Filip si ťuká na čelo: Štětino, nejsme horší než hozená flaška benzinu

26.07.2011 17:43

Senátor Jaromír Štětina je velkým zastáncem pozastavení činnosti KSČM. V rozhovoru, který poskytnul ParlamentnímListům.cz konstatoval mimo jiné, že současná komunistická strana už ve svém názvu vyznává násilí a dokonce uvedl, že „pobláznění kluci z dělnické strany, kteří někam hodí flašku s benzínem" jsou menším ohrožením demokracie. O vyjádření svého stanoviska jsme požádali také druhou stranu, resp. předsedu KSČM a právníka Vojtěcha Filipa.

Filip si ťuká na čelo: Štětino, nejsme horší než hozená flaška benzinu

Jaké je Vaše stanovisko k vyjádření pana senátora Jaromíra Štětiny v tomto rozhovoru?

Myslím, že je to rozhovor, který obsahuje plno lží. Pan senátor si něco myslí a vydává to za pravdu. Jeho tvrzení jsou lživá a měl by se zamyslet, jestli vůbec naplňuje svou ústavní přísahu, že bude pracovat v zájmu všeho lidu dle svého nejlepšího vědomí a svědomí. Tak svědomí, v tomto případě, čisté určitě nemá.

Jednak předpokládám, že pan senátor, pamatuje-li si ještě na školní léta, tak jistě ví, že řada revolucí proběhla nenásilným způsobem. A jednak musí vědět, že i únor 1948 proběhnul přesně podle ústavy z roku 1920, tedy rovněž ústavním způsobem.

V rozhovoru také pan senátor uvádí, že se dodnes odvoláváte na takzvaně „násilný" Komunistický manifest. Jeho text ale mluví o násilném svržení předchozí vlády, což byla v roce 1848 monarchie. Nicméně, otázka zní, zda je skutečně komunistický manifest v základních programových listinách KSČM.

Odkazování na jiné dokumenty, než jsou programové dokumenty KSČM, jsou odkazy liché. A připomeňme, že KSČM důrazně vychází ve svých dokumentech z marxistické dialektiky, která ve svém třetím zákoně dialektiky říká, že „jenom něco z vývoje zůstává". A Komunistická strana Čech a Moravy určitě není tak hloupá, aby opakovala staré chyby, které vlastně vedly k tomu, že lidé přestali důvěřovat bývalé KSČ.

Když se v rozhovoru Jaromír Štětina odvolal na Komunistický manifest, uveřejnili jsme tu závěrečnou pasáž, která podle pana senátora reprezentuje násilnost té komunistické strany, která se k ní hlásí...

Tak já myslím, že je to opravdu překrucování myšlenek klasiků, takže v tomto ohledu to ani nestojí za komentář. Jednou větou mohu zopakovat, že pan senátor lže.


Váš postoj k mínění pana senátora, že kluci z Dělnické strany házející láhev s benzínem jsou méně nebezpeční pro přímou demokracii než komunisté...

Myslím, že je to součást jeho lži, protože právě například v souvislostí s tragedií v Norsku se ukázalo, že jsou to pravicoví fundamentalisté, kdo jsou nebezpeční pro společnost, a nikoli komunisté. Historicky se to ukázalo i na válce fašistického Německa proti bývalému Sovětskému svazu a opakuje se to neustále. Jsem přesvědčen, že právě společenská praxe, realita, ukáže, jakým nebezpečím je nová fašizace společnosti - rozdělování lidí podle toho, zda jsou z takového či onakého národa, rasy, vyznání či politického přesvědčení.

Platí přece, že i když nebudu souhlasit s názorem toho druhého, měl bych usilovat o to, aby takový názor mohl vyslovit.

Myslíte, že mohou mít šance na úspěch organizace, například romské, které by měly snahu podat trestní oznámení, už proto, že se ozývají právě v souvislostí s výrokem pana senátora a popálenou holčičkou Natálkou?

Těžko, vzhledem k tomu, že se pan senátor bude chránit imunitou, protože on si příliš neváží názoru jiných, natož aby respektoval jejich práva.


REAKCE na rozhovor: Senátor Štětina: Komunisté vzývají teror. Vím to, četl jsem Lenina


Čtěte také:


Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radmila Zemanová-Kopecká

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…