Francouzský dopisovatel: Česká politika je opravdový hnus

15.05.2011 5:59

Podle Víta Bárty byla jeho tvrzení na zveřejněné nahrávce nepravdivá. Dezinformace vysvětluje požitým alkoholem. Francouzský novinář tvrdí, že podobné argumenty jsou zcela irelevantní. Ve víně je přece pravda. A Bárta tak prý patří "do díry".

Francouzský dopisovatel: Česká politika je opravdový hnus

Zaregistruj se a vyhraj. Více informací zde

Vít Bárta obhajuje svá tvrzení na ve čtvrtek večer zveřejněné nahrávce tím, že byl opilý a přeháněl.  "Vy nikdy nemachrujete? Je kruté zjištění, že ani doma u vína se svými kamarády si nemůžete zamachrovat," uvedl v sobotním deníku Právo.

SLEDUJEME téma: Nahrávka VV

ParlamentníListy.cz  se na to, zda by podobné argumenty obstály i v zahraničí, zeptaly třeba francouzského novináře Fabrice Martina Plichty. Ten od revoluce žije v metropoli, kde působí jako dopisovatel deníku Le Monde a redaktor Hospodářských novin.

Plichta si ohledně argumentů neformálního šéfa Véček nebere servítky. Kdyby se prý k podobným vysvětlením uchýlil politik ve Francii, byl by s ním udělán rychlý proces. "Ten člověk by skončil ani nevím kde, v nějaké díře," uvedl s tím, že i česká politická scéna by se měla lidí typu Víta Bárty "urychleně zbavit."

Psali jsme:
Konsternovaní odborníci: Věci veřejné? Mrtvá strana. Amatéři
Bárta útočí. Kočí vše natočí a obskočí. V režii Topolánka a Dalíka

In vino veritas?

Vysvětlení, že byl Bárta při pořizování nahrávky opilý, sice podle něho může být pravdivé, nikterak ale informace, které na ní sděluje, neobhajuje. "Od opilců můžeme očekávat jen pravdu," uvedl pro ParlamentníListy.cz.

SLEDUJEME téma: Vládní krize a peníze za mlčení ve VV

"Když lidé pijí, říkají pravdu, byť trochu zdeformovanou," dodal Plichta s tím, že požívání alkoholu považuje stejně jako politické skandály za hlavní problém současné české společnosti.

Psali jsme:
Uniklo z Věcí veřejných: Máme agenty u Kalouska 
Venku je další nahrávka. Bárta prý donáší Klausovi a přitom jej ovládá 
Záznam tajné nahrávky porady Věcí veřejných

Je to hnus

"Česká politika je opravdový hnus střední Evropy, dříve tou černou dírou bylo Slovensko, teď je to Česká republika," uzavřel znechuceně původem francouzský novinář.

Bárta si dal do nosu, lituje kníže

Také podle amerického novináře Erika Besta, který dlouhodobě žije v Praze a vede internetový deník FleetSheet, jsou Bártovy argumenty minimálně podivné. Více než zpochybnění jeho vysvětlení je ale podle něho vhodné věnovat se stavu politikova zdraví.

Dále čtěte:
Jak řeší nadité platy asistentek ve Francii? Prozradil tamní novinář
V Česku se žije jako v Chicagu. Vládnou kmotři a korupce

Bárta je prý nemocný

"Nejvíc bychom měli zpochybnit jeho zdravotní stav, většinu ostatních věcí lze vysvětlit. Jeho stav není úplně normální," komentoval Bártovy výmluvy pro ParlamentníListy.cz Best.

Ten připouští, že pokud byl Bárta ve chvíli, kdy prohlašoval, že má "své lidi" například na Finančně-analytickém útvaru ministerstva financí, nebo že mu prezident Václav Klaus téměř zobe z ruky, opilý, jde o polehčující argument.

V této souvislosti připomněl také paralelu s politikou v USA. Rovněž američtí politici se totiž prý podobných excesů dopouští. Často je však dokáží zakamuflovat. Lépe než ti čeští.

Kongresmani a prostitutky? Běžná věc

"I v USA je možné najít mejdany, kde jsou kongresmani s prostitutkami ve vířivce. Ale většinou jsou schopní to lépe zakrýt," srovnal Best pro ParlamentníListy.cz situaci v zámoří s tou českou.

Více čtěte:
VV to musí vysvětlit. Jinak pryč z vlády, naznačil Gazdík
Venku je další nahrávka. Bárta prý donáší Klausovi a přitom jej ovládá

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Šulcová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…