Fischer potvrdil, že bude kandidovat na prezidenta

07.01.2012 6:41

Bývalý premiér Jan Fischer v rozhovoru pro sobotní vydání MF Dnes definitivně potvrdil, že bude v přímé prezidentské volbě kandidovat na funkci hlavy státu. "Ano, jsem připraven do toho v případě přímé volby vstoupit a ucházet se o post prezidenta," řekl MfD Fischer, který v současné době působí jako viceprezident Evropské banky pro obnovu a rozvoj (EBRD).

Fischer potvrdil, že bude kandidovat na prezidenta
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Jan Fischer

Svou kandidaturu chce Fischer postavit na 50.000 podpisech, což je podle zákona podmínkou pro nestranické kandidáty. Zároveň však počítá s tím, že by si jej jako svého kandidáta mohla „osvojit“ i některá z parlamentních či neparlamentních stran. Fischer se nechce aktivně hlásit k žádné z nich, vymezil se jen vůči komunistům.

O kandidatuře se Fischer musí domluvit se zaměstnavatelem – Evropskou bankou

Někdejší předseda úřednické vlády dal už dříve najevo ambice vrátit se do české politiky. Fischerovu kandidaturu by tak mohlo zřejmě zmařit pouze, kdyby ústavní změny přijaté Poslaneckou sněmovnou neschválil Senát. Strana s největším počtem senátorů - sociální demokracie - ovšem několikrát vyhlásila, že přímou volbu prezidenta podporuje a v Senátu ji podpoří.

Fischer však počítá i s možností neúspěchu. V rozhovoru řekl, že si o své kandidatuře musí v dohledné době promluvit se svým zaměstnavatelem. "Musím to vyřešit, abych si nezavřel cesty, ale abych také v době, kdy bude probíhat kampaň, mohl být tady a měl dost času," řekl v rozhovoru pro MfD.

Z parlamentních stran určila svého kandidáta TOP 09 – Karla Schwarzenberga. ODS si chce vybrat mezi Přemyslem Sobotkou a Miroslavou Němcovou. ČSSD, Věci veřejné zatím žádné jméno neoznámily.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…