Firma Promopro se brání nařčením a podává trestní oznámení

16.02.2011 13:28

Firma ProMoPro podává trestní oznámení na neznámého pachatele a stěžuje si na Úřadu pro ochranu osobních údajů a to v souvislosti s kauzou údajně předražené zakázky audiovizuální a tlumočnické techniky pro české předsednictví v Radě EU. Uvedl to dnes majitel Promopro Jaroslav Veselý. Podle něj vše proběhlo v souladu se všemi pravidly a zakázka předražená nebyla.

Firma Promopro se brání nařčením a podává trestní oznámení

Veselému vadí, že z Komerční banky unikly podrobné informace o stavu jeho účtu, podle něj navíc zkreslené. Požaduje také omluvu v médiích, neboť o něm a hlavně o jeho manželce šířila nesmysly.

"Nechápu, jak se mohly v médiích objevit pohyby na našich účtech. Ta čísla navíc byla nepravdivá. Není pravda, že jsme si manželkou vybrali 45 miliónů," řekl k tomu Veselý.  

Komerční banka podle něj navíc jednala neprofesionálně, když podle jejího soudu "podezřelé transakce"  nahlásila policii. "V Komerční bance  jsme  20 let  a nevím proč k této situaci došlo a proč ta banka takto jednala," zmínil.

Byli to právě pracovníci Komerční banky, kteří upozornili na transakce kolem českého předsednictví a firmy Promopro Finanční analytický úřad (FAÚ) ministerstva financí kvůli podezření z praní špinavých peněz. FAÚ po svém vyšetřování předal případ na policejní prezidium, poté se objevila podezření v tisku.

Reakce Kalouska zde:

Veselý také vyzval vládu, aby zveřejnila všechny expertízy, které si nechala vypracovat k oprávněnosti fakturace od firmy Promopro.

SLEDUJEME Kauza Vondra

Majitel ProMoPro také vyzdvihl fakt, že firma je v tomto byznysu největší firma na českém trhu. "Jsme jediná česká firma, která mohla takové služby pro stát splnit," podotkl s tím, že vláda by si techniku musela draze půjčit a to by ještě měla bez dopravy a bez obsluhy, což by si také musela samostatně zafinancovat.

Jsme jediná firma s vlastní technikou

"Troufám si říci, že jsme jediná česká firma, která mohla předsednictví pokrýt vlastní technikou," dodal a připomněl summit NATO a zasedání MMF, které Promopro rovněž zajišťovalo.

Veselý také trvá na tom, že zakázka nebyla nijak předražená. Firma jen plnila zakázku. "Fakturovali jsme podle standardního ceníku tak, jak fakturujeme ostatním zákazníkům," zdůraznil už dříve Veselý s tím, že státu dokonce byly poskytnuty množstevní slevy. "Osobně mě mrzí, že ti, kdo nás vybrali, mají problém," dodal pak k tomu dnes Veselý.

Související:

Za to, že zakázka byla s ProMoPro zasmlouvaná, může podle médií nynější ministr obrany Alexander Vondra (ODS). Ten totiž tehdy za organizaci předsednictvi zodpovídal. Vondra ale dává od zakázky ruce pryč s tím, že smlouvu osobně nevyjednal a ani nepodepsal. Dokonce prý o ní neví vůbec nic. Odpovědnost za celou akci přesunul na tehdejšího šéfa Úřadu vlády Jana Nováka. Ten naopak tvrdí, že zakázky připravoval Vondrův úřad.

Ministerstvo financí Promopro obvinilo, že při zajišťování ozvučení konferencí konaných v rámci předsednictví EU předražovala firma své služby. Úřad vlády si služby od Promopro objednal prý dokonce bez výběrového řízení, stát tak přišel o stovky milionů korun. Původně totiž měla celá akce přijít na 85 milionů, částka se ale nakonec zvýšila na neuvěřitelných 551 milionů. Případem se už začala zabývat protikorupční policie.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

8:31 Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

„Myslím, že Ukrajina postupně směřuje ke katastrofě,“ uvedl vysloužilý francouzský generál Dominique…