Fischer by prý jako prezident pomohl ven z krize, Zeman sociálně slabším

25.11.2012 11:55

Dvojice kandidátů Jan Fischer a Miloš Zeman zřetelně vede nejen v preferencích, ale také v otázce kompetencí, které u nich veřejnost shledává. Zatímco u J. Fischera dominuje přesvědčení o jeho schopnostech vyvést zemi z ekonomické krize, M. Zemana vnímají lidé především jako ochránce osob v sociální nouzi. Hovoří tak výsledky průzkumu agentury ppm factum research.

Fischer by prý jako prezident pomohl ven z krize, Zeman sociálně slabším
Foto: Hans Štembera
Popisek: Sousoší nad bránou Pražského hradu

Průzkum ukázal, že zhruba čtvrtina oprávněných voličů nevěří, že někdo z prezidentských kandidátů a kandidátek je kompetentní řešit ty či ony problémy, před nimiž česká společnost stojí nebo může stát. Mezi zbývajícími třemi čtvrtinami populace jasně převažují názory, že kompetentní jsou ve všech sledovaných oblastech především Jan Fischer a Miloš Zeman.

Agentura provedla doplňkový výzkum zaměřený na vysvětlení příčiny preferencí všech původních 11 osobností, na jejichž potvrzení prezidentské kandidatury Ministerstvem vnitra veřejnost čekala. Výzkum navazuje na základní řadu publikovaných volebních modelů. Jen u pěti z 11 sledovaných kandidátů a kandidátek ale ukázal průzkum skutečně silné stránky, v nichž jsou veřejností hodnoceni jako lepší než jejich konkurenti.

Podle průzkumu si občané nejvíce váží Fischera za jeho zkušenosti, schopnosti a znalosti a jsou přesvědčeni, že by pomohl zemi vymanit se z ekonomické krize. U Zemana naopak panuje přesvědčení, že by u něj nalezli zastání občané v sociální nouzi a jiných závažných problémech. Ze stejného důvodu si respondenti oceňovali Jiřího Dienstbiera a v tuto chvíli již vyřazeného kandidáta Tomia Okamuru.

Schwarzenberg by zemi ochránil

U Karla Schwarzenberga panuje přesvědčení, že jako nejvyšší představitel české armády by nejlépe zvládal ohrožení občanů a státu válečným konfliktem nebo teroristickým útokem.

Dotazování proběhlo metodou CATI (telefonické rozhovory s využitím počítače) ve dnech 19. – 22. 11. 2012 na reprezentativním vzorku 511 občanů ČR ve věku od 18 let, získaném kvótním výběrem.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: nem

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

13:15 Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

Zkratka KB je v Česku už léta spojená s Komerční bankou. Ale vzhledem k tomu, jaké „inspirace“ má Ko…