Fenič: Přejmenování letiště mělo odpůrce. Ti Havla viní za své neúspěchy

05.10.2012 9:49

Nápad přejmenovat letiště v Ruzyni po prvním českém prezidentovi Václavu Havlovi vznikl v hlavě režiséra a producenta Fero Feniče. Ten v rozhovoru pro Český rozhlas prozradil, že vše se povedlo hlavně díky velké iniciativě ministra dopravy Pavla Dobeše. On totiž nápad přednesl na zasedání vlády a později ho kabinet také schválil. Jenže na dnešní slávě prý právě premiér Petr Nečas a ani Václav Klaus nebudou.

Fenič: Přejmenování letiště mělo odpůrce. Ti Havla viní za své neúspěchy
Foto: rep
Popisek: Letiště Václava Havla

Právě dnes v poledne má být přejmenováno ruzyňské letiště po bývalém českém prezidentovi, který loni v prosinci zemřel.

„Je to pro mě nejvýznamnější den v letošním roce. Nečekal jsem, že se to takhle podaří,“ řekl před časem ParlamentnímListům.cz a nyní i Českému rozhlasu (ČRo) režisér Fero Fenič, který se s nápadem přejmenovat letiště po Václavu Havlovi vytasil velmi brzy po tom, co bývalý prezident loni v prosinci zemřel.

„Povedlo se to dřív, než jsem myslel. A to především, myslím, díky velké iniciativě ministra dopravy Pavla Dobeše,“ uvedl také režisér.

Na dotaz, proč zrovna letiště a ne jen nějakou ulici, či most, Fenič odvětil: „To je jediné místo, kde se potkávají všechny věkové i sociální skupiny obyvatel, kam přicházejí i cizinci. Pražským letiště ročně projde přes 12 milionů lidí. Zdálo se mi to jako jediné adekvátní uznání, které má i mezinárodní přesah. Kdyby se to nebylo podařilo, jakého významného uznání, které by bylo zpřítomněno v našich životech, by se bylo Václavu Havlovi dostalo?“

Podle něj ale nešlo o návrh, který by byl neobvyklý, protože dnes ve světě jsou všechna velká letiště pojmenovaná po významných politicích. Ať je to de Gaulle, Kennedy nebo Indira Gándhíová. „Takže i tento krok, kterým vlastně pražské letiště bude poprvé pojmenováno, protože dosud nemá jméno, chápali všichni. Ale v Čechách to s ničím není jednoduché, takže to mnozí zpochybňovali a měli tendenci Václava Havla umisťovat někam do duchovních center nebo do základních škol,“ zmínil. Proto prý také nápadu stály v cestě různé překážky. Třeba na internetu se objevila antiiniciativa, která dosáhla určité pozornosti části obyvatel.

Za polistopadový vývoj podle nich mohl Havel

„A samozřejmě dodnes se setkávám s tím, že se mi ozývají a dokonce mi vyhrožují různí anonymní pisatelé. Oni si v osobě Václava Havla shromažďují všechny frustrace a činí ho vinným za své neúspěchy a polistopadový vývoj,“ vysvětlil.

I když Havla znal osobně a v životě ho víckrát potkal, nikdy nepatřil do okruhu jeho blízkých známých nebo nejbližších známých.

„Věřím ale, že by této snaze porozuměl. O to víc, že smysluplnost tohoto kroku dokazuje i samotný momentální politický vývoj. Dnešního slavnostního ceremoniálu se nezúčastní žádný ze tří nejvýznamnějších představitelů naší země, byť zrovna díky sametové revoluci, jejímž vůdcem byl Václav Havel, se ocitli v současných funkcích,“ dodal.

Začne to v poledne

„Jsem nadšený i z toho, že organizátoři přistoupili na můj návrh, aby vše v ten den, tedy 5. října, bylo odstartováno symbolicky, tedy v pravé poledne, kdy se v celé Praze rozezní zvony,“ prozradil ParlamentnímListům.cz před časem právě Fenič. Tehdy ale nevěděl, kdo na slavnostní přejmenování přijede.

Pozvánku na akci totiž podle tehdejších článků bulváru dostali například lídr Rolling Stones Mick Jagger nebo americký exprezident Bill Clinton s manželkou Hillary. Vdova po bývalém prezidentu Dagmar Havlová jim totiž poslala pozvání.

„Na akci budou především představitelé kulturního a politického života z České republiky,“ poznamenala ale k tomu pro ParlamentníListy.cz začátkem září tisková mluvčí Letiště Praha Eva Krejčí. „Ta jména – tedy manželé Clintonovi a třeba i Mick Jagger - jsou nepotvrzené ´informace´ bulváru,“ zmínila dále tajemně Krejčí. Konkrétní jména tak potvrdit nechtěla.

„Připravuje to Letiště Praha ve spolupráci s Dagmar Havlovou a její nadací. Já jsem byl pouze iniciátorem petiční akce za toto přejmenování,“ dodal ale k celé záležitosti tehdy režisér Fenič s tím, že podle jeho informací má celou věc na starosti také exministr Michael Kocáb, který byl velkým přítelem Václava Havla.

Bude tam 500 hostů

Ceremoniálu se podle zástupců letiště zúčastní dnes na 500 představitelů české politické, společenské a kulturní scény. Prezident Václav Klaus, ani premiér Petr Nečas přítomni ale nebudou. Akci bude moderovat Marek Eben a hudební složku programu zajistí Hudba Hradní stráže a Policie České republiky. Akci bude provázet otevření výstavy Havlových fotografií z produkce ČTK. Rovněž bude slavnostně odhalena instalace s Havlovými citáty, kterou pro tuto příležitost vytvořil výtvarník a architekt Bořek Šípek, s nímž Havel spolupracoval během svého působení na Hradě.

Nejdůležitější české civilní letiště odbaví ročně 11 až 12 milionů cestujících. Letiště Praha je součástí skupiny Český Aeroholding. Společnost zastřešuje firmy vlastněné státem, které působí v oblasti letecké přepravy.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …