Frýdek-Místek: Hospic otevře dveře veřejnosti

06.10.2012 11:37

Hospic ve Frýdku-Místku pořádá v úterý 9. října „Den otevřených dveří“. Zájemci si budou moci od 10 do 16 hodin prohlédnout pokoje klientů, které jsou barevně rozlišeny a mají bezbariérový přístup na balkon, přístupná bude také zahrada, meditační místnost i kaple, v níž se mimo jiné konají bohoslužby pro veřejnost. Zaměstnanci hospice budou také připraveni zodpovědět dotazy týkající se provozu tohoto zařízení.

Frýdek-Místek: Hospic otevře dveře veřejnosti
Foto: frydekmistek.cz
Popisek: Frýdek-Místek

Hospic má kapacitu 43 lůžek. Zajišťuje péči nevyléčitelně nemocným klientům v terminálním stadiu, ale také klientům se sníženou soběstačností z důvodu věku nebo zdravotního postižení, o které je jinak pečováno v jejich přirozeném prostředí a jejichž pečovatelé potřebují čas na zotavenou.

„Za dva roky svého působení hospic poskytl služby 402 klientům, přičemž jen v tomto roce se jedná o 175 z nich. Máme zde i klientku, která se k nám pravidelně a ráda vrací. Libuše Grunová u nás byla již třikrát a v příštím roce oslaví úctyhodných sto let. Ona i její rodina a příbuzní si péči poskytovanou v našem zařízení velice chválí,“ řekl ředitel hospice Jan Jursa.

„Kromě hospicových, odlehčovacích a zdravotně sociálních služeb je pacientům a klientům poskytována řada doplňkových služeb, například canisterapie nebo bazální stimulace. Oblíbené jsou i volnočasové aktivity, například hrátky s pamětí, kondiční cvičení, zpívání, poslechové pořady nebo ruční práce, jejichž prostřednictvím se klienti navzájem poznávají, učí se novým dovednostem a udržují se tak v duševní i fyzické pohodě,“ uvedl náměstek primátora Libor Koval s tím, že své místo v žebříčku oblíbených činností mají také jednorázové akce v podobě výletů, ale také vernisáží a koncertů v prostorách hospice.

„Velký kus dobré práce odvádějí také dobrovolníci, kteří našim klientům dělají společnost, povídají si s nimi, naslouchají jim, předčítají jim z knih, ale také s nimi vycházejí na procházky místní zahradou. Dobrovolníci nenahrazují personál, ale přináší něco navíc. Času dobrovolníků a jejich nadšení, se kterým se vrhají do služeb ve prospěch potřebných, si velmi vážím a věřím, že jejich účast zvýšila prestiž našeho zařízení,“ dodal ředitel hospice Jan Jursa.

MM F-M, Jana Matějíková

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: frydekmistek.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…