František Štván: Sněmovní divadlo o anonymních akciích?

20.02.2013 17:32

Zákonodárci by měli dokázat, že bitva o zrušení akcií na doručitele nebyla jen předem dohodnutým divadlem.

František Štván: Sněmovní divadlo o anonymních akciích?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kromě veselí se ve sněmovně také hlasovalo

Akciím na doručitele s největší pravděpodobností zvoní hrana. Pochybuji, že by si je senátoři dovolili resuscitovat. Stejně tak nepochybuji o tom, že právníci šibalů už vymysleli způsob, aby se vlk nažral a koza zůstala celá. Konec konců to i výroky některých politiků naznačují.

Vůbec bych se proto nedivil, že se na Centrální depozitář cenných papírů dostaví stádo bílých koní, kteří budou chtít akcie na doručitele zaknihovat na své jméno. Skutečný vlastník si jejich loajalitu, například podepsáním dlužných úpisů a lákavého bezpracného zisku, nepochybně zajistí. Proto by měli odpovědní poslanci s odpovědným senátory do tohoto zákona vložit právní pojistku, která by předkladatelům šibalských akcií dala například povinnost relevantně prokázat, že si na jejich nominální hodnotu mohli vydělat, kdy se stali jejich vlastníky, případně od koho je odkoupili. Samozřejmě ruku v ruce s tímto krokem stanovit trestní sazby za úmyslnou snahu stát podvést.

Zkrátka a dobře. Zákonodárci by si měli uvědomit, že se přijetím tohoto zákona rozpoutá souboj šibalských a "státních" právníků o to, kdo z koho. Občané ho nepochybně budou sledovat. Pokud si sytý vlk do kozy nekousne, tak by to mohlo také signalizovat, že souboj o zrušení akcií na doručitele bylo jen předem naplánované divadlo. Něco mi říká, že by férově zaknihované akcie na doručitele mohly být kostlivcem v nejedné almaře stranických sekretariátů.

Publikováno se souhlasem vydavatele.

reklama

autor: vasevec.cz

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

13:15 Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

Zkratka KB je v Česku už léta spojená s Komerční bankou. Ale vzhledem k tomu, jaké „inspirace“ má Ko…