František Zwyrtek: Karel Schwarzenberg se nesmí stát nikdy českým prezidentem

18.01.2013 9:10

Prezidentskou kampaň sleduji s nadhledem, který vyplývá z mých letitých zkušeností. Televizní duely, ať to byl Zeman s Fišerem, a dnes Zeman se Schwarzenbergem, jsem vnímal jako zpestření jinak předvídatelných politických půtek.

František Zwyrtek: Karel Schwarzenberg se nesmí stát nikdy českým prezidentem
Foto: František Zwyrtek
Popisek: František Zwyrtek

Každý má svého favorita, a s ohledem na to, že prezident v naší zemi neoplývá významnějšími pravomocemi, říkal jsem si, že i když nebudu zcela spokojen s volbou mých spoluobčanů, nebude to až taková tragédie. Z tohoto postoje mne tvrdě probral čtvrteční závěr debaty mezi Milošem Zemanem a Karlem Schwarzenbergem, dotýkající se otázky Benešových dekretů, postoje k odsunu sudetských Němců od omluvy až po kompenzaci majetku, a ohodnocení prezidenta Beneše. Podle Karla Schwarzenberga Benešovy dekrety neplatí, odsunutým Němcům bychom se měli omluvit, zabavený majetek jim kompenzovat, a Edvard Beneš by byl za dění v roce 1945 v dnešní době válečným zločincem a byl by souzen v Haagu. Pan kníže byl rovněž potěšen podporou předsedy Sudetendeutsche Landsmannschaft Bernda Posselta. Napřed jsem se ujistil, že nespím, že skutečně poslouchám ČESKÉHO kandidáta na prezidenta ČESKÉ REPUBLIKY, a poprvé jsem se opravdu vyděsil. Mnoho mých přátel pochází ze Sudet. Vím, co Němci dělali s Čechy za války. Pan kníže říká, že se odsunuli i nevinní – ale na tomto místě patří připomenout, že nejen někteří, ale všichni Češi, které Němci popravili, umučili a deportovali do koncentračních táborů, byli přece nevinní! Popraveni (umučeni, deportováni) byli jenom proto, že byli Češi (Moravani a Slezané), a nepodrobili se Němcům. A odsunutí Němci proti tomu nedělali nic. A osobně nevím, kdyby mi Němci za války vyvraždili rodinu, zda bych nebyl schopen postřílet jinou německou rodinu.

Z neskutečného žalu, bolesti a křivdy. Proto mám více pochopení pro poválečné excesy, které byly vyvolány léty německého teroru. Ale aby budoucí český prezident chtěl v dnešní době soudit dobu tehdejší, omlouvat se Němcům, kteří rozpoutali válku (a tím vědomě i své lidi vystavili válečným hrůzám), aby zpochybňoval Benešovy dekrety, uvažoval o kompenzaci majetku, a prezidenta Beneše nepřímo označil za válečného zločince – tak to už je příliš i na člověka, který, jak jsem uvedl úvodem, sledoval soupeření kandidátů s nadhledem.

Dnes však musím říct, že jako obyvatel České republiky, který čerpal informace o dění v Sudetech od pamětníků, odmítám prezidenta, který si cení podpory Bernda Posselta, prosazuje omluvu Němcům, tvrdí, že Benešovy dekrety dávno neplatí, a že sám Beneš by dnes skončil v Haagu jako válečný zločinec.

Protože to vše podtrženo znamená, že Karel Schwarzenberg nemyslí jako Čech, ani jako Rakušan, ale jako Němec. Podle mého soudu se stal závěrem čtvrtečního duelu pro skutečně českého voliče nevolitelný. Protože žádný český volič nemůže podpořit omluvu Němcům, kompenzaci jejich majetku, a označení Edvarda Beneše za válečného zločince. Češi nerozpoutali válku. Češi v ní byli vražděni, mučeni a trpěli. Někdo by to měl ministru zahraničí říct.

Zvláště proto, že ani on nebojoval proti komunistům, a raději si v bezpečí vyčkal za hranicemi. Ale my tu žili. Zažili padesátá léta, osmašedesátý, normalizaci.

Na vlastní kůži. Tak, jako český národ zažil na vlastní kůži válku a ohledy Němců. Ženy, děti, všechno jedno. Lidice, Ležáky, Javoříčko… Historii nemůžeme soudit dnes. Ale dnes můžeme zvolit ČESKÉHO prezidenta. Pan kníže nám to usnadnil. Ten je po čtvrtečním duelu ve finále jen jeden.    

František Zwyrtek
předseda hnutí NEZÁVISLÍ

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…