Foldyna chce na Hradě Zemana. Sobotka: Bez šance

16.12.2011 8:17

Šéf sociální demokracie Bohuslav Sobotka v minulosti podporoval v kandidatuře na prezidenta Jana Švejnara. Zdá se však, že alespoň část sociálních demokratů stále pomýšlí na podporu Miloše Zemana. Patří mezi ně i poslanec Jaroslav Foldyna, který na sociální sítí Facebook Zemana označil za čistého a schopného politika. U svého předsedy ovšem narazil.

Foldyna chce na Hradě Zemana. Sobotka: Bez šance
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaroslav Foldyna

Historie se opakuje. V roce 2003 se sociální demokracie vnitřně rozštěpila v otázce zvolení Miloše Zemana na Hrad. Celý spor skončil vítězstvím Václava Klause. V roce 2008 chtěli sociální demokraté zvolit prezidentem Jana Švejnara, ale tentokrát jim nepomohli komunisté a prezidentem se opět stal Klaus. A zdá se, že v příštích volbách propukne spor nanovo. Předseda ČSSD preferuje na Hradě Švejnara, známý sociálně demokratický poslanec Jaroslav Foldyna však na sociální síti Facebook podpořil Zemana. Zatím tak zůstává jisté jen jedno. Klaus do prezidentského křesla už znovu nezasedne.

Čistý Zeman?

Zeman mnohokrát opakoval, že je připraven vstoupit do klání o post nejvýše postaveného muže v zemi, pokud bude schválena přímá volba. Dnes je k tomu blíž, než kdykoli v minulosti, záleží už jen na tom, zda přímou volbu podpoří senátoři. Pokud tak učiní, zmenší tak svůj vlastní vliv, ale na druhé straně vyjdou vstříc občanům, kteří věří, že přímá volba zlepší poměry v Česku. A Foldyna má za to, že Zeman jako prezident by je dokázal zlepšit.

„Podporuji kandidaturu Miloše Zemana. Proč? Proto, že když jako premiér převzal zemi s HDP –1,6 procenta, tak ji předal dalším s 3,5 procenta HDP. Proto, že jako ekonom a politik dokázal, že je schopen naši zemi řídit a vést k prosperitě. Není spojen s korupcí,“ prohlásil Foldyna.

Jeho šéf Bohuslav Sobotka v dnešním deníku Právo naznačil, že Miloš Zeman nebude kandidátem ČSSD v předpokládané přímé volbě. Na osobní sympatie tomu či onomu člověku má právo každý. „Je to jeho osobní názor. Předpokládám, že kandidáta v přímé volbě na prezidenta vybere sociální demokracie na jaře a že Miloš Zeman nemá šanci,“ uvedl Sobotka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…