírku, ale došla mi trpělivost, říká Šmerda

21.06.2011 13:44

Konec pracovního poměru Petra Fejka ve funkci ombudsmana Českých drah se rozhodl veřejně ohlásit ministr dopravy Radek Šmerda. Podle něj šlo o výbornou myšlenku, ale provedení by hodnotil za tři. Bývalý ředitel pražské ZOO podepsal dohodu o ukončení pracovního poměru bez nároku na odstupné, ale díky konkurenční doložce mu náleží devět měsíčních platů.

Fejka nepovažuji za vyžírku, ale došla mi trpělivost, říká Šmerda

Jen čtyři měsíce vydržel ve funkci ombudsmana Českých drah Petr Fejk. Se svým zaměstnavatelem se domluvil na ukončení pracovní smlouvy, aniž by mu bylo vyplaceno 24 měsíčních platů, které měl při odchodu dostat. Náplastí pro bývalého ředitele ZOO je alespoň to, že měl ve smlouvě konkurenční doložku, která mu za mlčenlivost a nenastoupení ke konkurenci zajistí alespoň devět měsíčních platů.

„Chci potvrdit, že pan Fejk u Českých drah končí. Nepovažuji ho za vyžírku, ale došla mi trpělivost. Děkuji mu za práci, kterou odvedl. V nynější situaci je logické, že se rozhodl skončit," uvedl ministr dopravy Radek Šmerda. Podle něj byla výše Fejkova platu - spekulovalo se zhruba o čtvrt milionu korun měsíčně - dána tím, že měl během několika měsíců vyjednávání i jiné nabídky, a to bylo nutné zohlednit.

Exministr Slamečka nahradí v čele ČD Cargo Vodičku

Nejde o jediný odchod. Ve své funkci končí také předseda představenstva ČD Cargo Jiří Vodička. „Začátkem tohoto měsíce velice nestandardně a podivně odměňoval některé své podřízené, proto byl dnes dopoledne ze své funkce odvolán," pokračoval Šmerda s tím, že jeho nástupcem se stane bývalý ministr dopravy Gustáv Slamečka.

„Tento krok byl plánován. Pan Vodička byl přijat jako krizový manažer, zatímco jeho nástupce už bude funkci plnit standardně," doplnil generální ředitel Českých drah Petr Žaluda, který si od působení Slamečky slibuje také spolupráci se slovenským Cargem. K odchodu Fejka jen podotkl, že funkce ombudsmana bude obsazena z vnitřních zdrojů.

Svoji odpovědnost vyhodnotí Habarta až po výsledcích vyšetřování 

Nedávná nehoda nákladního vlaku u Vyškova odstartovala i změny ve Správě železniční dopravní cesty. Odvoláni, případně postaveni mimo službu byli náměstek pro provozuschopnost dráhy Josef Novobilský a další čtyři zaměstnanci včetně traťmistra a jeho mistra. „Nemůžu dále tolerovat chyby," rozhodl se pověřený ředitel SŽDC Pavel Habarta.

„Nejsou to chyby, které vznikly včera. Systém stagnoval celých dvacet let. Pokud vyšetřování prokáže, že to byla chyba, která vznikla ze systému za mého vedení v posledních šesti měsících, tak rezignuji," reagoval Habarta na dotaz, zda by po zmíněných událostech neměl sám zvážit setrvání ve funkci.

K věci:

Odborář Dufek: Fejk má zlatou trafiku, ale jeho šéf bere šestkrát tolik 

Podezřelé zakázky ČD Cargo prověřuje policie

České dráhy tratí i na zrušené pondělní stávce

Foto: army.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…