Foť tu rakev. Dělej! Ošklivé scény z Havlova smutečního průvodu

21.12.2011 12:20

REPORTÁŽ Na poslední cestu s Václavem Havlem se ve středu do centra Prahy vydaly tři typy lidí. Ti, co chtěli Havlovi vyjádřit úctu, "čumilové", ale i primitivní lovci fotografií. Právě ti soutěžili o to, kdo pořídí nejlepší fotku Havlovy rakve. Místo pietního ticha, které je asi největším vyjádřením úcty, pak v průvodu řešili běžné banality. Hypotéky, nebo třeba mytí oken.

Foť tu rakev. Dělej! Ošklivé scény z Havlova smutečního průvodu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Na deset tisíc lidí doprovodilo ostatky Václava Havla na Pražský hrad

Na poslední cestu zesnulého českého a československého exprezidenta Václava Havla, jehož ostatky byly převezeny z centra Pražská křizovatka na Pražský hrad, se ve středu vydaly tisíce Čechů. 

Češi přišli na poslední show

Ne všichni se ale na pochod centrem Prahy vydali za účelem vyjádřit úctu Havlově památce. "Jsou tu tři typy lidí. Jedni přišli vyjádřit panu Havlovi úctu, těch je, doufám, většina. Stovky dalších jsou ale jen lovci fotografií nebo čumilové, pro které je průvod jen zábavnou show," popsala ParlamentnímListům.cz jedna z účastnic průvodu, 52letá Věra z Prahy-Východ.

Vše o skonu Václava Havla najdete ZDE

Rakev je tu. Dělej, foť!

Právě množství lidí cvakajících fotoaparáty či mobily překvapilo už na Anenském náměstí, kde v časném ránu průvod začal. "Foť, dělej, máš to?" pořvávala jedna z mladých studentek na svého kamaráda poté, co vůz s Havlovou rakví ověnčenou smutečními kyticemi vyjel z centra Pražská křižovatka.

"No, mám, ale blbě, nestihl jsem to," odpovídá jí mladík, který se do první řady shromáždění procpal, aby pořídil co nejzdařilejší fotku Havlovy rakve. Úspěšný ale příliš nebyl, usoudil, že dívka má fotografii lepší. "Já to tam nemám celý," vysvětluje jí, naštvaně ukazujíc na její displej.

Pieta za zesnulého Václava Havla se tak, jak se zdá, může změnit i v zápolení o pořízení nejlepšího snímku. A i další postřehy, které redakce ParlamentníchListů.cz v průvodu zachytila, jsou mrazivé. Místo ticha, které by v průvodu vyjadřujícím úctu mělo vládnout, v něm totiž řada jeho účastníků řešila banální věci běžného života.

Hypotéka i koncert. To lidé řešili ve smutečním průvodu

"Zítra nám řeknou, jestli nám dají tu hypotéku. Bylo by to na patnáct let, celkem se toho bojím," vysvětlovala například jedna z dam loučící se s Václavem Havlem. "Tak mi pak zavolej. Musím konečně umýt ta okna," odpovídala její známá. Mládež se pro změnu zabývala náplní předštědrovečerního večera. "Půjdem v pátek na ten koncert? Snad to nezruší," spekulovala skupinka studentů jdoucích v průvodu.

Přednáška počká. Teď se loučím s Havlem

Těch, kteří namísto hyenismu projevili svou úctu a soustrast, ale bylo přeci jen o poznání více. "Obětoval jsme jednu z posledních přednášek a přišel jsem vyjádřit panu Havlovi úctu. Byl to jeden z největších Čechů, ani chvíli jsme neváhali," svěřil se viditelně dojatý student ČVUT Václav, kterého ParlamentníListy.cz zastihly v melancholické náladě na Zámeckých schodech.

Další ze studentů se redakci svěřil, že reakce politiků na úmrtí Václava Havla považuje za adekvátní, s aktivitami typu přejmenování ruzyňského letiště ale nesouhlasí. "Přijde mi to hodně ukvapené a přehnané," řekl redakci pan Petr.

Trikolora ve vlasech, vlajka na zádech

Anketa

Sledovali jste v televizi pohřební průvod?

42%
58%
hlasovalo: 2413 lidí
Ten, stejně jako většina účastníků pochodu, byl oblečen zcela běžně. Bunda, kalhoty, batoh. Našlo se ale i pár takových, kteří se na smuteční průvod oblékli speciálně. Jedna z dívek měla například copy s trikolorou, další muž měl přes svrchník přehozenou českou vlaku. Nechyběly ani transparenty hlásající Havlovo "pravda vítězí" a další hesla.

Některé  z nich ale byly i kritické, či spíše ironické. A to ve vztahu ke kabinetu premiéra Petra Nečase (ODS). Na jednom z transparentů se objevilo výmluvné heslo "Vládo, měla jsi oceňovat za života."

Vláda nepochybila. Je to prý nadsazené

Kritický transparent vzbudil mezi mnoha lidmi, kteří v průvodu dorazili až na nádvoří Pražského hradu, podporu. Našli se ale i tací, kteří s ním nesouhlasili. Třeba podnikatel Josef z Prahy. "Je to nadsazené. To, co se děje po Havlově smrti, je úplně normální. Tak je to v životě vždycky. Ocenění najdete až po smrti. A mnozí z nás ani to ne," zafilozoval pro ParlamentníListy.cz muž, který se s exprezidentem také přišel rozloučit.

Poté, co se s Václavem Havlem rozloučily na nádvoří Pražského hradu desetitisíce lidí, byly jeho ostatky převezeny do Vladislavského sálu. Zde mu úctu vyjádřily špičky politického i veřejného života.

Politické květiny

Prezident Václav Klaus pronesl projev, poté se rozezněla státní hymna a jednotliví politici, třeba předsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová, nebo šéf Senátu Milan Štěch, začali k rakvi zesnulého nosit květiny. V první řadě stála také zdrcená manželka zemřelého, Dagmar Havlová, po boku své dcery Niny.

 

reklama

autor: Jana Šulcová

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rusové už Ukrajince opravdu ponížili. Proniklo do tisku

9:03 Rusové už Ukrajince opravdu ponížili. Proniklo do tisku

Washingtonský Institut pro studium války ještě před pár desítkami hodin naznačoval, že by Rusové rád…