Filip obhájil funkci a je opětovně předsedou KSČM

19.05.2012 23:18

Delegáti libereckého sjezdu KSČM zvolili dnes krátce po 23.00 hodině předsedou KSČM opětovně Vojtěcha Filipa. Filip získal ve druhém kole volby 275 hlasů, zatímco druhý kandidát Stanislav Grospič 168. Filip bude předsedou pro další čtyři roky.

Filip obhájil funkci a je opětovně předsedou KSČM
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Vojtěch Filip - sjezd KSČM Liberec 2012

Vojtěch Filip se musel dnes v Liberci o svou funkci doslova poprat. Delegáti libereckého sjezdu jej totiž v prvním volebním kole nezvolili - získal 223 hlasů, zatímco Stanislav Grospič 135 hlasů. Oba se tak museli utkat ve druhém kole volby. To již Filip získal 275 hlasů, zatímco Stanislav Grospič 168. Filip tak nakonec svou funkci přece jen obhájil a komunistické straně bude šéfovat další čtyři roky.

Prvním místopředsedou se pak stal Petr Šimůnek. Ten se ve druhém kole volby utkal s Josefem Skálou. Šumůnek pro ParlamentníListy.cz prozradil, že je to pro něj věc zcela nová, s níž tak úplně nepočítal. "Úspěchem pro mne bylo již to, že jsem se dostal do druhého kola," poznamenal.

O výsledcích voleb informoval hodinu před půlnocí delegáty sjezdu předseda volební komise Pavel Kováčik.

SLEDUJEME Liberecký sjezd KSČM

Delegáti sjezdu měli dnes v Liberci jednat až do nočních hodin. Důvodem bylo rozhodnutí, že sjezd zvolí nejen předsedu, ale také všechny místopředsedy, které doposud volil ústřední výbor strany.

Delegáti si ale večer překvapivě odhlasovali, že nebude již funkce místopředsedy pro zahraniční problematiku. Rozhodli totiž, že budou jen dva místopředsedové – pro ekonomiku a odborné zázemí. Místopředsedy ale budou volit až zítra, tedy druhý den sjezdu.

"Priorioty v tomto ohledu mám, ale pravděpodobně mi sjezd nevyhoví," sdělil napřed Filip novinářům na kratičkém brífinku.

„V tomto ohledu chci jednat jak s oběma kandidáty na předsedu, tedy Stanislavem Grospičem a Martinem Juroškou. Samozřejmě budu jednat i s Miloslavou Vostrou, aby obhajovala funkci místopředsedkyně pro ekonomiku a pokud jde o odborné zázemí, tam bude možná ještě tvrdší rozstřel, než byl o funkci místopředsedy," dodal pak Filip.

Změnu stanov, tedy že místopředsedy bude volit sjezd a nikoliv až ústřední výbor, pak Filip komentoval slovy, že to přivítal. „Já bych považoval za nešťastné, kdyby jednotliví místopředsedové neměli stejné postavení v rámci ústředního výboru,“ řekl.

Filip, který je považován za představitele většinového pragmatického křídla, při představování kandidátů hovořil jen krátce a odkázal na své předchozí proslovy. Jak připomněla ČTK, podle sjezdových kuloárů tak proto zřejmě proto nevyhrál již v prvním volebním kole. K vítězství mu chybělo pět hlasů. "Myslím si, že těch 60 procent z odevzdaných hlasů je mandát poměrně silný," poznamenal ale lídr komunistů k tomu.

Nároky budou mnohem vyšší

Dvoukolová volba podle Filipa ukazuje, že nároky členské základny na nové vedení budou mnohem vyšší, než byly dosud. O dalším směřování stranické politiky ale podle něj vypovídá především to, že delegáti bez problémů přijali všechny materiály předložené sjezdu.

Grospič delegátům sliboval, že bude usilovat o to, aby KSČM opustila cestu každodenního pragmatismu, při kterém se vytrácí její dlouhodobý program a vize. KSČM by podle něj neměla pouze kritizovat vládní politiku, ale spíše více poukazovat na podstatu dlouhodobých problémů a předkládat nové alternativy.

Podporu Grospičovi pak proto vyjadřovali především ti komunisté, kteří považují čtyřicetiletou komunistickou vládu na rozdíl od polistopadového vývoje za stabilní a vzkvétající období nových českých dějin. Mezi ně patří například poslankyně a předsedkyně pražských komunistů Marta Semelová a neúspěšný kandidát na prvního místopředsedu, tedy šéf Svazu mladých komunistů Československa Lukáš Kollarčík

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …